?>

Yerli insansı robot Tomyris 9 mimik yapabiliyor

Bursa'da, Ulutek Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet gösteren bilişim firmasının, ilk fazını robotik kodlama eğitim materyali olarak tasarladığı robot Cumanın kardeşi yapay zekaya sahip Tomyris 9 farklı mimik yapabiliyor.

Teknoloji - 8 ay önce

Yazılım sektöründe 2002'den bu yana hizmet veren Biorobotec firması, Ulutek Teknopark'ın avantajlarını kullanarak kodlama eğitim seti, asistan robot ve insansı biyonik robot üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Firma ile Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü işbirliğiyle ilk aşama çalışmalarının ardından robotik kodlama eğitim materyali olarak kafa, gövde ve kollar şeklinde üretilen, kadın erkek, çocuk yetişkin ayrımı yapabilen, karşısındaki kişinin el, yüz hareketlerini taklit edebilen robot "Cuma"nın ardından ikinci aşamanın ilk örneği olan yapay zeka asistanı Tomyris, 40 günde üretildi.

Yüzündeki geliştirmeler sayesinde 9 farklı duyguyu mimiklerle gösterebilen Tomyris'in, yapay zekayla görüntü işleme, dil, duygu çözümleme, sorulara yanıt verebilme gibi beceriler kazanması için çalışılıyor.

Şu anda üst gövdesi imal edilen ve yüzünde insansı görünüm için silikon deri çalışmaları devam eden Tomyris'in, yeni beceriler kazandırılarak 4 yıl içinde sahaya çıkıp, kurum ve kuruluşlarda asistanlık görevlerini yapması hedefleniyor.

AR-GE çalışmalarında, yetişkin formunda 1,80 metre boyunda biyonik bir fiziki asistana dönüştürülmesi amacıyla yapılan Tomyris, daha gelişmiş bir hale getiriliyor.

Firman sahibi Adem Aksu, Biorobotec olarak başlattıkları insansı robot projesinde ilk aşamayı Cuma ile geçen yıl eğitim teknolojileri alanında tamamladıklarını, bu yılsa 2. faz olan insansı robot evresine başladıklarını anlattı.

"40 günde yetiştirdiğimiz Tomyris robotumuz, gelecekteki Tomyris'in adımları aslında. 4 yıl içinde Tomyris robotumuzu insansı görünümüyle sahada görmeye başlayacağız." diyen Aksu, şunları kaydetti:

"Bu 40 gün içinde Tomyris, şu anda yüzünde 9 farklı duygu durumunu yansıtabiliyor. 'Türkiye'nin ilk gerçek insansı robotu' dememizdeki neden de bu. Tomyris şu anda gülümseme, sevinç, üzüntü, şaşkınlık, korku gibi duyguları yüz kaslarıyla ifade edebiliyor. Gelecekte ise yapay zeka aracılığıyla duygu çözümleme sayesinde konuştuğu kişinin durumuna göre duygu durumunu ayarlayıp yüz mimiklerini buna göre hareket ettirebilecek."

Haftanın Öne Çıkanları

CHP’li Meriç: Acı gerçek; gençlerimiz metamfetamin tuzağında!

2024-10-14 19:28 - Siyaset

Alman heavy metal grubu Accept, İstanbul'da konser verdi

2024-10-17 23:39 - Gündem

'Kolon kesildi' iddiası! Torun Center'de neler oluyor? Cumhuriyet ayrıntılara ulaştı.

2024-10-18 07:08 - Gündem

Ünlü oyuncunun acı günü... Yasemin Kay Allen'ın babası hayatını kaybetti

2024-10-20 00:08 - Magazin

Avrupa Yakası'nın Kubilay'ı Vural Çelik, hayatını kaybetti!

2024-10-17 21:09 - Magazin

Özgür Özel'den 'Yenidoğan' çağrısı: 'Ey Erdoğan senin de torunun var...'

2024-10-20 09:09 - Siyaset

Galatasaraylı Victor Osimhen'in röveşata golü tarihe geçti!

2024-10-20 00:09 - Spor

‘Yenidoğan çetesi’ndeki başhekim AKP’den 2 kez aday olmuş

2024-10-20 19:38 - Gündem

İmamoğlu'ndan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'na tebrik

2024-10-20 19:09 - Gündem

Özgür Özel: Ne Devlet Bey'in bizi hapsettiği yerde, ne de DEM Genel Başkanı Bakırhan'ın işaret ettiği istikametteyiz

2024-10-15 14:08 - Siyaset

İlgili Haberler

70'lerin Atari konsolu santrançta ChatGPT'yi yendi

00:00 - Teknoloji

Apple'ın yeni ürünleri iOS 26 betasında ortaya çıktı

00:00 - Teknoloji

Akıl yürütme temelli yapay zeka modeli Magistral tanıtıldı

00:00 - Teknoloji

Hong Kong'da bir mobil oyun yasaklandı

00:00 - Teknoloji

Android 16 yayınlandı! Yenilikler neler?

00:00 - Teknoloji

Günün Manşetleri

CHP’li Erdoğdu: Siyasi hayatının en büyük hatası

04:08 - Siyaset

İSMMMO Başkanlığı’na Erol Demirel yeniden seçildi

01:39 - Gündem

‘Fon alan gazetecilere inceleme’ iddiası: CHP’li Bulut’tan sert yanıt

01:09 - Siyaset

Fatih'te polis dehşeti: Arkadaşını parçalara ayırdı, intihar etti!

23:08 - Gündem

Tahran'dan kitlesel kaçış başladı: Saldırılardan kaçanlar yollarda

20:38 - Dünya