?>

Yapay zeka ilkelerini güncelleyen Google'a sert tepki

Uluslararası Af Örgütü, Google'ın yapay zeka ilkelerinde güvenlik temelinde değişikliğe gitmesine sert tepki gösterdi, bunu utanç verici bir karar olarak tanımladı.

Teknoloji - 3 ay önce

Uluslararası Af Örgütü, Google'ın hafta içinde yapay zeka ilkelerini güncellemesine ilişkin internet sitesinden yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 2018'de yapay zekanın kullanım alanlarına dair benimsenen ilkelerde güvenlik eksenli yapılan değişiklikler eleştirildi.

Uluslararası Af Örgütünün, yapay zekanın olası tehlikelerine dair çalışmalarda bulunduğu belirtilen açıklamada, "Yapay zeka programlarının insan hakları ihlallerine neden olacak şekilde kullanılmamasını benimsedikten yıllar sonra Google'ın böyle tehlikeli bir emsal kararı seçmiş olması utanç vericidir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, silah ve gözetleme sistemlerinde yapay zekanın kullanılma olasılığına dair "insan haklarına darbe" tanımlaması yapıldı.

Yapay zekanın "geniş çaplı gözetleme sistemleri, ölümcül araçların geliştirilmesi gibi durumlarda kullanılma" ihtimali üzerinde durulurken Google'ın, bu adımla amacının "insanlara zarar verebilecek teknolojileri geliştirmede kullanılabilecek ürünlerin pazarlanması" olduğu savunuldu.

Google'ın söz konusu karardan "ivedilikle" vazgeçmeye çağırıldığı açıklamada, devletlerin "insan hakları ilkelerine dayalı olarak" bu teknolojilerin kullanılmasıyla ilgili bağlayıcı yönetmelikler oluşturmasının önemli olduğuna işaret edildi.

YENİ GÜNCELLEMEDE GÜVENLİK VURGUSU

Google, hafta içinde yaptığı açıklamada, 2018'de yayımladığı yapay zeka ilkelerine güncelleme getirildiğini bildirmişti.

Söz konusu güncellemede, güvenlik eksenli değişiklikler göze çarpıyor.

Güncellemede, daha önce ilkeler arasında yer alan "yapay zeka araçlarının silahlar, gözetleme araçları, zarara yol açabilecek teknolojiler ve uluslararası hukuk ile insan haklarını ihlal edebilecek durumlarda kullanılmayacağı" ifadesine yer verilmedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Okan Buruk yeni transferi açıkladı: 'Hazır bir şekilde buraya geldi'

2025-02-06 21:39 - Gündem

Yoğun uçuş rotalarıyla ilgili riske dikkat çekildi

2025-02-06 21:09 - Gündem

Bazı kentlerde kar nedeniyle eğitime yarın ara verildi

2025-02-06 21:38 - Gündem

İbn-i Sina'nın asırlar önce söylediği güzellik sırrı: Genç kalmayı sağlayan mucize tohum

2025-02-08 00:00 - Yaşam

TSK'den ihraç edilen teğmenler Anıtkabir'e gitti!

2025-02-02 17:22 - Gündem

Survivor Almeda performansıyla göz doldurdu: Oyunu takımına kazandırdı!

2025-02-04 00:39 - Magazin

İstanbul'da yarın okullar tatil mi? 6 Şubat'ta okullar tatil mi?

2025-02-06 01:38 - Gündem

Son Dakika... Ege Denizi'nde 4.5 büyüklüğünde deprem

2025-02-07 01:38 - Gündem

Akademisyen yazar Çiğdem Bayraktar Ör tutuklandı

2025-02-01 10:38 - Gündem

Survivor'da yetenek yarışmasını kim kazandı? Survivor'da birinci kim oldu?

2025-02-03 02:08 - Magazin

İlgili Haberler

BAE’nin küresel yapay zeka yarışında cesur adımı

00:00 - Teknoloji

Bir zamanların en popüler mobil oyunu geri döndü

00:00 - Teknoloji

SAP Türkiye, 'Business Unleashed' İnovasyon Günü etkinliğini İstanbul’da gerçekleştirdi

00:08 - Teknoloji

Microsoft'un kodlarının yüzde 30'unu yapay zeka yazıyor

00:00 - Teknoloji

YouTube TV için yeni bazı özellikler geliyor

00:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İstanbul Valiliği 1 Mayıs eylemlerinde gözaltı sayısını açıkladı

18:08 - Gündem

AB'nin yeni güvenlik mimarisi: Polonya, Türkiye'yle nasıl bir işbirliği hedefliyor?

17:38 - Gündem

78 kişi can vermişti... Kartalkaya’daki oteldeki yangın faciasının çıkış anı kamerada!

17:08 - Gündem

Denizli'de 2 yaşındaki çocuğu darbettiği iddia edilen zanlı tutuklandı

16:39 - Gündem

2 Mayıs Cuma burç yorumları: Bugün sizi neler bekliyor?

16:08 - Gündem