?>

Uzmanlardan kritik uyarı: Skolyoz tedavisinde erken teşhis çok önemli

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; skolyozun tedavisinde erken teşhisin önemine değinerek;

Sağlık - 5 ay önce

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; Skolyoz Ayı nedeniyle hastalık hakkında bilgiler verdi. Hastalığın kız çocuklarında erkeklere göre daha sık görüldüğünü belirten Dr. Yüksel; "Skolyoz; omurganın üç boyutlu deformitesidir. Omurganın sağ, sol, ön, arka olarak 10 dereceden fazla eğri olmasına skolyoz diyoruz. Dünyaca yapılan çalışmalarda toplumda yüzde 2 - 3 oranında görülmektedir. Kız çocuklarda, erkek çocuklara oranla daha sık olarak görülmektedir. Skolyozun nedenleri arasında en sık neden idiopatik dediğimiz nedeni bilinmeyen faktörlerdir. Diğer nedenler ise genetik faktörler, omurga problemleri, travmalar ve kas hastalıkları olarak verilebilir. skolyozun yüzde 80’ini nedeni bilinmeyen idiopatik skolyoz oluşturur" dedi.

Hastalığın tanı ve tedavi yöntemlerini aktaran Yüksel; "Omuzlarda eşitsizlik olması, kürek kemiklerinde bir eşitsizlik olması, arkadan bakıldığı zaman kalçanın tekinde yükseklik oluşması, bacak boyu kısalığı varmış gibi omurganın yana doğru eğik olması gibi bulgularla hekime başvurulur. Hekim tarafından değerlendirilen hasta; skolyometre ile poliklinikte muayene edilir, ayrıntılı fizik muayene sonrası skolyometrede herhangi bir bozukluk olması durumunda röntgeni çekilir ve cobb açısına göre skolyoz tanısı konur. Skolyoz tanısı konduktan sonra 10 ila 20 derece arasında fizik tedavi egzersizleri, pozisyonlama ve egzersizlerle hasta takip edilir. 20 ila 40 derece arasındaki açılarda fizik tedavi egzersizleri, pozisyonlama ve korse tedavisi önerilir. 40 derecenin üstündeki eğriliklerde ise genellikle cerrahi sonrası ve öncesi rehabilitasyon şeklinde tedavi sağlanır" ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLARIMIZI ERKEN TANIYALIM"

Hastalığın tedavisinde erken tanının çok önemli olduğunun altını çizen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel; "Skolyozlu ebeveynler; özellikle çocuklarının ileride omurga yapısıyla ilgili çok endişeye kapılmakta. Bizler; skolyozun tedavisinin mümkün olduğunu söylemekteyiz. Skolyozu olan çocuklar; mutlaka uygun bir spor dalına yönlendirilmesi, çanta ve okul sıralarındaki ergonomisine dikkat etmesi konusunda mutlaka uyarılmalılar. Skolyoz; erken tanıyla omurgadaki problemlerin önüne geçilebilir ve tedavisi mümkündür. Skolyozlu çocuklarımızı erken tanıyalım ve tedavisini uygulayalım" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Oktay Saral bu kez Tanju Özcan'ı hedef aldı: Senin suyun doğarken ısınmış!

2025-06-22 14:37 - Siyaset

İmamoğlu’nun babasının arazisinde metal dedektörlerle arama!

2025-06-21 18:11 - Gündem

80 yaşındaki milyarder, 38 yaşındaki karısıyla evlilik yıl dönümünü kutladı

2025-06-26 00:22 - Magazin

Jeff Bezos ve Lauren Sanchez Venedik'te evlendi

2025-06-28 00:00 - Magazin

Ünlü aktör Brad Pitt'in evi yağmalandı!

2025-06-27 00:00 - Magazin

Kılıçdaroğlu'ndan 'mutlak butlan' açıklaması: 'Kayyuma mı bırakayım?'

2025-06-24 11:52 - Siyaset

'En seksi Türk kadını' seçilmişti! Bikinili pozuna yorum yağdı

2025-06-24 08:27 - Magazin

İsmail Saymaz'dan flaş Kılıçdaroğlu iddiası

2025-06-25 13:36 - Siyaset

Bahar Candan ve Dilan Polat'ın 'helva' paylaşımına tepki yağdı

2025-06-23 09:51 - Magazin

Tanju Özcan: CHP'ye siyasi bir darbe olur!

2025-06-27 10:22 - Siyaset

İlgili Haberler

GAÜN Hastanesi’nden diyabetle sağlıklı yaşam için farkındalık etkinliği

00:00 - Sağlık

Şahinbey İlçe Sağlık Müdürlüğü Türkiye birincisi oldu!

00:00 - Sağlık

Geçmeyen öksürük akciğer alarmı olabilir!

00:00 - Sağlık

GAÜN Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Kliniği’nde sanatla terapi

00:00 - Sağlık

Bitmeyen kaygı: Tükenmişlik sendromuna dikkat!

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kayyum Gürsel Tekin talep etti: Bankalara talimat gitti!

15:11 - Gündem

AKP’li Şamil Tayyar: En az iki ek iddianame daha gelecek!

08:29 - Gündem

‘Millet fakirlikten çocuk yapmıyor’ lafı Bakan Göktaş'ı kızdırdı!

08:00 - Gündem

İmamoğlu'ndan videolu paylaşım: Ben yılmam kardeşim, ben yıldırırım!

15:57 - Gündem

Özgür Özel, Gaziantep'te partililerle bir araya geldi

14:38 - Siyaset