?>

“Türkiye Cumhuriyeti mazluma kucak açan bir ülke”

Gaziantep Valisi Davut Gül, Savaş, Göç, Kadın Sempozyumunda Türkiye Cumhuriyetinin din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmadan tüm mazlumlara kucak açan bir ülke olduğunu söyledi.

Yerel - 6 yıl önce

 

Gaziantep Valisi Davut Gül, Savaş, Göç, Kadın Sempozyumunda Türkiye Cumhuriyetinin din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmadan tüm mazlumlara kucak açan bir ülke olduğunu söyledi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi KalMIREC Göç Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Vali Gül,  savaşlardan en çok kadınlar ve çocukların etkilendiğinin altını çizerek “Yanı başımızda yaşanan savaştan, istikrarsızlıktan, iç karışıklıktan dolayı Türkiye’ye 4 milyona yakın insan geldi. Bunun 452 bini de Gaziantep’te yaşıyor. Biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmadan tüm mazlumlara kucak açan bir ülkeyiz. Göç meselesi sebep değil sonuçtur. Kendi ülkesinde huzur, can ve mal güvenliği bulunan hiç kimse, yerini yurdunu terk etmez.” dedi.

Suriye’deki insanların kendi hayatlarını kurana kadar sivil toplum kuruluşları, oradaki vatandaşların, devletin ve diğer ülkelerin yardımına ihtiyaçları olduğunu vurgulan Gül, “Türkiye’de yaşayanlar için millet ve devlet olarak biz üzerimize düşeni yaptık ama diğer ülkelerin desteğini tam olarak alamadık. Belirli bir ölçüde ekonomik olarak katkı sundular fakat bizim beklentimiz daha çok bu insanların geldiği ülkedeki sorunların çözümüne katkı sunmaları. 8 yıldır süren karışıklığa bakıldığında 1. ve 2. Dünya Savaşlarından daha uzun sürdüğünü görüyoruz. Uluslararası bir irade olduğunda bu karışıklığın şimdiye kadar çözülebileceğini, çözüldüğü takdirde ise göç ve göçten dolayı oluşan sorunların da ortadan daha kolay kalkacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Edibe Sözen,  göçün global bir konu olduğunu belirterek Türkiye’nin Suriye’de yaşanan karışıklıkla beraber kitlesel göçten en çok etkilenen ülkelerden biri konumunda olduğuna işaret etti.

Sözen, “Aslında biz göçlere çok yabancı bir ülke değiliz. Transit bir ülke konumundayız.  Tarihin uzak noktalarına baktığımızda 1492 yılında on binlerce Musevi’nin İspanya’dan kurtarılarak Osmanlı İmparatorluğuna getirilmesi, Kırım Tatarlarının göçü, yine 1800’lü yıllarda Kafkaslardan, Balkanlardan gelen göçler, 2000’li yıllardan itibaren de Irak ve Suriye’den gelen göçmenlerle beraber transit ülke olma konumunu koruyor. Ama en önemli göçlerden biri ebetteki2011 yılından bu yana 4 milyonu bulan Suriye’den gelen göç” diye konuştu.

Açılış konuşları sonrasında sempozyuma geçildi. İki gün sürecek sempozyumdayerli ve yabancı akademisyenler tarafından savaş, kadın ve göç üzerine çeşitli paylaşımlarda bulunulacak.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Mecliste CHP’lilerle MHP’liler arasında kavga!

2019-12-04 23:46 - Gündem

İmam, kendisini şikayet eden cemaate silahla ateş etti

2019-12-05 22:39 - Asayiş

60 Seconds Nedir?

2019-12-03 17:50 - Teknoloji

Vatan Mahallesi'nde uyuşturucu operasyonu

2019-12-08 15:12 - Asayiş

Gaziantep'te uyuşturucu satıcılarına operasyon

2019-12-07 12:32 - Asayiş

Gaziantep'te 14 yaşındaki çocuk arkadaşını öldürdü!

2019-12-05 18:18 - Asayiş

Gaziantep'te uyuşturucu satıcılarına operasyon

2019-12-08 15:26 - Asayiş

Paranın patronundan Gaziantep ile işbirliği

2019-12-05 00:16 - Ekonomi

Soğutucu Fan Ne İşe Yarar

2019-12-03 20:06 - Teknoloji

Anadolu Kadınları resim sergisi ilgi görüyor

2019-12-04 18:03 - Kültür & Sanat

İlgili Haberler

Fatma Şahin, Yaz Okulları’nı ziyaret etti

00:00 - Yerel

Şehitkamil'de komisyon seçimleri yenilendi

00:00 - Yerel

Şahinbey'de Ağustos ayı meclis toplantısı

00:00 - Yerel

Yılmaz'dan, kırsal mahallelere ziyaret

00:00 - Yerel

Zor: BİK kararlarına denetim gerekiyor

19:39 - Yerel

Günün Manşetleri

Dervişoğlu'ndan dikkat çeken 'ortak Cumhurbaşkanı' açıklaması

11:40 - Siyaset

AYM'den 'hasta mahremiyeti' kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

11:35 - Gündem

Bülent Arınç'ta tepki gösterdi! AKP'de Beşir Atalay krizi derinleşiyor...

11:12 - Siyaset

'Menzil Tarikatı Marmara'da yeni köy kuracak' iddiası...

10:50 - Gündem

Torbacıyı narkotik başkomiseri yapmışlar!

10:10 - Gündem