?>

Türk Eğitim Sen'in anketine göre öğretmenler ay sonunu getiremiyor

Türk Eğitim Sen tarafından 4 bin 345 öğretmenle yapılan ankette öğretmenlerin ilk dikkat çektiği nokta yaşanan ekonomik kriz oldu. Katılımcılara ay sonunda zorunlu harcamalarından sonra hesaplarında para kalıp kalmadığı sorulduğunda yüzde 77.8’i “hayır” yanıtını verdi

Eğitim - 8 ay önce

Öğretmenler; 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlerin problemlerini ve siyasi iktidarın meslekte “iyileştirme” olarak attığı adımları değerlendirdi. Türk Eğitim Sen tarafından 4 bin 345 öğretmenle yapılan ankette öğretmenlerin ilk dikkat çektiği nokta yaşanan ekonomik kriz oldu. Katılımcılara ay sonunda zorunlu harcamalarından sonra hesaplarında para kalıp kalmadığı sorulduğunda yüzde 77.8’i “hayır” yanıtını verdi. Ayrıca ankette, eğitimin en önemli sorununun yüzde 79 oran ile “öğretmenlerin değer görmemesi” olduğu belirtildi. Bunu, yüzde 72 ile “ücret” ve “özlük hakları açısından dünyadaki meslektaşlarımıza kıyasla çok daha geri bir noktada olmak” izledi. Müfredatlara ilişkin de yüzde 50.7 oranıyla geliştirilmesi talep edildi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni ise politik ve gereksiz bir çalışma olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 56.7 oldu. Modelin, eğitimde kaliteyi artırması hakkında hiçbir faydası olmayacağını düşünen katılımcıların yüzde 54.2 oranında olduğu görüldü. Öğretmenlerin yüzde 65.1’i ise model kapsamında hazırlanan ders içeriklerini yetersiz gördü.

Ankette mülakat tartışmaları da yer aldı. “Mülakat devam etmemeli” diyenlerin oranı yüzde 89 oldu. Katılımcıların “Mülakat neden devam etmemeli” sorusuna verdikleri yanıtlar arasında yüzde 75 ile “adaletsizlik”, yüzde 50.8 oranında “liyakati gölgeliyor”, yüzde 49.9 ile “yandaş kayrılıyor” ifadeleri öne çıktı. Ayrıca, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun beklentileri karşılamadığını belirtenlerin oranı yüzde 64b9; Milli Eğitim Akademisi’nin gereksiz politik bir karar olduğunu kaydedenlerin oranı ise yüzde 37.6 oldu.

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERDEN HAK EYLEMİ

Öte yandan mülakat değerlendirmelerinde mağduriyet yaşayan öğretmenler, Ankara’da hak arayışları için eylemlerini sürdürüyor. Öğretmenler, dün yine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde oturma eylemi yapmak isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı. Polis, öğretmenleri Ulus’ta basın açıklaması yapmaya yönlendirmek istedi. Günlerdir yetkili isimlerle görüştürülmediklerini kaydeden öğretmenler, talepleri dinlenene kadar yerlerinden ayrılmayacaklarının altını çizerek alan değiştirme teklifini reddetti.

Cumhuriyet’e konuşan eylemdeki öğretmenlerden Özkan Özdemir tek taleplerinin adaletsizliğin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi. Özdemir, “Bakan ve bakan yardımcıları bize gelip bizzat beceremediklerini itiraf ettiler. Bundan sonraki süreçte de inisiyatif alamıyorlar. Alamamalarının sebebi de yaptıkları uygulamayı beceremediklerini kamuoyuna açıklamaktan kaçmaları. Bunun için bize müdahale ediyorlar” dedi. Özdemir, “Olayın muhatabı bakanlığın önünde toplanmaya karar verdik. Yasadışı olduğunu söylüyorlar, bize uygulamış oldukları mülakat da yasa dışıydı. ‘Güvenlik soruşturmasında karşınıza çıkacak’ diyorlar. Binlerce intihar mesajı alıyoruz. Bunlar önlensin, insanlar mağdur olmasın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Hazal Subaşı ile aşk yaşıyor... Oğuzhan Koç'tan şaşırtan açıklama: 'Ona da bir tane gelir&

2024-11-17 01:38 - Magazin

Meli Bendeli kimdir? Meli Bendeli kaç yaşında, nereli?

2024-11-20 00:38 - Biyoğrafi

Cinsiyet değiştiren ünlü oyuncu Meli Bendeli isyan etti: 'Keşke her şey bu kadar zor olmasaydı…

2024-11-20 00:38 - Magazin

Barış Arduç'un yeni projesi belli oldu: 'Dehşet Bey' filmiyle izleyiciyle buluşacak

2024-11-24 00:38 - Magazin

Cinlerin Düğünü filminin çekimleri tamamlandı

2024-11-19 00:38 - Kültür & Sanat

Nasuh Mahruki tutuklandı... Eşinden ilk açıklama: İlk değil, son da olmayacak

2024-11-20 14:38 - Siyaset

Duruşmaya 1 gün kala... İmamoğlu davasında savcı 'rapor' aldı

2024-11-19 19:09 - Siyaset

Ziraat Bankası'ndan 'logo' iddialarına yanıt: Daha rahat okunabilmesi sağlandı

2024-11-17 16:09 - Gündem

Yeşilçam’ın ünlü ismi Samim Meriç hayatını kaybetti

2024-11-24 00:08 - Kültür & Sanat

Ankara’da iş cinayeti… 58 yaşındaki işçi hayatını kaybetti!

2024-11-19 00:39 - Ekonomi

İlgili Haberler

GİBTÜ’den Suriye’de akademik ve diplomatik ziyaretler

00:55 - Eğitim

GİBTÜ aday öğrencileri Üniversite Tercih Fuarı’nda bekliyor

00:00 - Eğitim

GİBTÜ Üniversite Tercih Günleri’nde adaylarla buluşuyor!

00:00 - Eğitim

Irakiye Üniversitesi Heyeti, GİBTÜ’de

00:00 - Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den yeni LGS açıklaması: '29 kişi görevden uzaklaştırıldı'

17:30 - Eğitim

Günün Manşetleri

Sedat Peker, uzun süren sessizliğini bozdu

17:20 - Gündem

RTÜK'ten Tele 1'e 5 gün karartma cezası

14:30 - Gündem

AKP'nin "Katılım zorunludur” mesajına "sehven" özürü

13:39 - Siyaset

Altaylı’dan bomba iddia: Öcalan partiyi ve örgütü ikna etmeye çalışıyor"

13:32 - Siyaset

Ali Erbaş'ın yağmur duasının ardından Meteoroloji'den yağış uyarısı geldi!

13:15 - Gündem