?>

Trump'ın bir kararnamesi daha engellendi

ABD'de federal yargıç, Çalışma Bakanlığının Başkan Donald Trump'ın çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (DEI) programlarına karşı imzaladığı kararname gereği taşeron firmalar ve hibe verdiği kurumlardan DEI hakkında rapor talep etme isteğini geçici olarak engelledi.

Dünya - 1 yıl önce

ABD Illinois eyaleti Kuzey Bölge Mahkemesi Yargıcı Matthew Kennelly, kadınların zanaat edinmesine yardımcı olan Chicago Women in Trades adlı sivil toplum kuruluşu (STK) tarafından Trump yönetimine karşı açılan davada kararını açıkladı.

Çalışma Bakanlığı ile bazı sözleşmeleri bulunan STK, bakanlığın kendilerinden DEI raporu talep ettiğini ancak Trump'ın kararnamesinin "muğlak olması nedeniyle bu talebe uyum sağlanmasının mümkün olmadığını" savundu.

Kennelly, Trump yönetiminin "yalnızca yasa dışı" DEI programları hakkında rapor talep ettiğini ancak bunun ne anlama geldiğini açıklamayı "titizlikle reddettiğini" belirterek, Çalışma Bakanlığının taşeron firmalar ve hibe verdiği kurumlardan DEI raporu istemesini geçici süre durdurdu.

DEI HAKKINDA SORUŞTURMA

ABD Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Pam Bondi, Stanford ile California üniversitelerinin Berkeley, Los Angeles ve Irvine kampüslerine, DEI ile öğrenci alımı yapıp yapmadıkları konusunda soruşturma açıldığını duyurdu.

Bondi, ABD Yüksek Mahkemesinin 2023 Haziran'da aldığı kararla DEI ile üniversitelere öğrenci alımının yasaklandığını belirterek, karara uyulması gerektiğinin altını çizdi.

Trump ile birlikte ülkede "yasa dışı ayrımcılığa son verip liyakate dayalı" fırsatları yeniden tesis etmede kararlı olduğunu kaydeden Bondi, "ABD'deki her öğrenci, ten rengine göre değil, çalışkanlığına, zekasına ve karakterine göre değerlendirilmeyi hak ediyor" ifadesini kullandı.

DEI PROGRAMI NEDİR?

"Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık" adı altında yürütülen DEI programı çerçevesinde özellikle iş yerlerinde ve okullarda daha "adil ve eşit" ortam oluşturmak için çalışmalar yürütülmüştü.

Öte yandan DEI, son yıllarda "siyasileştiği ve kendi ideolojisini dikte ettiği" gerekçesiyle eleştiriliyor.

Trump'ın 20 Ocak'ta göreve gelmesinin ardından "Hükümetin radikal ve savurgan DEI programlarına ve ayrıcalıklarına son verilmesi" başlıklı kararname imzalanmış, ardından programın yürürlükten kaldırılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştı.

Maryland Bölge Mahkemesi Yargıcı Adam Abelson, 22 Şubat'ta Trump'ın DEI programlarına karşı imzaladığı kararnameye ilişkin ihtiyati tedbir kararı vermişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Kayseri'de yurttaşlar kar yağışına aldırış etmeden İmamoğlu için yürüdü

2025-03-22 00:09 - Gündem

AKP'li Melih Gökçek ve Mücahit Birinci'ye tepki yağdı!

2025-03-25 13:43 - Gündem

Erdoğan, Gürcistan’daki çatışmayı 'Saraçhane' diye paylaştı

2025-03-26 19:39 - Gündem

CHP'de Lütfi Savaş dahil 3 isimden olağanüstü kurultay kararının iptali başvurusu

2025-03-25 13:00 - Siyaset

ROK: Ekrem İmamoğlu en az 6-7 sene hapiste kalacak!

2025-03-21 11:04 - Gündem

Çağlayan Adliyesi nerede? İstanbul Adalet Sarayı'na nasıl gidilir?

2025-03-22 00:39 - Gündem

Tamar Tanrıyar kimdir? Tamar Tanrıyar kaç yaşında, nereli? Tamar Tanrıyar'ın eşi kim?

2025-03-22 00:00 - Magazin

İğrençlikte 'birinci'... AKP'li Mücahit Birinci'den çirkin gönderme!

2025-03-24 22:09 - Gündem

Ali Mahir Başarır: CHP'nin seçim arabası kaçırıldı!

2025-03-27 20:36 - Gündem

Sanatçılar İmamoğlu'na destek için Saraçhane'de

2025-03-22 19:01 - Gündem

İlgili Haberler

Trump, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne katılacak

20:46 - Dünya

Sosyalist Enternasyonal’den Özel'e destek, Kılıçdaroğlu'na 'kurultay' çağrısı

08:00 - Dünya

Silahlı saldırı sonrası Trump'tan açıklama...

10:16 - Dünya

Macaristan'da Orban'ın 16 yıllık iktidarı sona erdi

06:42 - Dünya

Pezeşkiyan: ABD dayatmacı tutumundan vazgeçerse...

06:36 - Dünya

Günün Manşetleri

Kılıçdaroğlu: CHP ve belediye davaları siyasi değil!

21:13 - Siyaset

Eylemlerini bakanlık önüne taşıyan öğretmenlere polis yine müdahale etti!

17:22 - Gündem

CHP'li Silifke Belediyesi'ne operasyon: Belediye Başkanı gözaltında!

09:17 - Asayiş

CHP'li Adalar Belediyesi'ne operasyon!

08:29 - Asayiş

TBMM'de 'sahte oy' skandalı: 76 sahte pusula verilmiş!

07:27 - Gündem