?>

TCMB, kura müdahale için bu yıl 75 milyar dolar harcadı!

Ekonomist Selva Bahar Baziki, Bloomberg'de kaleme aldığı analizde TCMB'nin TL'yi desteklemek için döviz piyasasına bu yıl 75 milyar dolarlık müdahalede bulunduğunu yazdı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ekonomist Selva Bahar Baziki, Bloomberg'de kaleme aldığı analizde TCMB'nin TL'yi desteklemek için döviz piyasasına bu yıl 75 milyar dolarlık müdahalede bulunduğunu yazdı.

Merkez Bankası’nın (TCMB) son bir yılda gerçekleşen faiz indirimleri nedeniyle değeri sert düşen Türk Lirası’na 75 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu tahmin ediliyor.

Ekonomist Selva Bahar Baziki, Bloomberg’de kaleme aldığı analizde TCMB’nin TL’yi desteklemek için döviz piyasasına gerçekleştirdiği müdahalelerin yılın başından bu yana 75 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Analizde TCMB’nin son faiz indiriminin yükselen enflasyonla birlikte TL’ye daha fazla zarar vereceği belirtirken negatif net rezervlerin daha fazla müdahale için sınırlı alan sağlayacağı kaydedildi.

AYDA 9,5 MİLYAR SATILDI

Makalede TL’yi desteklemek için aylık ortalama 9,5 milyar dolarlık döviz satıldığı belirtildi. TCMB’nin swap hariç net rezervlerinin eksi 50 milyar doların üzerinde olduğu hatırlatılırken bu müdahalelerin uzun vadeli bir çözüm olmadığı aktarıldı.

Yapılan hesaplamaya göre merkez bankasının net rezervlerinin ağustosun son haftasında eksi 58,9 milyar dolar olduğu belirtilirken bu rakamın Aralık’taki eksi 65,6 milyar dolardan daha yüksek olduğu hatırlatıldı.

75 MİLYAR DOLARLIK MÜDAHALE

Toplamda 81,5 milyar dolarlık döviz girişi hesaplandığını ancak rezervlerde yıl başından bugüne gerçekleşen artışın 6,7 milyar dolar seviyesinde olduğu, böylece bu artış hesaba katıldığında müdahalenin yaklaşık 75 milyar dolar olarak hesaplandığı belirtildi.

Analizde, “29 Temmuz’a kadar olan verileri kullanarak yaptığımız daha önceki tahminimiz, TCMB’nin 70 milyar dolarlık bir müdahale etmiş olabileceğini gösteriyordu. Temmuz ayı fiili ihracat verileri varsayımımızın altında geldi ve döviz girişlerini yaklaşık 2 milyar dolar aşağı çekti. Şu anda Ağustos ayında 7 milyar dolarlık ek bir müdahale tahmin ediyoruz ve bu da toplam 75 milyar dolar ediyor” ifadeleri kullanıldı.

İHRACAT PAYI, KKM VE REESKONT KREDİLERİ…

Analizde ayrıca TCMB’nin yılın başından itibaren rezervlere giren kaynaklarını artırdığı bu kaynaklara dayalı olarak rezervlere yaklaşık 101 milyar dolarlık giriş olduğu tahmininde bulunuldu.

İhracat bedelinin yurda getirilme ve dönüştürme zorunluluğunun rezervlere 48 milyar dolar eklediği hesaplanırken kur korumalı mevduata dönüşümlerin bu yıl 39 milyar dolar katkıda bulunduğu tahminine yer verildi. Reeskont kredilerinin katkısının ise yıl başından bu yana 14 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Haftanın Öne Çıkanları

CHP'li Öztrak: Kenan Evren ne yaptıysa aynını Erdoğan yapıyor

2022-09-12 17:42 - Siyaset

25 yaşında canına kıyan gencin son mesajı gündem oldu!

2022-09-10 23:54 - Asayiş

Sedat Peker'in evine silahlı saldırı: 1 ağır yaralı...

2022-09-14 11:45 - Gündem

Cem Yılmaz'dan Tarkan paylaşımı: Çok yaşa Tarkan...

2022-09-10 18:55 - Magazin

Yobaz hocadan Atatürk'e küstah 'Irkçı' suçlaması!

2022-09-09 16:03 - Gündem

TikTok şeyhi özel jetle Ayasofya'ya namaza geldi!

2022-09-13 12:07 - Gündem

Gaziantep Kolej Vakfı’ndan 59. yıla merhaba...

2022-09-11 08:05 - Eğitim

Ak trol Abdurrahman Uzun: Kurtuluş uyduruyorlar!

2022-09-10 20:27 - Gündem

SADAT kurucusu Adnan Oktar hayranı çıktı!

2022-09-15 09:08 - Gündem

Bir acı haber daha: Şehit sayımız 4'e çıktı!

2022-09-11 23:36 - Gündem

İlgili Haberler

Bir paket sigara 100 lira, bir dalı ise 5 lira oldu!

10:50 - Ekonomi

Memur-Sen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde açıklama yaptı

13:51 - Ekonomi

Mehmet Şimşek yurtdışı gezilerinde ne kadar borç buldu?

13:29 - Ekonomi

Enflasyon ENAG'a göre yüzde 65, TÜİK'e göre yüzde 33

13:35 - Ekonomi

GAİB, temmuz ayı ihracat verilerini paylaştı

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Adli Tıp Kurumu'ndan 'Murat Çalık' kararı: 'Cezaevinde kalabilir!

20:05 - Gündem

Vatandaş, Aydın Büyükşehir Belediyesi önüne Başkanı topuklu ayakkabı bıraktı!

17:57 - Gündem

Erdoğan Özlem Çerçioğlu'na rozet taktırdı

17:24 - Siyaset

Umut Yılmaz resmen AKP'li oldu!

16:32 - Siyaset

Nedim Şener, "Mektubu g..üne sokarım" dedi; Mücahit Birinci "Ulan g.t" diye yanıtladı!

14:00 - Gündem