?>

Sigortalılar dikkat! O parayı geri alabilirsiniz

Emeklilik için yaşı doldurmasına rağmen primlerini tamamlayamayan ve tamamlama ihtimali bulunmayan sigortalılar, ödedikleri parayı SGK’dan toplu olarak geri alabilirler.

Ekonomi - 7 yıl önce

Emeklilik için yaşı doldurmasına rağmen primlerini tamamlayamayan ve tamamlama ihtimali bulunmayan sigortalılar, ödedikleri parayı SGK’dan toplu olarak geri alabilirler.

Emeklilik şartlarını tamamlayamamış milyonlarca vatandaş var. Bu vatandaşların çalışma imkanları da yoksa ödedikleri primler boşa gitmiyor. SGK bu primleri toplu olarak sigortalıya geri ödüyor. memurlarda ise bu durum kesenek iadesi şeklinde oluyor.

Toplu parayı alabilmek için 2 şart gerekiyor.   1-Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağkur) yürütüyor olmamak.   2-Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak.   Posta'nın haberine göre bu şartları taşıyanlar eğer gerekli primleri tamamlamışlarsa zaten emekli oluyorlar. ancak primleri eksik ise ve tamamlama imkanı da yoksa paralarını geri alabiliyorlar. Bunu vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da yerine getirerek parayı alabiliyor. kanuni mirasçılarına ölüm aylığı yani dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekiyor.   GÜN DOLMAMIŞSA   Çalışanların emekli olabilmeleri için belli gün sayısında prim ödemeleri gerekiyor. Bunun yanında yaş ve yıl şartını da yerine getirmeleri lazım. Bazı sigortalılar yeterli çalışma imkanı bulamadıkları için gereken prim gününü dolduramıyor. Bu sigortalıların emekli olmaları için sistem askerlik, doğum borçlanması gibi imkanlar da sunuyor.   NASIL BAŞVURULUR?   Parayı talep etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) dilekçe ile başvurmak gerekiyor. SGK, bu işlemi kendiliğinden yapmıyor. O yüzden mutlaka dilekçe ile başvuruluyor. Kurum, durumu inceleyip şartları taşıdığınızda geri ödeme yapıyor.   Eski SSK’lılar (4A) için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008’den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağkurlular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor.   YENİDEN ÖDEME İMKANI   Sağlık için ödenen primler (GSS) ve yapılan doğum, askerlik gibi borçlanmalar geri iade edilmiyor. Toplu para alanlarda emeklilik için her şey bitmiş olmuyor. Paranızı aldıktan sonra çalışmaya başlarsanız, bu kez ‘ihya’ sistemi devreye giriyor. Parasını aldığınız prim günlerinizi yeniden ödeyerek mevcut primlerinize ekleyebiliyorsunuz. Bu ödemelerde SGk geçmişten bugüne kadar geçen zaman için bir faiz işletmiyor. ancak yatırdığınız primler güncelleme katsayısına göre yeniden belirlenip miktardaki düşüşler gideriliyor.   (Vatan)
Haftanın Öne Çıkanları

Gaün'de okul boyama etkinliği

2018-11-26 12:33 - Eğitim

26 yaşındaki gencin katil zanlıları yakalandı

2018-11-27 14:28 - Asayiş

Esra Karabağ, Türkiye Şampiyonu

2018-11-29 18:21 - Spor

Gaziantep Adliyesi'ne 7 yeni mahkeme

2018-11-29 13:15 - Yerel

Ergenekon kumpası resmen çöktü!

2018-11-30 17:31 - Gündem

Gül: Fatma Şahin, Gaziantep’in bacısıdır

2018-12-01 20:40 - Siyaset

Gaziantep'te 10 adrese eş zamanlı operasyon

2018-12-01 20:06 - Asayiş

Osmanlıspor kalecisi NCR'de ameliyat oldu

2018-11-26 18:33 - Sağlık

Cv Hazırlama ve Staj etkinliği

2018-11-30 09:57 - Eğitim

Dr. İsmail Temur'dan halka açık sağlık konferansı

2018-11-29 12:50 - Sağlık

İlgili Haberler

Okul kantinleri yeni döneme zamlı başladı. Zamlı fiyatlarla bir öğrencinin haftalığı en az 250 TL oldu!

00:43 - Ekonomi

CHP kongresinin iptali sonrası borsa yüzde 5 düştü!

16:25 - Ekonomi

Emlak vergisindeki artışa halk isyan etti ! AKP'den geri adım geldi

15:02 - Ekonomi

DEİK heyeti Irak Başbakanı ile görüştü

10:48 - Ekonomi

Türkiye, Uluslararası Şam Fuarı’nda güçlü şekilde yerini aldı

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

'CHP'nin Olağanüstü Kurultayı iptal edilsin' talebi reddedildi

16:29 - Gündem

Emekli Albay Orkun Özeller gözaltına alındı!

11:37 - Asayiş

CHP'li Köyceğiz Belediyesi'ne operasyon

11:35 - Gündem

Kayyum Gürsel Tekin kendisini eleştirebilecek isimleri saydı...

11:11 - Gündem

Fatih Altaylı, İmamoğlu'na yürek burkan o soruyu sordu

10:33 - Gündem