?>

Sıcaklarda kenelere dikkat!

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nagihan Demir, kene ısırmalarının ölümcül olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Sağlık - 2 yıl önce

Yaz aylarında kene ısırmalarına bağlı olarak  “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi” vakalarının artış gösterdiğine dikkat çeken Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nagihan Demir, kene ısırmalarının ölümcül olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları  ve Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nagihan Demir tarafından hastane personellerine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı  hakkında bilgilendirme yapıldı.

Hastalığın bahar ve yaz aylarında sık görüldüğünü söyleyen Uzm. Dr. Nagihan Demir, bu dönemde piknik alanlarına gidenlerin mutlaka önlemlerini almaları gerektiğini, piknik sonrası eve gelindiğinde vücut ve kıyafetlerin kontrolünün önemli olduğu vurguladı. Dr. Demir, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı özellikle kene ısırıkları yoluyla insanlara bulaşabilen oldukça ciddi ve tehlikeli bir virüs enfeksiyonudur. Bu hastalığın yayılmasında en büyük etkenlerden biri enfekte hayvanların kanı ve doku sıvılarıdır. Vücudunuzda ani kaşıntı, yanma hissi ya da ağrı fark ederseniz bu bir kene ısırığı olabileceğine işaret eder. Isırığın olduğu bölgede kızarıklık ve şişlik meydana gelebilir. Kene tutunması durumunda çıplak elle dokunmadan en kısa zamanda eldiven veya bir bez yardımıyla, cilde yapıştığı yerden cımbız veya penset aracılığı ile dik olarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Çıkarılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Virüs, vücuda girdikten 3 veya 5 gün içinde hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bazı vakalarda 9 gün ya da 13 günde ortaya çıkabilir. Bu nedenle inkübasyon gününü 3 ile 10 gün kabul edebiliriz. Kene ısırması ile virüsün vücuda girmesi ile birlikte ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bazen kusma-bulantı ve ishal görülebilir. İlk günlerde yüz ve göğüs kısmında cilt altı kanamaları görülebilir. Gözler kızarır, el ve ayaklarda bir yere çarpmış gibi morluklar, kızarıklıklar görülebilir. Bazen de kanlı kusma, kanlı ishal, kanlı idrar, burun kanaması ve vajinal kanamalar olur. Ağır vakalarda ise karaciğer böbrek ve akciğer yetmezliği görülebilir. Tedavinin geç kalınması halinde ise bu hastalık ölüme neden olabilir. Eğer bu belirtileri gözlemliyorsanız kesinlikle hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.”

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te köpekler tarafından parçalanmış bebek cesedi bulundu!

2023-08-14 09:52 - Asayiş

Sakıp Özberk boğularak hayatını kaybetti!

2023-08-15 20:42 - Gündem

Halil Konakçı'ya en güzel yanıt imamdan geldi!

2023-08-11 17:26 - Gündem

Cemil Kılıç'tan Halil Konakçı'ya sert tepki

2023-08-11 17:08 - Gündem

Şireci'de işçilerin direnişi kazandı...

2023-08-14 16:21 - Gündem

Uzman Onbaşı Uğur Özdemir Şehit oldu!

2023-08-09 18:23 - Gündem

Atatürk düşmanı Halil Konakçı Hatay'ı Arap yurdu ilan etti!

2023-08-10 20:38 - Gündem

Benzine 3 TL, motorine 4 TL daha zam geliyor...

2023-08-09 11:12 - Ekonomi

Barış Pehlivan: Beni esir olarak orada tutacaklar!

2023-08-13 13:28 - Gündem

Atatürk düşmanı Halil Konakçı hakkında suç duyurusu!

2023-08-12 18:41 - Gündem

İlgili Haberler

Çocuklarda ve ergenlerde laboratuvar testleri yetişkinlerden neden farklıdır?

00:00 - Sağlık

Obstrüktif Uyku Apnesi hayatı sessizce tehdit ediyor!

00:00 - Sağlık

H3N2 Virüsünde dikkat edilmesi gereken belirtiler

00:00 - Sağlık

Grip mevsimi erken başladı: Risk grupları dikkat!

00:00 - Sağlık

Medical Point Gaziantep Hastanesi’nden çiftlere uyarı

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ela Rümeysa Cebeci ifadesinin ardından yeniden cezaevine gönderildi

17:51 - Gündem

Balıkesir’de İHA boş bir araziye düştü!

15:28 - Gündem

Sadettin Saran 'Adli kontrol' kararıyla serbest bırakıldı

20:56 - Asayiş

CHP'li Tanal'dan AKP'li Özlem Zengin'e: Bu ülkenin Bakanı Belçika vatandaşı olamaz!

19:34 - Siyaset

Tutuklu Başkan Murat Çalık'a biyopsi yapıldı, boynundan kitle alındı!

19:30 - Gündem