Şehitkamil'den ücretsiz işaret dili kursu

Şehitkamil Belediyesi, işitme engelli bireylerin toplumla iletişim olanaklarını arttırmak ve işitme engelli kişilerle iletişim kurulabilmesi amacıyla ücretsiz işaret dili kursu açtı.

Yerel - 3 yıl önce

Şehitkamil Belediyesi, işitme engelli bireylerin toplumla iletişim olanaklarını arttırmak ve işitme engelli kişilerle iletişim kurulabilmesi amacıyla ücretsiz işaret dili kursu açtı. Uzman eğitmen tarafından pandemi kurallarına uygun olarak verilen eğitimler, işaret dili bilen vatandaş sayısını arttıracak ve Türk İşaret Dili daha da yaygınlaşacak.

Engelleri aşmak ve yeni bir dil öğrenmek isteyen 7’den 70’e herkese açık olarak Şehitkamil Belediyesi tarafından Hanımlar Lokali’nde ücretsiz verilen eğitimlerle temel seviyede işaret dili öğretme hedefleniyor. Kursta, işitme engelli vatandaşların iletişim kurma şekilleri öğretiliyor. Verilecek kurs ile Türk İşaret Dili’ni öğrenmek isteyenlerin, işaret dili ile beden dili arasındaki uyumu, cümle kurarken Türk İşaret Dili’nin temel kurallarını öğrenmeleri ve günlük hayatta işaret dili ile iletişim kurmak isteyen işitme engelli bireylerle rahatça iletişim kurmaları amaçlanıyor.

TOPLAM 120 SAATLİK BİR EĞİTİM VERİYORUZ

Kursa ilişkin bilgilendirmede bulunan Hanımlar Lokali İşaret Dili Eğitmeni ve Tercümanı Necibe Meltem Örsyürek, şu açıklamada bulundu:

“İşaret dili; işitme engelli ve sağır bireylerin kendilerini ifade etmek için kullandıkları el hareketleri ve işaretlerden oluşan bir dildir. Türkçe kadar önemli bir dildir. Toplumda çok bilinmiyor, çok yaygın değil. Sadece işitme engelliler kendi aralarında iletişim kurmak için kullanıyorlar. Aslında çok yaygınlaşması gereken, sağır hiçbir akrabası ya da tanıdığı olmayan bireylerin bile bilmesi gereken bir dil olduğunu düşünüyorum. Bu konuda bir farkındalık yaratmamız gerekiyor. Çünkü hayatın normal süreci içerisinde işitme engelliler, çok zorluk yaşıyorlar, kendilerini anlatamıyorlar, anlaşılmıyorlar. Belediyemiz, bu kursları ücretsiz olarak açıyor. Kişilerin katılması gerektiğini düşünüyorum. Kursiyerlerimize toplam 120 saatlik bir eğitim veriyoruz. Kurs sonunda Milli Eğitim Müdürlüğü onaylı sertifika veriyoruz. Bu alanda ilerlemek isteyenler için eğitmenlik ve tercümanlık eğitimleri var. ”

ÖĞRENMENİN YAŞI YOK

Kursiyer 57 yaşındaki ev hanımı Suna Besnili, yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Şehitkamil Belediyemiz tarafından açılan kurslara devamlı gelen birisiyim. Hocalarım bu kursa katılmamı tavsiye etti. Ben de ‘Olur, öğrenmenin yaşı yok’ dedim ve açılan kursa katılma gereği duydum. Hayatta her şey başımıza gelebilir. Karşımıza neyin çıkacağını bilemiyoruz. Nerede, nasıl insanlarla karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Biraz da zihin jimnastiği yapmak istedim. Belli bir yaştan sonra insanlar çoğu şeyi unutuyor. Unutmamak, zihnimi çalıştırmak adına geliyorum. Bir dil, bir insan diye düşünüyorum. Bu dili de öğrenmek istedim. Bu imkanları bize sağladığı için belediyemize teşekkür ederim.”

Haftanın Öne Çıkanları

Öykü Serter'den Aile Bakanı'na çok sert sözler!

2021-03-20 19:24 - Gündem

Kızını istismar eden sapık baba tutuklandı!

2021-03-16 13:41 - Gündem

Sabih Kanadoğlu: HDP kapatılamaz!

2021-03-18 22:33 - Gündem

İstanbul Sözleşmesi feshedildi...

2021-03-20 08:48 - Gündem

'İnce'nin partisine katılacak' iddiasına yanıt

2021-03-16 15:22 - Siyaset

Destici: Türkiye’de aç insanımız yok

2021-03-20 23:29 - Gündem

Dr. Fatih Çakır Defalife Hastanesi’nde

2021-03-22 11:47 - Sağlık

Kılıçdaroğlu’ndan ‘İstanbul Sözleşmesi’ tepkisi

2021-03-20 16:14 - Gündem

Vali Gül: Bir hafta sonra kırmızı listeye gireriz

2021-03-20 23:13 - Yerel

Ailesini öldürüp intihar etti!

2021-03-16 13:13 - Asayiş

İlgili Haberler

'Her Kart Gaziantep Kart' ödül kazandı

16:01 - Yerel

Şahinbey Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı yapıldı

15:59 - Yerel

Kamil Şerbetçi, vefatının 26. yıl dönümünde anılıyor

11:42 - Yerel

Konut sorununa Mercedes modeli!

11:34 - Yerel

Gaziantep'i yine sel vurdu, birçok fabrikayı su bastı!

18:33 - Yerel

Günün Manşetleri

CHP'den MEB önünde 'yeni müfredat' protestosu

12:21 - Eğitim

Ali Erbaş'ın bir makam aracı da Suudi Arabistan’dan çıktı

11:56 - Gündem

Dilan Polat, cezaevinde intihar girişiminde bulundu!

11:07 - Asayiş

Emine Şenyaşar yola uzanıp ağıt yaktı!

10:27 - Gündem

Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti!

09:55 - Gündem