?>

SANKO Üniversitesi Yavuzeli'nde konferans verdi

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi akademik kadrosu, Yavuzeli İlçesi’nde “Ergen Çocuğunuzun Sağlığının Ne Kadar Farkındasınız?” konulu konferans verdi.

Sağlık - 7 yıl önce

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi akademik kadrosu, Yavuzeli İlçesi’nde “Ergen Çocuğunuzun Sağlığının Ne Kadar Farkındasınız?” konulu konferans verdi.

Belediye Rumkale Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, bu konferansları üniversitelerin görevleri arasında olan halkı bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Dağlı, “Önümüzdeki on yılda dünyanın en fazla mücadele etmek zorunda kalacağı sorunların başında gelen aşırı şişmanlık konusu bütün toplumlar için büyük bir tehlike” dedi.

Bu konuda en büyük risk grubu olan gençler ve ailelere büyük görevler düştüğünü kaydeden Prof. Dr. Dağlı, gençlere şimdiden bazı alışkanlıklar kazandırılabilirse, obezite tehlikesinden de korunabileceklerini, bunun da beslenmeyle olduğu kadar fiziksel aktivitiyle de doğrudan ilişkili olduğuna vurgu yaptı.

PROF. DR. NURTEN BUDAK

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurten Budak da ergenliğin, yaşamda büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemlerden birisi olduğuna dikkat çekti.

Ergenlik döneminde en önemli hedefin ergenin büyüme ve gelişmesinin sağlıklı olarak gerçekleşmesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Budak, “Sağlığın temeli ‘yeterli ve dengeli beslenmektir’. Türkiye’de ergenlerin yeterli ve dengeli beslenmemesinden kaynaklanan sağlık sorunları mevcuttur” diye konuştu.

“Ülkemizin kaynaklarınızdan yeterince ve bilinçli bir şekilde yararlanmıyoruz. Bu da sonuçta bizlere sağlık sorunları olarak dönüyor” diyen Prof. Dr. Budak, yeterli ve dengeli beslenmemekten kaynaklanan ağlık sorunlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Zayıflık ve şişmanlık, vitamin ve mineral yetersizlikleri, diş çürümeleri ülkemizde ergenlerin başlıca sağlık sorunlarıdır. Bu sağlık sorunlarının nedenlerinin başında; beslenme bilgi yetersizliği ve hatalı beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Üniversitemiz tarafından düzenlenen bu etkinlik kapsamında ergenlerin yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgilendirilmesini amaçlıyoruz.”

ÖĞR. GÖR. İPEK KATIRCI KIRMACI

Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Öğr. Gör. İpek Katırcı Kırmacı da ergenliğin yetişkinliğe ilk adım, çocukluktan yetişkinliğe geçiş evresi olduğunu bildirdi.

“Bu geçiş evresi; bireyin kendi kendisiyle en çok meşgul olduğu, nasıl gözüktüğü ile ilgili endişelerinin en yüksek seviyede görüldüğü dönemdir” diyen Kırmacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Neredeyse, kendi benliğinde, aynaya her baktığında görüntüsü değişmekte ve büyük bir ihtimalle, orantısızlaşmakta, çirkinleşmektedir. Kolları bacakları büyür, kızlarda göğüsler gelişir, vücudun değişik yerlerinde kıllar çıkar, sivilceler oluşur ve bütün bu değişimler, yaşıtlarından çok farklı zamanlarda olabilir. Tüm bu fiziksel değişimler bireyde ruhsal değişimlere de yol açar.

Ergenlik döneminde meydana gelen fiziksel ve ruhsal değişikliklerle baş etme yöntemlerinden biri de fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktivite sağlık açısından faydalı olmasının yanı sıra, beden imajı algısını arttırılmasında, bireyin özgüveninin artmasında önemli bir yere sahiptir. Yapılan çalışmalarda kendine güven, beden imgesi ve egzersiz arasında olumlu bir ilişki, beden ağırlığı ile kendine güven arasında olumsuz bir ilişki olduğunu göstermiştir. Egzersiz sonucundaki beden imgesinin kendine olan güveni etkileyen en güçlü etken olduğu bulunmuştur.

Özellikle kadınlar arasında yapılan çalışmalarda egzersiz yapmanın en belirgin sebebinin kilo kontrolü olduğu saptanmıştır. Ergenlik döneminde spora yönlendirilen bireyler üzerine yapılan bir diğer çalışmada da; fiziksel aktivite erkek ergenlerin benlik kavramlarının gelişmesi açısından etkili bulunmuştur. Diğer bir sonuç ise beden imgelerinden memnun olan öğrencilerin, okulda, sporda ve günlük hayatta daha güvenli olduklarını göstermiştir.”

Sunumların ardından Hemşirelik Bölümü Öğr. Görevlisi Zeynep Doğan, hemşirelik öğrencilerinden oluşan ekibi ile katılımcılardan dileyenlerin kan basıncı ölçümünü, mezura ile bel ölçümünü ve kan şekeri ölçümünü gerçekleştirdi.

Konferansa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu da katıldı.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Beykent - Karataş hattına 22 otobüs

2019-03-07 11:14 - Yerel

Hacı Darıcı'nın asker oğlu kazada yaşamını yitirdi

2019-03-04 17:26 - Gündem

Sanko şirketleri yine zirvede

2019-03-08 09:40 - Ekonomi

Gaziantep’in en genç belediye başkan adayı

2019-03-03 23:07 - Siyaset

Gaziantep'te soba zehirlenmesi: 1 ölü

2019-03-04 13:38 - Asayiş

Gaziantep Ülkü Ocakları'nda devir teslim töreni

2019-03-05 22:22 - Siyaset

Gaziantep'te liseli genci yan baktın diye öldürdüler!

2019-03-07 14:49 - Asayiş

“Kadın Gözüyle Şehirler”

2019-03-07 13:43 - Yerel

Yeryüzü Koleji'nden açıklama

2019-03-07 10:31 - Gündem

Gazikent'te Celal Doğan izdihamı...

2019-03-03 09:44 - Siyaset

İlgili Haberler

Doç. Dr. Handan Haydaroğlu Şahin yeniden görevine başladı

00:02 - Sağlık

Medical Point'ten Behçet Hastalığı'na dikkat çeken uyarı

00:00 - Sağlık

GAÜN Hastanesi’nde Obeziteye karşı farkındalık etkinliği

00:00 - Sağlık

Dr. Garip Bekfilavioğlu Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde

00:00 - Sağlık

Sağlık ekipleri vatandaşı bilgilendirdi

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ümit Özdağ Gaziantep'te iftar programına katıldı

07:02 - Gündem

Ekrem İmamoğlu’na Brüksel'de uluslarası ödül

19:10 - Gündem

Test sonucu negatif çıkan Lal Denizli'den açıklama

18:35 - Gündem

Hüseyin Baş: Milli paralarla ticaret ABD'nin dengesini bozdu!

18:30 - Siyaset

Kemal Okuyan: Türkiye'yi savaşa sokmak isteyenler kimler, planları ne?

18:28 - Siyaset