?>

Sanko Okulları'nın TEKNOFEST başarısı

SANKO Okulları, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2022 finallerine dört projeyle katıldı.

Eğitim - 3 yıl önce

SANKO Okulları, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2022 finallerine dört projeyle katıldı. 

SANKO Okulları, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST Karadeniz final sunum sergisine dört proje, üç öğretmen ve beş öğrencisi ile katılırken sergilenen projelerden biri de Türkiye birinciliği kazandı.  

YAPAY ZEKA DESTEĞİ İLE DAHA FAZLA SAĞLIKLI UYKU 

SANKO Okulları Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Ertuğ Hengirmen ve Yiğit Settar Evgülü, proje danışman öğretmenleri Neriman Ersönmez rehberliğinde hazırladıkları “Yapay Zeka Desteği ile Daha Az Apne, Daha Fazla Sağlıklı Uyku” projesi tasarladılar. 

Öğrenciler, projede hastanın gece boyunca apne anını takip eden ve uyku laboratuvarlarına ihtiyacı azaltan, apne indeks hesaplaması yaparak kayıt altında tutabilen, solunumunun olması gerektiği gibi devam etmesini sağlayan yapay zeka içeren bir cihaz ve bu cihazın kontrol ettiği interaktif uyku yastığı tasarladılar. 

Tasarlanan uyku yastığı, hastanın kafasının konumunu algılayabilmekte ve apne anında hastaya dönüş manevrası yaptırarak solunumun açılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda gece boyu takiple elde edilen apne index değeri istenilen doktor ile paylaşılarak, hastalık tespit ve takibinde de hız kazandırılmaktadır.

EKO SİSTEME DESTEK OL ROBOTU 

SANKO Okulları Kolej öğrencisi Efe Bahçivan ve Mete Kağan Altun da proje danışman öğretmeni Mustafa Demir rehberliğinde hazırladıkları “Organik Madde Olan İnsan Saçı ile Deniz Temizleyen EKSDL (Eko Sisteme Destek Ol Robotu)” isimli proje geliştirdiler. 

Projede, denizlerdeki müsilaj, petrol, atık yağ ve atık maddeleri temizlemek için organik atık malzeme olan insan saçı kullanıldı. İnsan saçının organik yapısı ile hassas sensör ve yapay zeka teknolojisi birlikte kullanılarak bir deniz robotu tasarlandı. Bu deniz robotu ile deniz, nehir ya da dere yataklarındaki yüzeylerde bulunan yağ, petrol ve müsilaj kaynaklı kirliliğin 1038 adet veri seti oluşturularak yapay zeka ile çalışan robot ile temizlenmesi sağlandı.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ YOL HASAR TESPİT VE ANALİZ SİSTEMİ 

Ortaokul öğrencisi Ela Ersönmez ise proje danışmanı Eren Ersönmez rehberliğinde hazırladığı “Yapay Zeka Destekli Yol Hasar Tespit ve Analiz Sistemi” isimli projede hazırlanan yapay zeka destekli cihaz ile yüzde 97 doğruluk oranıyla yoldaki çukur, çökme ve hasarları tahmin edebilen ve konum olarak belediyeye ileten bir cihaz tasarladı. Bu cihaz sayesinde belediyelerin ilgili bölgeye daha hızlı müdahalede bulunabilmesi hedeflendi.

PEKTİN BAZLI HİDROJELLER İLE TEKSTİL ATIK SULARININ ARTIMI 

SANKO Okulları Fen Bilimleri Öğretmeni Fatih Mehmet Günaydın tasarladığı “Pektin Bazlı Hidrojeller ile Tekstil Atık Sularının Artımı” isimli projesi ile katıldı. Günaydın’ın geliştirdiği proje, TEKNOFEST 2022 Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışmasında Türkiye birinciliği kazandı.

Projede, tekstil atık sularında bulunan ve doğaya zarar veren boyalar, pektin içeren hidrojeller ile atık sulardan emilerek geri kazanıldı. Daha sonra boyayı emmiş olan bu hidrojeller "Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" doğrultusunda kağıt endüstrisinde boyar madde olarak kullanıldı.

Çalışmada kullanılan yöntemde öne çıkan en önemli özellik atık boyanın başka bir atık olan madde ile %98-99 oranında geri kazanılması ve bu kazanılan boyanın tekrar kağıt endüstrisinde yeniden üretime dahil edilmesi sağlandı. Bu sayede doğaya atık yükü oluşturmayan "Sıfır Atık" prensibine uygun bir çalışma yapıldı. 

13 PROJE TEKNOFEST FİNALLERİNDE YARIŞTI

SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı; TEKNOFEST Karadeniz finallerine 13 proje, 24 öğrenci ve sekiz öğretmen ile katılım sağladıklarını anımsatarak, “Finallerde ilk 10’a kalma başarısı göstererek final sunumu ve ödül törenine kalan dört proje, üç öğretmen ve beş öğrencimizin bizleri ve Gaziantep’i başarıyla temsil etmesinin gururunu yaşıyoruz” dedi. 

Asyalı, geliştirdikleri projelerle TEKNOFEST yarışmalarına başvuru yapan, ödül alan ve almayan tüm öğrencilerini ve proje danışman öğretmenlerini kutlayarak başarılarının devamını diledi. 

TEKNOFEST 2022’ye 81 il ve 107 farklı ülkeden 154 bini aşkın takımla, 600 binin üzerinde yarışmacı başvurmuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Sedat Peker: Lan deli nevzat mitoloji denen şeyi bilir misin?

2022-08-30 22:37 - Gündem

İsmail Küçükkaya'nın Halk TV'de sunacağı program belli oldu

2022-08-30 19:27 - Magazin

Karakolu basıp, polis döven AKP'li tutuklandı!

2022-08-31 18:45 - Gündem

Yiğit Bulut: 1 milyon Avrupalı kışı Türkiye'de geçirecek!

2022-09-04 12:30 - Gündem

Gerici tebliğciler bu kez pavyonda görüntülendi!

2022-09-04 11:35 - Gündem

Bu vaaz gündem oldu: 'Zengine köpeklik eden yellehçiler'

2022-09-05 17:03 - Gündem

Korkmaz Karaca'nın istifası sonrası Sedat Peker'den açıklama

2022-08-30 21:51 - Gündem

Peker'den Yenişafak ve Fuat Uğur'a: Size de ziyarete geleceğim!

2022-08-31 20:56 - Gündem

Kültür Bakanlığı Kız Kulesi’nin fotoğraflarını paylaştı

2022-09-05 13:04 - Gündem

Sedat Peker'den Atatürk ve İnönü paylaşımı...

2022-08-31 17:16 - Gündem

İlgili Haberler

GİBTÜ’nün TUBİTAK başarısı ödüllendirildi

00:00 - Eğitim

HKÜ’de “Atıksız Mutfaklar” Ideathonu başladı

00:00 - Eğitim

"GİBTÜ Bilim Söyleşileri" tamamlandı

00:00 - Eğitim

GİBTÜ'de Genç Ofis İşbirliği Protokolü İmzalandı

10:19 - Eğitim

MEB, 'sözlü sınava' girmeye hak kazanan öğretmenleri açıkladı

00:39 - Eğitim

Günün Manşetleri

Yurttaşlar Çalık Holding'in önünde toplandı: Erol Eğrek'in fotoğrafı sokağa asıldı!

19:09 - Gündem

Fatih Erbakan'dan Erdoğan'a 'evlilik' yanıtı

18:09 - Siyaset

Özgür Çelik'ten 'Büyükçekmece' tepkisi: 'Fişleme ve gözdağı operasyonu!'

15:38 - Siyaset

AKP’li Metiner: Dağdan gelen evlatları bağrımıza basacağız!

13:38 - Gündem

Erdoğan 'enflasyona ezdirmeme' sözü vermişti: Asgari ücret geçen senenin altında!

08:09 - Ekonomi