?>

Rusya’nın şiddetli füze saldırısı sonrası Ukrayna birlikleri Rus topraklarına sızmaya çalıştı

Ukraynalı askerler, Rus toprağı Kursk’ta ilerleyişini sürdürürken Rusya’nın hava saldırıları artışa geçti. Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’ta kritik bir lojistik merkezine yaklaştığı belirtiliyor.

Dünya - 2 yıl önce

Rusya, 24 Şubat 2022’te başlayan savaşın başından bu yana Ukrayna’ya en yoğun füze saldırısını düzenlemesinin ardından dün de çeşitli kentleri havadan hedef almayı sürdürdü. Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın dün sabah Ukrayna’nın Harkov, Dnepropetrovsk, Zaporojye ve Kirovograd illerine 81 silahlı insansız hava aracı ve 10 füze gönderdiğini açıkladı. Rusya’nın sivil altyapı tesislerine yönelik önceki günkü füze saldırısı, geçen aydan beri düzelme eğilimine giren Ukrayna enerji dağıtım sistemini yeniden altüst etti. Ülkede sıkça plan dışı elektrik kesintileri yaşanıyor. Dünkü saldırılarda en az dört kişinin yaşamını yitirdiği aktarılıyor.

Ukrayna kuvvetlerinin Rusya’nın sınırdaki Kursk iline yönelik 6 Ağustos’ta başlattığı karşı saldırı devam ediyor. Ukrayna makamları, Kursk ilinde bu zamana kadar 100 kadar yerleşim yerinin kendi denetiminlerine geçtiğini söylüyor. Ancak Rus kuvvetlerinin saldırının ilk şaşkınlığını atlattıktan sonra bölgede durumu yavaş yavaş dengeledikleri ve Ukrayna taarruzunun hız kestiği görülüyor.

BELGOROD’A SALDIRI GİRİŞİMİ

Öte yandan Rus yetkilileri, Ukrayna birliklerinini Rusya’nın sınırda yer alan bir diğer ili Belgorod’a karadan saldırı düzenlediklerini bildirdi. Belgorod Valiliği’nden yapılan açıklamada, yüzlerce Ukrayna askerinin sınırda bulunan yerleşim yerlerine saldırdığı ifade edilirken “durumun zor ancak kontrol altında olduğu” dile getirildi.

Buna karşılık savaşın halen en yoğun şekilde sürdürüğü Donbas bölgesinde, Kursk’ta elde ettikleri bazı başarılara karşılık Ukrayna’nın, Rus saldırılarını durdurmaya ve buradan kuvvet çekmeye zorlayamadıkları belirtiliyor. Ukrayna yayın organları, Rusya’nın Donbas’ta Kiev’e bağlı askerler için kritik bir lojistik merkezi olan Pokrovsk ilçe merkezine çok yaklaştıklarını, buralardaki Ukrayna savunma hatlarından ikincisini de yarmayı başarıp sonuncu hatta ilerlediklerini yazıyor. Nitekim Ukrayna’nın, Kursk iline yönelik karşı saldırısı Kiev’de iktidara yakın bazı çevrelerin bile eleştirisine uğruyor. Söz konusu eleştiriler, “Ukrayna Başkomutanı Oleksandır Sırski’nin Kursk’ta bir harekât denemesi yüzünden birliklerin ülkenin doğusundaki Donbas bölgesindeki cepheyi savunmasız bıraktığını” ileri sürüyor.

YENİ BALİSTİK FÜZE

Diğer taraftan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’nın yeni bir balistik füze geliştirdiğini duyurdu. Kiev, Batılı ülkelerden alınan füzelerin Rusya’nın içlerine yönelik kullanılmasını istemiş ancak Ukrayna’nın müttefikleri, Moskova ile açık çatışmaya girmek istemediklerinden bu konuda açık onay vermekten çekinmişti. Ukrayna’nın insansız hava aracı üretimindeki artışın yanı sıra bu yeni füzenin de Rusya’ya ağır kayıplar verdireceği değerlendirmesi gündeme geldi. Ayrıca Zelenski, dün Batı’dan alınan F-16 savaş uçaklarının, hava savunmasında etkisini gösterdiğini kaydetti. Gelişmeler, gelecek aylarda Ukrayna’da savaşın şiddetleneceğine işaret ediyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Ümraniye’de fabrikada yangın : 100 işçi tahliye edildi

2024-08-26 09:38 - Asayiş

2 gündür kayıp olan Narin’in son görüntüleri ortaya çıktı

2024-08-23 17:08 - Gündem

Kayıp Narin’in evinin yakınında kan lekeleri bulundu!

2024-08-25 20:31 - Gündem

Narin'i arama çalışmaları 6. gününde: 11 bin dönüm alan tarandı, 130 kişinin ifadesi alındı

2024-08-26 20:20 - Asayiş

İddialar üzerine Özgür Özel röntgen filmlerini paylaştı: 'Kurşun değil, parmak kemiklerinde kırık'

2024-08-21 11:09 - Siyaset

Erdoğan'dan, CHP'li Tuncay Özkan'a tazminat davası

2024-08-26 13:09 - Siyaset

Önce paylaşıldı sonra silindi: İşte ‘kovboy şapkalı’ TCMB Başkanı…

2024-08-27 19:09 - Gündem

İBB, Tramvay Hattı’nın yapımını, öz kaynak kullanımıyla başlattı

2024-08-22 20:31 - Siyaset

Süleymancılar: 'Kapalı kutu' olarak tanımlanan cemaat hakkında neler biliniyor? Nasıl bir yapılanmaları var?

2024-08-21 13:09 - Siyaset

Deniz Uğur'un oğlunu kaçırdığı iddia edilmişti: Nilüfer'den açıklama geldi

2024-08-21 19:38 - Magazin

İlgili Haberler

Silahlı saldırı sonrası Trump'tan açıklama...

10:16 - Dünya

Macaristan'da Orban'ın 16 yıllık iktidarı sona erdi

06:42 - Dünya

Pezeşkiyan: ABD dayatmacı tutumundan vazgeçerse...

06:36 - Dünya

Trump: İran Hürmüz sözünü tutmadı, abluka yakında başlayacak!

17:49 - Dünya

İran ile ABD arasındaki müzakereler sonuçsuz kaldı!

10:57 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da '1 Mayıs' ablukası: Metro, vapur ve çok sayıda yol kapatıldı!

10:05 - Gündem

İBB davasında itirafçı Adem Soytekin dahil 15 kişi için tahliye kararı!

17:09 - Gündem

Ataşehir Belediyesi'nde başkanvekili CHP'li Murat Güneş seçildi

14:05 - Gündem

Ankara Valisi ve Emniyet Genel Müdürü görevden alındı

10:48 - Gündem

Muhittin Böcek'in gelini Zuhal Böcek ile 34 kişi hakkında gözaltı kararı

10:44 - Asayiş