?>

Rus gazında kriz: Avrupa'da fiyatlar yükseliyor! Türkiye ön plana çıkıyor

Avrupa'da doğalgaz fiyatları, Ukrayna üzerinden Rus gazı sevkiyatının durmasıyla yükselişe geçti. TTF'de şubat vadeli kontratlar artış gösterirken, sevkiyatın kesilmesi piyasalarda endişeye yol açtı. Depoların doluluk oranı ise yüzde 72 seviyesinde.

Ekonomi - 10 ay önce

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de, şubat vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı 31 Aralık 2024'te 48,9 Euro'dan kapandı.

Fiyatlar bugün 50,7 Euro seviyesinden açılırken, TSİ 13.00 civarında megavatsaat başı 49 Euro'dan işlem görüyor.

AVRUPA GAZ FİYATLARI SON BİR YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Fiyatlardaki artışta, dün itibarıyla Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya sevkiyatının durması etkili olurken, piyasa bu durumun etkilerini henüz değerlendiriyor.

Avrupa'daki doğalgaz depolarından gaz çekişi de tüketimin yoğun olduğu kış döneminde, son yılların en yüksek hızında gerçekleşiyor. Avrupa Birliği'nde (AB) depoların doluluk oranı hali hazırda yüzde 72 seviyesinde bulunuyor.

Gazprom'dan dün yapılan açıklamada, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya sevkiyatına ilişkin anlaşmanın TSİ 08.00 itibarıyla sona erdiği belirtilmişti.

'GAZPROM TEDARİKTEN MAHRUM BIRAKILDI'

Ukrayna'nın söz konusu anlaşmayı uzatmayı reddettiğine işaret edilen açıklamada, "Gazprom, Ukrayna üzerinden doğalgaz tedarik etme fırsatından mahrum bırakılmıştır. Ukrayna üzerinden Rus doğalgazı sevkiyatı gerçekleştirilmiyor" ifadelerine yer verilmişti.

Ukrayna yönetiminin 2023 sonu için yayımladığı verilere göre, boru hatları ile ülke üzerinden Avrupa'ya taşınan Rus gazı miktarı 2023'te, 2022'ye kıyasla yaklaşık yüzde 28 azalarak 15 milyar metreküpe gerilemişti.

Ukrayna'nın söz konusu sözleşme sayesinde yılda yaklaşık 1 milyar dolar, Gazprom'un ise yılda 3 milyar dolardan fazla gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

TEK GÜZERGAH OLARAK TÜRKİYE ÖN PLANA ÇIKIYOR

Rus gazını Avrupa'ya taşıyan ana boru hatları Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa da atıl duruma düşerken Ukrayna'dan sevkiyatın durmasıyla, tek güzergah olarak Türkiye ön plana çıkıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, sevkiyatın durmasının ardından yaptığı değerlendirmede, bu durumun AB için yakın vadede bir arz güvenliği riski oluşturmadığını belirterek, "Sıvılaştırılmış doğalgaz ithalat ihtiyacı artabilir ve 2025 yılında küresel gaz piyasalarının sıkılaşmasına yol açabilir. Ayrıca, Moldova'nın enerji güvenliğini sağlamak için de ortaklarından daha güçlü destek alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

ChatGPT çöktü mü? Neden açılmıyor?

2024-12-26 23:09 - Teknoloji

İmralı Adası nerede? İmralı Adası'nda kim kalıyor?

2024-12-28 00:38 - Gündem

Eski Kilis Belediye Başkanı Ekrem Çetin ile oğlunu katletmişti... Katil 19 yıl sonra yakalandı!

2024-12-29 09:08 - Gündem

Oyuncu Burak Çelik ile Ece Bayrak evlendi

2024-12-27 00:00 - Magazin

Deha dizisinin yeni bölümünde ne olacak? Deha dizisinin son bölümde ne oldu?

2024-12-29 00:00 - Magazin

İbrahim Ay’ın 18 yıl hapis cezası onandı!

2024-12-26 19:44 - Gündem

Sosyal medya hesabından paylaştı: Kerem Aktürkoğlu nişanlandı

2024-12-26 00:09 - Spor

Bursa'da araç içinde cinayet... Tartıştığı kişiyi öldürdü!

2024-12-27 00:00 - Asayiş

Aziz Nesin'in oğlu Ahmet Nesin'e 'Cumhurbaşkanına hakaret' soruşturması

2024-12-31 18:38 - Siyaset

Putin'den sürpriz atama kararı: Anadolu Efes'in hisseleri düştü

2024-12-30 19:38 - Dünya

İlgili Haberler

Açlık sınırı 28 bin, yoksulluk sınırı 92 bin TL'ye yükseldi!

00:53 - Ekonomi

Maaşlardan her ay yüzde 3 kesinti yapacak düzenleme Resmi Gazete'de

06:40 - Ekonomi

175 ülkeye 9 ayda 2 milyar 16 milyon dolarlık ihracat

00:00 - Ekonomi

Merkez Bankası sürpriz yapmadı

14:58 - Ekonomi

Altın bir günde 500 lira kaybettirdi!

09:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz: Bu yapılan soygundur!

11:37 - Siyaset

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer cezaevindeki odasında ölü bulundu!

14:01 - Asayiş

İBB veri sızıntısı soruşturmasında 4 kişi tutuklandı!

09:58 - Gündem

Sağlık Bakanlığı'ndan Gaziantep’e 16 yeni ambulans

00:05 - Sağlık

AMATEM’le Bahar Projesi hayata geçiyor

00:01 - Yerel