?>

Raflarda şeker neden yok?

Sanayici, şekerin fabrikadan çıkış fiyatına yüzde 45 zam talep ederken, perakendeci ise arz kısıtından dolayı raflarda şeker bulunamadığını açıkladı.

Ekonomi - 5 yıl önce

 

Sanayici, şekerin fabrikadan çıkış fiyatına yüzde 45 zam talep ederken, perakendeci ise arz kısıtından dolayı raflarda şeker bulunamadığını açıkladı.

Son dönemde şeker piyasasında hareketli günler yaşanıyor. Sanayici tarafı, maliyetlerindeki artışın satış fiyatına yeterince yansımadığından şikâyet ederek şekerin fabrikadan çıkış fiyatına yüzde 45 zam talep ederken; perakende tarafında ise bir süredir raflarda şeker bulunamıyor.

Sözcü'den Gamze Bal'a konuşan Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, “Şeker pancarına yapılan yüzde 25’lik artış sonrası piyasada özel şeker fabrikaları da yaklaşık yüzde 40 zam yaptı. Türk Şeker henüz fiyatını açıklamadı ama arzı da iyice kıstı. Bu durum geçici olarak raflarda şeker bulunamamasına yol açtı” dedi.

Aynı zamanda BİM’in İcra Kurulu Üyesi de olan Aykaç, “Yaklaşık 20 gündür raflarda kısıtlı olarak şeker bulunuyor” diye konuştu.

SANAYİCİ EN AZ YÜZDE 45 ZAM İSTİYOR

Öte yandan, şeker sanayicisinin aldığı pancar fiyatıyla sattığı şeker fiyatı arasındaki makas açıldı.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, “3-3,5 liraya üretilen bir kilo şekerin fabrikadan çıkış fiyatı 2,5 TL. Sanayici kilo başına 50 kuruş ila 1 lira arasında zarar edildiği için, Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı’ndan, şeker fiyatlarının fabrika çıkış fiyatlarına en az yüzde 40-45 zam talep ediliyor” dedi.

“Bir kilo şekerin fabrikadan çıkış fiyatı 2,5 TL iken marketlerdeki perakende fiyatı en az 5 TL” diyen Gök, “Ancak son 2-3 yılda pancar fiyatları yüzde 60’a kadar artarken, şekerin fabrikadan çıkış fiyatı yüzde 25-30 artabildi. Yani tüketiciye yansıyan şeker zammı, üretici ve sanayiciye yansımadı” ifadelerini kullandı.

Gök, “Sanayici böyle giderse gelecek sene pancar alımı yapmayacağını, şeker üretemez hale geleceğini söylüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Erk Acarer'den bomba Soylu iddiaları...

2021-11-10 23:43 - Gündem

'Ankara’ya gel’ diyen Zafer Şahin'e havaalanında şok!

2021-11-06 08:35 - Gündem

Bloomberg: AKP ve Erdoğan tarihinde ilk kez...

2021-11-08 15:05 - Siyaset

Veli Ağbaba'dan Soylu'ya 'ağladım' yanıtı!

2021-11-06 18:14 - Siyaset

Diyanet'ten yeni fetva: Halası, teyzesi de olur...

2021-11-06 11:34 - Gündem

Sedat Peker: Ata'sını bilmeyen it peşinde gezer!

2021-11-10 09:36 - Gündem

Sedat Peker'den Karaman'a çok sert tepki!

2021-11-06 19:51 - Gündem

Başak Demirtaş’a hapis cezası!

2021-11-11 20:21 - Gündem

Uzman Çavuş Emrah Erkan Irak'ta şehit düştü!

2021-11-06 09:26 - Gündem

İnşaatta çalışmak zorunda kalan öğretmen yaşamını yitirdi!

2021-11-11 17:27 - Gündem

İlgili Haberler

Ünverdi'den Gaziantepli firmalara teşekkür

00:00 - Ekonomi

GSO Başkanı Ünverdi, Kent Ekonomileri Zirvesi'nde konuştu

00:00 - Ekonomi

Yıldırım: Ya değişimi izlersiniz ya da değişimin bir parçası olursunuz

00:24 - Ekonomi

TOBB Nefes Kredisi yeniden başladı

00:00 - Ekonomi

Gaziantep ihracatı 4,1 milyar dolara ulaştı

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Mutlak butlan yönetiminden yeni ihraç kararları...

17:30 - Siyaset

CHP'de olağanüstü kurultay için toplanan imzalar Genel Merkezde...

15:32 - Siyaset

Açlık grevindeki öğretmenlere ters kelepçeli gözaltı!

15:00 - Asayiş

İhraç talebiyle disipline sevk edilen 9 CHP'li milletvekilinin parti üyelikleri silindi

12:00 - Siyaset

CHP'li Seferihisar Belediyesi'ne operasyon: 6 kişi gözaltına alındı

09:46 - Asayiş