?>

"Merdan Yanardağ'a Özgürlük" diyenler Maltepe'de buluştu

Yeni Ülke Dergisi’nin düzenlediği “Merdan Yanardağ’a Özgürlük” etkinliği Maltepe Nazım Hikmet Kültür Kafe’de gerçekleştirildi.

Kültür & Sanat - 3 saat önce

Yeni Ülke Dergisi’nin düzenlediği “Merdan Yanardağ’a Özgürlük” etkinliği Maltepe Nazım Hikmet Kültür Kafe’de gerçekleştirildi.

Etkinliğe Merdan Yanardağ’ın eşi Sevim Kahraman Yanardağ, Barış Terkoğlu, Hüsnü Mahalli, Prof. Dr. İzzettin Önder, Oğuz Güven ve Namık Koçak katıldı. Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden Uğur Yıldız’ın ailesi de etkinlikte yer aldı.

Yeni Ülke Dergisi adına açılış konuşmasını yapan Hikmet Yaman, gazetecilerin, yazarların ve aydınların baskı altına alındığı bir dönemden geçildiğini belirterek Yanardağ’ın AKP tarafından cezaevinde esir tutulduğunu söyledi. Yaman, Yanardağ’ın özgür ve eşit bir dünya hayal ettiği için tutuklandığını ifade etti.

“BU GÜNLERE BİR GÜNDE GELMEDİK”

Yaman’ın ardından söz alan Prof. Dr. İzzettin Önder, bugünlere bir günde gelinmediğini, 2000 IMF programıyla birlikte adım adım bu sürece gelindiğini ve AKP’nin bu programın aparatı olduğunu savundu. Hukuksuzlukların ancak toplumun örgütlü tepkisiyle defedilebileceğini belirten Önder, konuşmasını “Bu günlerin sona ermesi” temennisiyle tamamladı.

Daha sonra söz alan Merdan Yanardağ’ın eşi Yazar Sevim Kahraman Yanardağ, Merdan Yanardağ’ın Silivri’den gönderdiği mektubu okudu. Yanardağ mektubunda etkinliği düzenleyen Maltepe Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ne ve Yeni Ülke Dergisi’ne teşekkür etti.

“AKP KENDİ REJİMİNİ KURAMADI”

Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerinden birini yaşadığını belirten Yanardağ, Cumhuriyet’in kazanımlarının ve ilerici birikimlerin tehlike altında olduğunu ifade etti. AKP’nin meşruiyet krizi yaşadığını ve kendi rejimini kuramadığını vurguladı.

Sevim Kahraman Yanardağ ise konuşmasını “Umudumuzu hiçbir zaman kaybetmedik, biz kazanacağız” sözleriyle tamamladı.

“EN BÜYÜK SİLAHIMIZ DAYANIŞMA”

Gazeteci Yazar Oğuz Güven, Merdan Yanardağ ile 40 yıllık dost olduklarını belirterek başladığı konuşmasında, birleşik ve örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı. Yanardağ’ın haksız ve hukuksuz biçimde tutuklandığını söyleyen Güven, adaletin ortadan kaldırıldığını savundu. Siyasal İslam’a karşı dayanışmanın en önemli güç olduğunu ifade etti.

"BİZ BU DÜZENİ DEĞİŞTİRİRSEK, BU ÜLKENİN DEVRİMCİLERİ İÇERİ GİRMEYECEK"

Gazeteci Yazar Barış Terkoğlu ise konuşmasına “Merdan Yanardağ’ı tanıyorum” sözleriyle başladı. Bu tür davalarda kişilerin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirten Terkoğlu, Yanardağ’ın cezaevinde olmasının mevcut rejimin niteliğini gösterdiğini söyledi. Yanardağ’ın 12 Eylül döneminde, Ergenekon davasında ve çeşitli süreçleri ifşa ettiği için de tutuklandığını hatırlattı. Terkoğlu konuşmasını, “Biz bu düzeni değiştirirsek, bu ülkenin devrimcileri içeri girmeyecek” sözleriyle sonlandırdı.

“İKTİDAR MEŞRUİYET SORUNU YAŞIYOR”

Gazeteci Yazar Namık Koçak da “Hukukun olmadığı yerde hukuku konuşuyoruz” diyerek başladığı konuşmasında, iktidarın meşruiyet sorunu yaşadığını belirtti. Bir itibarsızlaştırma kampanyası yürütüldüğünü belirten Koçak, kamu kaynaklarının yandaşlara aktarıldığını söyledi. Namık Koçak, düzenin ancak yurttaşların hak araması ve hesap sormasıyla değişeceğini sözlerine ekledi.

Gazeteci Yazar Hüsnü Mahalli ise Türkiye’nin Ortadoğu ülkesi olmasına rağmen AKP döneminde daha da “Ortadoğululaştırıldığını” ileri sürdü. AKP’nin Arap Baharı sürecinde İslamcı örgütlere destek verdiğini söyleyen Mahalli, toplumun bilinçli şekilde yoksullaştırıldığını ve tarikatlara alan açıldığını vurguladı. Mahalli sözlerini yurttaşların gerçekleri takip etmesi ve mücadele edenlere destek olması gerektiğini ifade ederek sonlandırdı.

“SERMAYE TOPLUMLARINDA HUKUK OLMAZ”

Etkinliğin sonunda yeniden söz alan Prof. Dr. İzzettin Önder, sermaye toplumlarında hukukun bağımsız olamayacağını söyleyerek sistem tartışmasının önemine dikkat çekti ve mücadelenin sermaye düzenine karşı verilmesi gerektiğini belirtti.

Etkinlik soru ve katkıların ardından konuşmacıların Merdan Yanardağ’ın kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bahçeli Akın Gürlek'e sahip çıktı, CHP'yi hedef aldı

2026-02-17 11:52 - Siyaset

Mansur Yavaş'tan 'operasyon' yanıtı: Ben yetkiyi Türk Milleti’nden aldım!

2026-02-16 16:00 - Siyaset

Ekrem İmamoğlu'nun diploma davası 6 Temmuz'a ertelendi

2026-02-16 13:00 - Gündem

Ekrem İmamoğlu: Halkın iktidarında Türkiye yeniden tarih yazacak...

2026-02-16 06:55 - Siyaset

Murat Dalkılıç, Kaan Tangöze ve İsmail Hacıoğlu gözaltına alındı!

2026-02-17 09:47 - Asayiş

İmamoğlu'ndan muhalefete çağrı: Türkiye'ye sahip çıkmalıyız...

2026-02-20 12:52 - Siyaset

Zeydan Karalar: Çok zor şartlarda çok önemli işler yaptık

2026-02-17 13:27 - Yerel

Erdoğan: Yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet çeteleri CHP’yi kuşatmış!

2026-02-18 13:31 - Siyaset

Casperlar suç örgütüne operasyon: 9'u polis 17 kişi gözaltına alındı!

2026-02-19 09:57 - Asayiş

Süreç komisyonunda 'rapor' oylaması yapıldı, işte sonuçlar...

2026-02-18 13:00 - Gündem

İlgili Haberler

Hollanda ile Türkiye arasındaki 400 yüzyıllık bağ sergileniyor

00:00 - Kültür & Sanat

Gaziantepli Naz Ölçal’ın yeni eseri “Unutabiliyorum” rekora koşuyor

00:00 - Kültür & Sanat

“Yeşil Otobüs” Belgesel Filmi’nin ilk gösterimi gerçekleştirildi

00:00 - Kültür & Sanat

Meral Dai’nin 70 Yıllık Çeyizi görücüye çıktı

00:01 - Kültür & Sanat

Pınar Minaz’dan duygulara dokunan yeni tekli: “Melankolik”

00:19 - Kültür & Sanat

Günün Manşetleri

Kemal Okuyan’dan Trump’a: Küba’yı yönetmeye kalkarsın, kendi ülkeni dahi yönetemez hale gelirsin

06:28 - Gündem

"Merdan Yanardağ'a Özgürlük" diyenler Maltepe'de buluştu

06:23 - Kültür & Sanat

Trump'ın evine girmeye çalışan bir kişi öldürüldü!

18:18 - Dünya

ABD'li büyükelçinin sözlerine dünyadan tepki yağdı

11:23 - Dünya

Destici: Türkiye'nin Kübalaştırılmasına asla müsaade etmeyeceğiz

11:16 - Siyaset