?>

Prof. Şenol: Salgın bitmiş gibi yapıyoruz!

2 yıldan uzun süredir tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi için alınan önlemler birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de kaldırılmaya başlandı.

Sağlık - 4 yıl önce

 

Önümüzdeki günlerde, tüm kapalı alanlar dahil olmak üzere maske zorunluluğunun tamamen kaldırılması bekleniyor. Kararın olası etkilerini Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Gerçek Gündem’den Ece Seçil Şahin'e değerlendirdi.

2 yıldan uzun süredir tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi için alınan önlemler birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de kaldırılmaya başlandı. Geçtiğimiz ay, açık havada maske zorunluluğu kaldırılmıştı. Yine aynı şekilde kapalı ortamlarda da havalandırma yeterliyse ve sosyal mesafe uygunsa maske takma şartı da sonlandırılmıştı. HES kodu uygulamasına son verilmişti. Hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyeceği ve okullarda 2 vakanın çıkması durumunda karantina uygulaması olmayacağı da yeni kararlar arasındaydı.

Aradan geçen bir ayın sonunda, vaka sayısı günlük binin altına düştü. Açıklanan verilere göre, vefat sayısı artık bir elin parmaklarını geçmiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayısının üç gün üst üste binin altında seyretmesi durumunda maske kullanımı zorunluluğunun toplu taşımada da kaldırılacağını ve maskesiz gezmenin tamamen serbest olacağını duyurdu.

Peki, tüm kapalı alanlarda maskenin kaldırılması doğru bir karar mı? Türkiye, tamamen normalleşmeye hazır mı? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Gerçek Gündem’e yanıtladı.

“VAKA SAYILARIYLA İLGİLİ FİKRİMİZ YOK”

“Vaka sayıları konusunda en ufak bir fikrimiz yok. Söylenen vaka sayılar, ölçülmeyen bir değerin yansıtılması. Ölçmediğimiz bir şeyle ilgili rakam veremeyiz. Biz test yapmıyoruz, hasta dolaşanlar bile test olmuyor. Vaka sayısıyla ilgili fikrimiz yok. Ne ile ilgili fikrimiz var? Hastaneye yatırmamız gereken ayaktan bir başvuru yok, evde istirahat edip geçiriyorlar. Geçirmeyen de ölüyor ve o da kayıt altına alınmıyor.” diyen Şenol, maskeyi ilk kaldıran Danimarka, İsveç, İtalya, İspanya ve Amerika gibi ülkelerin, hastaneye yatışlarda azalma olduğu için maske yasağını kaldırdığını kaydetti. Bunun ölçüldüğünü belirten Şenol, “'Toplumsal hayat bu şekilde yürümüyor' dediler ve yasağı kaldırdılar. Niyetlerini açıkça ortaya koyarak yaptılar, salgın bitti diye yapmadılar. ‘Salgın bitmedi ama bir rahatlamaya ihtiyacımız var’ demiş oldular.” dedi.

“TAMAMEN KALDIRMAK YERİNE ‘ARA VERMEK’ DAHA DOĞRU”

Şenol, “Bizim ‘Salgın bitti diye maske yasağını kaldırıyoruz’ dememiz şu sakıncaları içerir; eylül, ekim aylarında maskeye dönülmesi gerektiğinde insanları önce yeniden salgın olduğuna inandırmanız ve maskeyi kabul ettirmeniz gerekir.” şeklinde konuştu.

Hastane yatışları ve ölümlerin azaldığını kaydeden Şenol, maske yasağını tamamen kaldırmak yerine “ara veriyoruz” demenin daha doğru olacağını söyledi. Şenol, “Asılsız bir umutla salgın bitmiş gibi yapıyoruz. Plandemi olduğuna inananların aşılanmaması yüzünden biz hiç varyant arası veremedik. Şimdi bu çok kötü bir sonlandırış.” diye konuştu.

“KAPALI ALANLARDA MASKE YASAĞI SÜRMELİ”

Ulaşım dahil bütün kapalı alanlarda maske yasağının sürmesi gerektiğini düşündüğünü belirten Şenol, “Maske topluca kaldırılırsa, insanlara mutlaka kapalı alanlara girerken yüksek koruyuculu maske kullanmalarını öneriyorum.” dedi.

 !#**h38542**#! 

Haftanın Öne Çıkanları

Skandal 'Erdoğan' paylaşımıyla ilgili açıklama

2022-05-22 17:19 - Gündem

Ali Koç canlı yayında ROK'u rezil etti!

2022-05-24 09:38 - Gündem

Gazeteci Seyhan Avşar'a tehdit!

2022-05-20 01:05 - Gündem

Selçuk Tepeli bardağı fırlattı, yayını terk etti!

2022-05-20 21:10 - Gündem

ALGSPOR yeni yıldızlar yetiştirecek...

2022-05-19 19:34 - Spor

Sanatçılardan 'Milletin Sesi' mitingine destek

2022-05-19 20:33 - Gündem

AKP Gençlik Şöleni'ne kaç kişi katıldı?

2022-05-22 21:19 - Gündem

'Süslü Sülo' dedi böyle gözaltına alındı...

2022-05-17 19:51 - Gündem

Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye seyahat yasağı!

2022-05-23 15:56 - Dünya

19 Mayıs kutlu olsun...

2022-05-19 00:28 - Gündem

İlgili Haberler

Sosyal medya, ilişkilerde fark edilmeden uzaklık yaratabiliyor!

00:00 - Sağlık

Sırt ağrısı sadece yorgunluk değil: Kifozu göz ardı etmeyin!

07:32 - Sağlık

Mevsim geçişleri çocukları daha hızlı hasta ediyor!

00:00 - Sağlık

Akne tedavisinde erken müdahale ve doğru bakım...

00:00 - Sağlık

Ağrısız Tüp Midesi ameliyatıyla 6 ayda 50 kilo verdi

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Açlık grevindeki madencilere biber gazlı müdahale...

14:03 - Gündem

Ümit Özdağ: AK Parti’yi emekliye sevk edeceğiz...

21:04 - Siyaset

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar tahliye oldu!

09:03 - Gündem

İçişleri Bakanlığı duyurdu: Onursal Adıgüzel görevden uzaklaştırıldı

09:01 - Gündem

Ümit Özdağ: Akbelen halkın vatanını, toprağını, ormanını savunmasının sembolüdür

08:23 - Siyaset