?>

Prof. Güzel, Kist Hidatik hastalığına dikkat çekti!

Kist Hidatik hastalığı ülkemizde hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Sağlık - 5 yıl önce

Kist Hidatik hastalığı ülkemizde hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kist Hidatik Eccinococcus Granulosus larvaları ile bulaşan paraziter bir hastalıktır. Bu kistler bir çok organın tutulumuna neden olabilir. Kistlerin sadece %1-3 kısmında ise beyni tutmaktadır.

Yavuz Ailesi, 5 yaşındaki kızları Nur’un, baş ağrısı, halsizlik, havale geçirme şikayetleriyle Mardin’de Acil Servis Ünitesi’ne gitti. Sonrasında  Minik Nur, Medical Park Gaziantep Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aslan Güzel’e muayene için geldi. Yapılan tetkik ve tahliller neticesinde minik kızın beyninde kist hidatik kisti olduğu tespit edilip ve hemen ameliyata alındı. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanları Prof. Dr. Aslan Güzel ve Op. Dr. Hüseyin Karasu tarafından ameliyat edilerek Minik Nur’un beynindeki kist hidatik kesesi başarılı bir şekilde patlatılmadan tamamen çıkartıldı.

Ameliyatla ilgili bilgi veren Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aslan Güzel yaptığı açıklamada; Türkiye tarım ve hayvancılık uğraşan bir ülkedir. Bölgemizde de hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız çoğunluktadır. Kist hidatik oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Bu paraziter hastalığı minik misafirimizde tespit ettik. Minik Nur’un beynindeki kist hidatik kesesi başarılı bir şekilde tamamen çıkartıldı. Bu doğrultuda halkımızın bu konuda duyarlı olması gerekmektedir. Özellikle paraziter hastalıklarla ilgili halk sağlığı uzmanları, Enfeksiyon hastalıkları uzmanları ile özellikle Çocuk Sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının bu konudaki önerileri ciddiye alınmalıdır. Bilhassa çocukluk çağı baş ağrıları mutlaka ilgili branşlarca takip edilmelidir. Nur’un ameliyatı başarılı geçti ve genel durumu da şu an çok iyi, ilaç tedavisine de devam edilmektedir.’’ diye konuştu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniği Uzm. Dr. Ferhan Çetindağ yaptığı açıklamada ise ‘’Özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimlerde kist içeren sakatatları gömmek yerine köpeklere yedirmek hastalığın yayılmasını arttırır. Kist hidatikeccinococcusgranulosus adı verilen parazit olup bu parazitin kaynağı köpek kurt tilki gibi et yiyen hayvanlardır, parazit köpeklerin ince bağırsağında yaşar ve köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insanlara bulaşır. İnsanlar bu yumurtaları çiğ tüketilmiş ve iyi yıkanmamış sebze- meyve ve kirli içme sularından alır. Ağız yolu ile alınan kistler insanların bağırsağında açılır kan-lenf yolu ile karaciğer, akciğer, dalak, karın zarı, kalp, böbrek, kemik, beyin, göz ve yumurtalıklara yerleşir. Karaciğer yayılımında ağrı, bulantı, kusma, kaşıntı, sarılık yaparken akciğer yerleşiminde solunum sıkıntısı öksürük ağızdan kan gelmesi olur. Kalp tutulumunda ritim bozukluğu ve kalp krizine sebep olabilir. Bu hastamızda olduğu gibi beyin yerleşiminde baş ağrısı, kusma, bulantı, nöbet geçirme ve şuur kaybı olabilir. Hastalıktan korunmak için; köpeklere çiğ et verilmemesi, kişisel hijyene ve temiz içme suyu teminine dikkat edilmesi, çiğ yenilen sebze ve meyvelerin bol temiz suyla yıkanması, kesilen ve ölen hayvanların kist bulunan organlarının gömülmesi, köpeklere yılda 4 kez iç parazite karşı aşılanması gerekir. Köpek sevildikten sonra parazit yumurtası ele geçebilir. Özellikle çocuklar köpeklere temas sonrası ellerini bol su ve sabunla yıkamalıdır.’’ dedi.

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Karasu ise kist hidatik hakkında yaptığı açıklamada, ‘’Eğer bu hastalara zamanında teşhis konulamaz ve müdahale edilmezse solunum yetmezliğinden ölümlere kadar giden tabloları maalesef çok sık görülebilmektedir. Bütün hastalarımız bizim vakamız kadar şanslı olmayabilir. Kırsal kesim ve hayvancılığın fazla olduğu bizim bölgemizde bu tarz vakalar son zamanlarda maalesef artmış durumdadır. Bu hastaların artışında, yalnız kırsal kesimde yaşayanlarda değil yine son zamanlarda özellikle kent yaşamında evde kedi-köpek gibi hayvanlarında aşılanma ve hijyenlerine dikkat edilmemesi de etkili etkili rol oynadığını düşünmekteyiz. Vatandaşlarımız bu hastalıktan korunmak için; Kişisel temizlik ve hijyenlerine önem vermeleri, Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile iyi yıkamaları, sahipli kedi-köpek gibi hayvanların bakımlarının sağlanması ve parazit tedavilerinin yapılması, sahipsiz hayvanların bakımlarının belediyelerce sağlanması, Kontrolsüz kesilen hayvanların etlerinin yenmemesi önem taşımaktadır.’’ dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

'Ben onun malı olmaktan memnunum'

2021-04-03 20:58 - Magazin

Üç yerden aldığı maaş 84 bin 702 TL...

2021-04-08 00:38 - Gündem

Kafe çalışanı geçinemediği için intihar etti!

2021-04-05 11:16 - Asayiş

Cübbeli Ahmet’in kızına ‘limitsiz’ düğün...

2021-04-04 00:24 - Gündem

Millet İttifakı Cumhur İttifakı’nı geçti!..

2021-04-03 12:22 - Gündem

EGEBİL Aslan Yeni Nesil Kampüsü tanıtılacak

2021-04-04 15:51 - Eğitim

Cem Gürdeniz’in eşinden Bahçeli'ye tepki...

2021-04-06 13:08 - Gündem

Hilal Kaplan: Vallahi bunca yılın yandaşıyım

2021-04-07 11:08 - Gündem

Bir bildiri de Cemal Enginyurt'tan...

2021-04-05 19:53 - Gündem

Erdemoğlu ailesi gururlandırdı...

2021-04-07 19:09 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kalp ve Damar Cerrahisinde Minimal İnvaziv yaklaşımlar

00:00 - Sağlık

Dirençli epilepsi tedavisinde güncel yaklaşımlar...

00:00 - Sağlık

Kamu Hastaneleri ve Aile Sağlığı Merkezlerine talep artıyor

00:00 - Sağlık

İnsülin direnci Obezite’yi tetikliyor

00:00 - Sağlık

Çocuklarda Epilepsi'de dikkat edilmesi gerekenler...

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ümit Özdağ: Saray, emekli amcanın sefaletiyle ilgilenmiyor!

20:33 - Siyaset

CHP’li Meriç dijital dolandırıcılık vakalarını Meclis gündemine taşıdı

20:27 - Siyaset

Öztürkmen: Gaziantep’te genç işsizliği Türkiye ortalamasının çok üstünde

20:25 - Siyaset

Ertuğrul Kaya: İktidar, milletimize sırtını döndü, emekli et yemeyi unuttu!

20:23 - Siyaset

CHP, TBMM’de emekliler için nöbete başladı!

07:59 - Siyaset