?>

Prof. Dr. Yurdanur Kılınç'a önemli ödül

Ankara’da düzenlenen 14. Ulusal Pediatrik Hematoloji Kongresinde “En İyi Sözel Bildiri” ödülüne değer görüldü.

Sağlık - 3 yıl önce

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yurdanur Kılınç, Türkiye Pediatrik Hematoloji Derneği tarafından Ankara’da düzenlenen 14. Ulusal Pediatrik Hematoloji Kongresinde “En İyi Sözel Bildiri” ödülüne değer görüldü.

Prof. Dr. Yurdanur Kılınç, “Akut Göğüs Sendromu İle Başvuran Orak Hücre Anemili Hastalarda Mi-RNA Düzeyinin Krizle Ve Hastalığın Prognozu (Öngörü) İle İlişkisinin Değerlendirilmesi” başlıklı sözel bildirisinin ödüle değer görülmesinden gurur duyduğunu belirterek, “Yaptığımız çalışma öncül bir çalışma oldu. Bundan sonraki daha geniş serilerdeki çalışmalar ise geleceğe ışık tutacaktır” dedi.

Orak hücre anemisinin genetik geçişli bir hastalık olduğundan ebeveynlerin taşıyıcı olduklarının farkına varmadığını ifade eden Prof. Dr. Kılınç, eşlerden her ikisi de taşıyıcı ise her çocuk için hasta doğma olasılığının dörtte bir olabileceğine dikkat çekti.

Yapılan çalışmayla “akut göğüs sendromu olan orak hücre anemili hastalarda kriz, kriz dışı stabil devrede mi-RNA düzeyleri sağlıklı kontrollerle karşılaştırılmış ve mi-RNA düzeylerinin hastalık prognozunda önemli olabileceğinin öngörüldüğünü” anlatan Prof. Dr. Kılınç, hastalığa ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Hem anne hem de babadan bozuk gen alan çocuklar hasta doğarlar ancak görünüm anormalliği yoktur. Anormallik alyuvarlardadır. Normal kişilerde alyuvarlar küçük damarlardan akarken paraşüt gibi şekil değiştirir. Alyuvarlar normalde HbA içerirken, orak hücre hastalarında HbS içerir.

Alyuvarlar içindeki HbS konsantrasyonu yüzde kırkı geçerse alyuvarlar içindeki hemoglobin normalde sıvı kıvamda iken bu hastalarda polimerizasyondan (aynı cins küçük moleküllerin bir araya gelerek daha büyük molekül zinciri oluşturması) dolayı alyuvarlar çubuk-orak şeklini alır. Bu hastalık orak hücre anemisi olarak adlandırılır.”

Orak hücre anemisine doğum öncesi tanı koymanın mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kılınç, “Preimplantasyon genetik tanı merkezleri bu işi başarıyla yürütmektedir. Orak hücre anemisinde hastalar tutulan orana göre vazo oklüziv, pulmoner, karaciğer dalak sekestrasyon krizi, akut göğüs sendromu veya aplastik kriz, serebro-vasküler olaylar gibi adlandırılır” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Ümit Özdağ: Erdoğan 18 ay sonra bırakacak!

2023-07-04 10:12 - Siyaset

Azerbaycanlı Rapçi Alizade yeniden gözaltında

2023-07-05 19:17 - Magazin

Ayça Tilki'den yeni şarkı “Gönlüme Gör Ver”

2023-07-06 11:37 - Magazin

Fatih Portakal, Sözcü TV'den kovuldu mu?

2023-07-01 09:13 - Gündem

Zorla evlendirilmeye çalışılan 15 yaşındaki kız çocuğu yardım istedi!

2023-07-04 23:32 - Gündem

Fatma Şahin'in babası vefat etti!

2023-07-01 11:07 - Yerel

Simge ve Ozan Bayraşa'dan farklı tarz: “Çapkınca”

2023-07-06 11:40 - Magazin

Cuma Güzel'in baba acısı...

2023-07-02 07:14 - Yerel

Cemal Enginyurt: 39 milletvekilinin CHP'ye borcu var

2023-06-30 11:24 - Siyaset

Ümit Özdağ'dan Nagehan Alçı'ya çok sert sözler

2023-07-01 09:44 - Gündem

İlgili Haberler

Geçmeyen öksürüğe dikkat!

00:00 - Sağlık

Okulun ilk yıllarında enfeksiyonlar daha sık görülebilir

10:17 - Sağlık

PROSTAT KANSERİNDE ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR

10:15 - Sağlık

Geçmeyen öksürük hastalık belirtisi olabilir

00:00 - Sağlık

İnfertilitede yaş faktörüne dikkat!

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 18 kişi gözaltına alındı

11:03 - Asayiş

Adalet Bakanı'ndan fon açıklaması: 4 şüpheli tutuklandı, 246 hesaba erişim engeli

10:59 - Gündem

SPK: Fonların ödeme ve tasfiye süreci belirlendi

10:30 - Ekonomi

Hakim ve savcı atamalarında yeni dönem

06:18 - Gündem

Motorin fiyatlarına bir zam daha: 100 TL'yi aştı!

06:14 - Ekonomi