Prof. Dr. Şenol: Maymun çiçeği virüsünün aşısı hazır

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, tüm dünyada hızla yayılan maymun çiçeği virüsü ile ilgili, “Bildiğimiz ve aşısı hazır bir hastalık” dedi.

Sağlık - 2 yıl önce

 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, tüm dünyada hızla yayılan maymun çiçeği virüsünün hayvanlardan insanlara bulaşan (zoonoz) bir hastalık olduğunu belirterek, “Bildiğimiz ve aşısı hazır bir hastalık” dedi.

GazeteDurum'dan Deniz Dalgıç'ın haberine göre, Çiçek ailesinden gelen maymun çiçeği virüsü tüm dünyayı alarma geçirirken, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, virüs hakkında bilinmeyenleri Gazete Durum’a anlattı. Şenol, Orta ve Batı Afrika’nın yağmur ormanlarındaki hayvanlarda bulunan virüsün ilk kez 1958 yılında maymun kolonilerinde tespit edilerek maymun çiçeği virüsü adını aldığını söyledi. Hastalığın çiçek hastalığındaki döküntülere benzediğini kaydeden Şenol, virüsün asıl taşıyıcısının tropikal ormanlardaki kemirgenler olduğunu, 150’ye yakın vaka ile “Afrika ve hayvan teması olmaksızın” virüsün bu kadar yayılmasının endişe verdiğini söyledi.

Dünyanın pandemiden erken uyarı sistemleri gibi pek çok şey öğrendiğini anımsatan Şenol, bu hastalığın Covid-19 gibi ilk defa karşılaşılan bir virüs olmadığını açıkladı. Şenol aşıya ilişkin, “Aşısı var. Kısıtlı bir tedarik olacağı düşünülmekle birlikte daha önceki çiçek aşısı hazırlık süreçlerinin sonuna eklenmiş ve koruyucu olduğu gösterilmiş bir aşısı var. Çiçek hastalığı için geliştirilmiş ilaçların etkili olabileceği düşünülüyor” dedi.

Şenol virüse ilişkin şu detayları aktardı:

“Biz hangi aşamasını görüyoruz bu salgının onu bilmiyoruz, birincisi bu. Aslında çok yaygın çok daha fazla biz bu kadarını mı tespit edebildik? Atladık mı? birinci soru bu. İkinci soru, bu noktadan itibaren tespit ettik ama insandan insana yayılması hızlanıyor mu? Yani adaptasyonun da mı bir güçlenme var? Üçüncüsü, çiçek aşısı aslında bu virüse karşı da koruyucu. 80’den itibaren çiçek aşılamasını durdurduk. Duyarlı nüfus arttığı için daha önce ciddiye almadığımız bu etkenin ciddiyetini mi görmeye başlıyoruz? Büyük olasılıkla bu söylediğim üç şeyin birleşimi.”

“Sağlığın tek olduğunu unutuyoruz”

Pandemi döneminde birikmiş olan seyahatlerin edildiğini, dünya nüfusunun trajik hale geldiğini söyleyen Şenol, pandeminin yer kürenin çok ağır bir semptomu olarak “yılları sürükleyen büyük afetler” olduğunu ifade etti.

Şenol, 2017-2018 yıllarında Kamerun ve Nijerya’da da büyük salgınlarla karşılaşıldığını, Afrika’nın uyarıları yayınlama çabasının başarısız olduğunu belirterek, “Hepimiz dünyanın tek olduğunu, sağlığın bütün dünyada tek sağlık olduğunu unutuyoruz. Keşke bütün ülkeler rezervlerine bu aşıyı koymuş olsalardı” dedi. Aşının tedarik durumunun bilinmediğini kaydeden Şenol virüsün, “bildiğimiz ve aşısı hazır bir hastalık” olduğunu ifade etti. Salgının hangi aşamasında olduğu bilinmediği için endişelenmek gerektiğini söyleyen Şenol, “Endişelenmeyi yönetimler yapmalı ve kamuyu rahatlatmalı. Kamunun endişelenmesi halkın endişelenmesine gerek olmamalı” şeklinde konuştu.

Giysiler, çarşaflar, ortak kullanılan kabinler aracılığıyla bulaşan virüsün çevreye “covid-19’dan daha dayanıklı” olduğunu açıklayan Şenol, virüsten korunmak için el yıkamanın önemine vurgu yaparken, çevreyle temastan kaçınmak gerektiğinin altını çizdi. Şenol, maske kullanımın bu hastalık için de önleyici olduğunu belirtirken, “çok bilmediğimiz kalabalıklara yakın temas karışmamak yarar olacak” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Skandal 'Erdoğan' paylaşımıyla ilgili açıklama

2022-05-22 17:19 - Gündem

Selçuk Tepeli bardağı fırlattı, yayını terk etti!

2022-05-20 21:10 - Gündem

Sanatçılardan 'Milletin Sesi' mitingine destek

2022-05-19 20:33 - Gündem

Gazeteci Seyhan Avşar'a tehdit!

2022-05-20 01:05 - Gündem

Hizbullahçıların tamamı serbest bırakıldı!

2022-05-17 10:32 - Gündem

Ahlat'taki saraya bakan konutları yapılacak!

2022-05-16 10:18 - Gündem

'Süslü Sülo' dedi böyle gözaltına alındı...

2022-05-17 19:51 - Gündem

Sedat Peker'den Deniz Gezmiş paylaşımı

2022-05-16 19:45 - Gündem

19 Mayıs kutlu olsun...

2022-05-19 00:28 - Gündem

Alkole büyük zam, fiyatlar uçtu!

2022-05-16 12:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

4 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Farkındalık Günü

10:21 - Sağlık

CHP’li Meriç sağlıktaki kaosa dikkat çekti

07:18 - Sağlık

Hilal Çelik’in mucize hikâyesi

17:59 - Sağlık

GAÜN Çocuk Hastanesi’nde Farkındalık Haftası

11:31 - Sağlık

Obezite merkezinde ömür boyu ücretsiz hizmet!

11:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yandaş medyaya 29 milyon lira akmış!

08:33 - Gündem

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş'ten iddianame tepkisi

22:30 - Gündem

1 Mayıs'ta gözaltına alınan 52 kişiden 6'sı tutuklandı

21:11 - Asayiş

THY basın müşavirinin lüks araçlı paylaşımına tepki yağdı

21:00 - Gündem

Erdoğan'ın bir günlük koruma maliyeti 6,7 milyon lira

12:14 - Ekonomi