?>

Piyasalar enflasyonun yükselmesini bekliyor: Ortadoğu'daki gerilim Türkiye'yi nasıl etkile

Ortadoğu'da artan gerilim, küresel enerji piyasasını sarsarken ekonomide belirsizlik yaratıyor. Petrol fiyatlarındaki hareketlilik enflasyon ve faiz beklentilerini doğrudan etkiliyor. Türkiye de bu gelişmelerden önemli ölçüde etkilenebilir.

Ekonomi - 9 ay önce

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından başlayan çatışmalar, küresel enerji piyasasını sarsarken ekonomiye de derin etkiler bırakıyor.

PETROLDE YÜKSELİŞ ENDİŞESİ ARTIYOR

ABD’nin de çatışmalara dahil olmasıyla birlikte Hürmüz Boğazı'nın kapanma ihtimali gündeme geldi. Bu durum, petrol fiyatlarında ciddi artışlara yol açabileceği endişesini doğurdu. Enerji piyasasındaki bu gelişmeler, başta Türkiye olmak üzere pek çok ülkenin ekonomisini tehdit ediyor.

ZAMLAR TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLİYOR?

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, yakıttan gıdaya, sanayiden turizme kadar birçok sektörde fiyat artışlarına neden olabilir. Türkiye'de akaryakıt fiyatları, Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile döviz kuru dikkate alınarak hesaplanıyor. Bu nedenle küresel fiyatlardaki değişim, Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarına doğrudan yansıyor.

ENFLASYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Türkiye’de kullanılan akaryakıtın yüzde 74,6’sını motorin, yüzde 14,2’sini LPG, yüzde 11’ini ise benzin oluşturuyor. TÜİK verilerine göre, akaryakıtın enflasyon içindeki ağırlığı yaklaşık yüzde 3,33 seviyesinde. Bu nedenle akaryakıtta yaşanacak yüzde 10’luk bir artış, enflasyona yaklaşık yüzde 0,33 doğrudan etki yapıyor.

Haziran ayı başından bu yana Brent petrol fiyatları yüzde 20’yi aşan bir artış gösterdi. Türkiye’de ise aynı süreçte benzine yüzde 9,8, motorine ise yüzde 18,5 oranında zam geldi. Ancak son motorin indirimiyle birlikte zam oranı yüzde 14,5'e geriledi. Türkiye’de tüketilen akaryakıtın yüzde 75'inin motorin olduğu düşünüldüğünde, bu artışların enflasyon üzerindeki etkisi oldukça yüksek.

Bunun yanı sıra taşıma maliyetlerindeki artış nedeniyle akaryakıt zamlarının gıda, turizm ve sanayi gibi birçok sektöre dolaylı etkisi de bulunuyor.

FAİZ KARARLARINA YANSIYABİLİR

Enflasyondaki yukarı yönlü riskler, para politikasında da belirsizlik yaratıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son faiz kararında, “Jeopolitik gelişmelerin dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmektedir” diyerek dış etkilere vurgu yapmıştı.

Karar metninde, mayıs sonrası enflasyonda düşüş ve iç talepte yavaşlama beklentisi yer almış, bu da temmuz ayında faiz indirimi beklentilerini güçlendirmişti. Ancak petrol fiyatlarının yeniden yükselmesi ve enflasyonun artma riski, TCMB’nin faiz indirimi kararını ötelemesine neden olabilir.

Citi Bank’ın değerlendirmesine göre, yeni bir ekonomik şok yaşanmazsa temmuz ayında 250 baz puanlık faiz indirimi olasıydı. Ancak Hürmüz Boğazı kaynaklı riskler bu beklentiyi zayıflatıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

23 kiloya düşen Nihal Candan hayatını kaybetti

2025-06-20 01:08 - Magazin

Oktay Saral bu kez Tanju Özcan'ı hedef aldı: Senin suyun doğarken ısınmış!

2025-06-22 14:37 - Siyaset

İmamoğlu’nun babasının arazisinde metal dedektörlerle arama!

2025-06-21 18:11 - Gündem

Beykoz’un Karadeniz kıyılarında halka açık ve ücretsiz yaz sezonu başlıyor!

2025-06-21 00:00 - Gündem

Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya: Zeytin ağaçları doğru koşullarda...

2025-06-18 00:38 - Tarım

Akın Gürlek'in odasında 'Murat Ağırel' ayrıntısı: 'Kirli Çark' kitabı masasında...

2025-06-18 16:08 - Gündem

Mehmet Pehlivan'dan ilk tepki: Ben giderim, yerime yüzlercesi gelir!

2025-06-19 21:40 - Gündem

İstanbul'da skandal görüntü: Pendik’te bir erkek, köpeğe tecavüz etti!

2025-06-21 00:08 - Asayiş

İmamoğlu, duruşma salonundan çıkarılmak istendi: Zorla götürün beni...

2025-06-16 18:00 - Gündem

Bir Demet Tiyatro'nun da yönetmeniydi: Sevgi Birsel hayatını kaybetti

2025-06-19 00:38 - Kültür & Sanat

İlgili Haberler

Motorine 6,58 TL, benzine 0,93 TL zam bekleniyor!

00:21 - Ekonomi

Altında büyük düşüş sürüyor...

00:19 - Ekonomi

Altunkaya: Savaş bölge ekonomisine büyük darbe vurdu!

00:00 - Ekonomi

SGK 650 bin kişinin emekliliğini iptal etti!

18:17 - Ekonomi

Kadooğlu: Ortadoğu’ya ihracatta navlun ücretleri 4-5 kat arttı

00:01 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Katar'da düşen helikopterde 1 Türk askeri ve 2 ASELSAN personeli hayatını kaybetti

13:55 - Asayiş

Soylu'dan 'İsrail' çıkışı: 300-400 bin şehit veririz belki ama…

09:46 - Gündem

Basın meslek örgütleri: İsmail Arı derhal serbest bırakılmalı

09:30 - Gündem

Muhittin Böcek: Düz yaşayacağız, düz yürüyeceğiz, dik duracağız!

17:52 - Gündem

Bahçeli'nin açıklaması 'farklı' servis edildi, işine son verildi!

17:49 - Gündem