?>

Ortadoğu’nun gıda ihtiyacını Güneydoğu karşılıyor

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar  ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, bölgeden bu yılın ilk 4 aylık diliminde 669  milyon 143 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Ekonomi - 8 yıl önce

 

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar  ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, bölgeden bu yılın ilk 4 aylık diliminde 669  milyon 143 bin dolarlık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Altunkaya yönetiminde Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinde (GAİB) toplanan Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları yönetimi, sektördeki gelişmeleri ve ihracatı değerlendirdi.

Başkan Altunkaya, dünyanın farklı bölgelerine hububat bakliyat ve yağlı tohumlar kategorisine giren her kalemde ihracat yaptıklarını belirtti.  Dünya döndükçe ve insanoğlu yaşamını sürdürdükçe gıdaya olan ihtiyacın da devam edeceğini ifade eden Altunkaya, “Farklı coğrafyalarda 151 ülke, Türkiye’de üretilen ve işlenen ürünleri tüketiyor. Hemen hemen Türkiye menşeli ürün girmeyen ülke kalmadı. Ürün zenginliğiyle girdiğimiz pazarlarda kalıcı olmak ve ihracat rakamlarını da yukarılara çıkarmak istiyoruz” dedi.

Hububatçılardan 151 ülkeye 669  milyon 143 bin dolarlık ihracat

İhracat yapılan ürünlere bakıldığında buğday ununun öne çıktığını ifade eden Başkan Mahsum Altunkaya, şöyle devam etti: “Ocak-nisan döneminde 152 milyon 140 bin dolarlık buğday unu ihracatı yapıldı. Buğday ununu 126 milyon 761 bin dolarlık ihracatla makarna, 84 milyon 741 bin dolarlık ihracatla da bisküvi ve pasta izledi. Kalan ihracatı da diğer ürünler karşıladı. İhracatta ilk sırayı ise Ortadoğu ülkeleri aldı, bu bölgeye 4 ayda 472 milyon 531 bin dolarlık ihracat yapıldı. Ortadoğu’yu 140 milyon 59 bin dolarla Afrika ülkeleri, 21 milyon 669 bin dolarla Amerika ülkeleri izledi. Ülke olarak değerlendirdiğimizde Irak 336 milyon 189 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 71 milyon 878 bin dolarla Suriye ve 22 milyon 422 bin dolarla Benin izledi.”

İhracatı artırmak için yurt içinde ve yurt dışında çeşitli etkinliklere katıldıklarını belirten Altunkaya, bu yıl içinde Türkiye Tanıtım Grubu ile işbirliği halinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin Urumçi ve Şangay şehirlerinde, ayrıca Somali, Cibuti ve Gana’da kapsamlı etkinlikler gerçekleştireceklerini; yurt içinde ise Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde İstanbul’da düzenlenecek Dünya Helal Zirvesi’ne katılacaklarını kaydetti.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te 1 kişi silahlı saldırıda hayatını kaybetti

2018-05-07 14:51 - Asayiş

Gaziantep'e 55 bin metrekarelik yeni cezaevi

2018-05-11 09:55 - Gündem

“Testere 7” ile korkuya hazır olun

2018-05-07 10:57 - Kültür & Sanat

Gaziantepli ülkücünün isyanı: Oturma eylemine başlıyor!

2018-05-05 09:37 - Gündem

Hayri Öztürk, CHP'den aday adaylığını açıkladı

2018-05-07 12:30 - Siyaset

GKV Ortaokulu’ndan anlamlı kampanya

2018-05-11 09:09 - Eğitim

Berat Geyik, MHP'den aday adaylığını açıkladı

2018-05-08 14:49 - Siyaset

Deniz, Yusuf, Hüseyin...

2018-05-06 10:59 - Gündem

Uğur Kalkan, o kitapta...

2018-05-10 08:52 - Siyaset

Gaziantep'te davullu-zurnalı asker uğurlaması

2018-05-05 12:25 - Yerel

İlgili Haberler

Ticari taşımacılık yapan araçlarda zorunlu kamera uygulamasında geri sayım başladı!

15:03 - Ekonomi

Benzine zam geldi. İşte, güncel akaryakıt fiyatları...

15:55 - Ekonomi

Dikkat! Sürücüler 5 bin 856 TL cezayla karşı karşıya kalacak...

11:37 - Ekonomi

GAİB'te Reel Sektör Şirketleri İçin Kur Riski Yönetimi ve Korunma paneli 

00:00 - Ekonomi

BDDK' dan Kredi kartlarına nakit çekim kısıtlaması!

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İmamoğlu'ndan videolu paylaşım: Ben yılmam kardeşim, ben yıldırırım!

15:57 - Gündem

Mansur Yavaş, CHP'nin Kilis mitingi öncesi Gaziantep'te esnafı ziyaret etti

14:36 - Siyaset

Yavuzyılmaz: İBB'de paralel bir belediye yapılanması tespit ettik!

10:57 - Gündem

İBB iddianamesinde 5 gizli tanık kayboldu!

10:48 - Gündem

Nevşehir Belediye Başkanı'nın kahvaltı sofrası tepki çekti!

10:40 - Gündem