?>

Orta Doğu alev alev... BM'den İsrail ile Hizbullah'a çağrı!

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü (UNIFIL) ile Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörlüğü (UNSCOL), İsrail ordusunun Hizbullah'ın ülkesini hedef almayı planladığı iddiasıyla Lübnan'a önleyici saldırı başlatmasının ardından tarafları gerilimi tırmandırıc?

Dünya - 1 yıl önce

UNIFIL ile UNSCOL'den sabah erken saatlerde İsrail ile Lübnan Hizbullahı arasındaki gerilim sonrası ortak yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Sabahın erken saatlerinden bu yana Mavi Hat boyunca yaşanan endişe verici gelişmeler ışığında UNSCOL ve UNIFIL, herkesi ateşkese ve (gerilimi) daha fazla tırmandıran eylemlerden kaçınmaya çağırmaktadır" ifadesine yer verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1701 sayılı kararının uygulanması ve çatışmaların durdurulmasının sürdürülebilir çözüm olduğu vurgulanan açıklamada, UNIFIL ve UNSCOL’un gerilimin düşürülmesi için taraflarla temaslarını sürdüreceği bildirildi.

İsrail ordusu, Hizbullah’ın ülkesini hedef almayı planladığını iddia ederek Lübnan'a "önleyici saldırı" başlattığını duyurmuştu.

Bunun ardından Hizbullah, 30 Temmuz'da Beyrut'ta üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta karşılık İsrail’e misilleme başlattığını açıklamıştı.

Hizbullah, misilleme saldırısında 320 roketin yanı sıra bir dizi insansız hava aracıyla (İHA) İsrail ordusuna ait noktaların hedeflendiğini duyurmuştu.

İsrail ordusu, Lübnan'a bu sabah düzenlediği saldırılarda 100 kadar savaş uçağının yer aldığını ve İsrail'in merkezini vuracak şekilde konumlanan füze rampalarından 40'ının imha edildiğini öne sürmüştü.

BMGK'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve UNIFIL'e ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasında neredeyse tüm bölgeler, 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında bulunuyor.

Haftanın Öne Çıkanları

2 gündür kayıp olan Narin’in son görüntüleri ortaya çıktı

2024-08-23 17:08 - Gündem

Bahçeli'nin Ali Koç ile görüşmesinde dikkat çeken takvim ayrıntısı

2024-08-19 20:38 - Gündem

İddialar üzerine Özgür Özel röntgen filmlerini paylaştı: 'Kurşun değil, parmak kemiklerinde kırık'

2024-08-21 11:09 - Siyaset

Ayhan Bora Kaplan dosyasında adı geçen kişi öldürüldü: Konuşmakla mı tehdit etti?

2024-08-20 22:09 - Asayiş

MHP hedef göstermiş, konserine saldırı girişimi olmuştu: Suavi’den ilk açıklama geldi!

2024-08-20 21:38 - Gündem

Başkan Yılmaz'dan, randevu eleştirilerine yanıt

2024-08-23 19:40 - Yerel

Depremzedeye parayla çadır veren Kızılay şimdi de taşınmazları elden çıkarıyor

2024-08-25 05:39 - Gündem

İmamoğlu: Kendi ellerimizle kendimizi öldürüyoruz!

2024-08-19 20:05 - Siyaset

‘Silahla vurulduğu’ iddiası… Özgür Özel’den yanıt geldi!

2024-08-19 22:39 - Siyaset

Uzman çavuş, kira anlaşmazlığı nedeniyle baba ve oğlunu öldürdü

2024-08-19 12:38 - Asayiş

İlgili Haberler

İsrail ordusu Gazze'ye kara harekâtı başlattı!

09:57 - Dünya

Trump, ABD Savunma Bakanlığı'nın ismini 'Savaş Bakanlığı' olarak değiştirdi

00:48 - Dünya

Erdoğan'dan Putin'e: En yakın zamanda sizi ülkemize bekliyoruz

15:10 - Dünya

Avrupalı belediye başkanları İmamoğlu için İstanbul'a geliyor

09:31 - Dünya

Yemen'den İsrail'e füze saldırısı, Tel Aviv'de siren sesleri...

21:51 - Dünya

Günün Manşetleri

'CHP'nin Olağanüstü Kurultayı iptal edilsin' talebi reddedildi

16:29 - Gündem

Emekli Albay Orkun Özeller gözaltına alındı!

11:37 - Asayiş

CHP'li Köyceğiz Belediyesi'ne operasyon

11:35 - Gündem

Kayyum Gürsel Tekin kendisini eleştirebilecek isimleri saydı...

11:11 - Gündem

Fatih Altaylı, İmamoğlu'na yürek burkan o soruyu sordu

10:33 - Gündem