?>

OHAL kararı TBMM’de kabul edildi...

OHAL kararı TBMM’de kabul edildi. CHP’li Muharrem Erkek, AKP’lilere, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde neyi yapmak istiyorsunuz da yapamıyorsunuz?” sorusunu yönelterek, “Her türlü yetki elinizde. Ama OHAL talep ediyorsunuz. Bu büyük bir acziyetin, savrulmanın açık göstergesidir" dedi.

Gündem - 2 yıl önce

OHAL kararı TBMM’de kabul edildi. CHP’li Muharrem Erkek, AKP’lilere, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde neyi yapmak istiyorsunuz da yapamıyorsunuz?” sorusunu yönelterek, “Her türlü yetki elinizde. Ama OHAL talep ediyorsunuz. Bu büyük bir acziyetin, savrulmanın açık göstergesidir" dedi.

6 Şubat Pazartesi günü gerçekleşen, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Hatay, Gaziantep,  Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ  ve Şanlıurfa'da büyük yıkıma neden oldu. Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı bugün saat 13.20 itibariyle 14 bin 14'e yükseldi. Afet sebebiyle meydana gelen can kayıpları için milli yas ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise afet bölgesinde 3 ay sürecek Olağanüstü Hal ilan edildiğini açıkladı. Anayasa'nın 119'uncu maddesine göre karar Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşüldü. OHAL kararı oylama sonucunda kabul edildi. Resmi Gazete'de yayımlanan OHAL kararı TBMM'de onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.

İYİ Parti'nin TBMM'ye sunduğu 1 aylık OHAL teklifi ise TBMM'de reddedildi. Oylamanın hızlı biçimde gerçekleştirilmesi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un kısa sürede oylamayı sonlandırması "OHAL oldu bittiye getiriliyor" eleştirilerine neden oldu. 

GENEL KURUL'DA DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI

OHAL kararının  görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu, depremde yaşamını yitiren yurttaşlar ve AKP'li Milletvekili Yakup Taş için yapılan saygı duruşu ile başladı.  Depremde kaybedilen yurttaşların anılmasının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yürütme adına söz aldı. Ardından kürsüye TBMM'de grubu bulunan AKP, MHP, CHP, İYİ Parti ve HDP temsilcileri çıkarak partilerinin 3 aylık OHAL ilanı hakkında görüşlerini açıkladı.

Cumhur İttifakı'nı oluşturan AKP ve MHP'nin talep ettiği teklife Millet İttifakı'nın bileşenlerinden olan CHP ve İYİ Parti sürenin 1 aya indirilmesi şartıyla destek verebileceklerini açıkladı. HDP ise OHAL uygulamasını süre şartı olmaksızın reddediyor.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY AFET BÖLGESİNDEKİ DURUM HAKKINDA MECLİS'TE BİLGİ VERDİ

OHAL görüşmelerinde ilk olarak yürütme adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay söz aldı. Fuat Oktay depremin büyüklüğünü anlattığı açıklamasında an kaybının 14 bin 351'e yükseldiğini açıkladı. Oktay , OHAL kararının depremin yaralarının sarılması için alınacağını savundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamaları şöyle oldu:

Yaklaşık 110 bin 000 Km2 bir alanı etkileyen ve çok büyük bir yıkıcı etkisi olan bu depremler sonucunda 10 ilimizde çok geniş bir alanda can kaybına ve yaralanmalara neden olmuş, çok sayıda bina hasar görmüştür. Bu değer Avrupa'da birçok ülkenin yüzölçümü kadar veya ondan daha büyüktür. Bu deprem Anadolu coğrafyasının son 2000 yıllık tarihçesinde 1668 Büyük Anadolu Depremi ve 1939 Erzincan depreminden sonra meydana gelen en büyük üçüncü depremidir.

Bu depreme yakın 1939 Erzincan depreminde 33 bin can kaybı meydana gelmiştir. Erzincan Depremine yakın büyüklükte olan bu son depremlerde can kaybımızın bu sayıyı aşmamasını temenni ediyoruz.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te ekmeğe zam geldi, işte zamlı fiyatlar...

2023-02-04 20:23 - Yerel

Çorum Valisi bu yıl da İskilipli Atıf Hoca'yı andı!

2023-02-05 11:33 - Gündem

Gaziantep FK'nın yeni başkanı Memik Yılmaz

2023-02-03 20:32 - Spor

Sinan Ateş cinayetinin tetikçisi Eray Özyağcı yakalandı!

2023-02-06 17:12 - Gündem

Erdoğan’ın mitingine işçileri baskıyla göndermişler!

2023-02-04 23:09 - Gündem

Gaziantep ve 10 ilde büyük deprem: 284 can kaybettik!

2023-02-06 06:11 - Gündem

Gaziantep'te okullar tatil edilecek mi?

2023-02-04 22:31 - Yerel

Gaziantep’in İslahiye ilçesi deprem sonrası harabeye döndü!

2023-02-06 11:02 - Gündem

Hayvancılığın başkentinde eksi 5 derecede ucuz et kuyruğu!

2023-02-03 11:52 - Gündem

Canlı yayında tırnak kesen Hakan Bayrakçı konuştu

2023-02-05 10:28 - Gündem

İlgili Haberler

Ankara Üniversitesi’nde film gösterimine çifte sansür: Rektörlük ve fakülteden engel

04:09 - Gündem

Acil servis doktoruna hasta yakınlarından saldırı

01:08 - Gündem

Rüşvet alan gassal tutuklandı

00:39 - Gündem

Kibar Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kibar, hayatını kaybetti

00:08 - Gündem

Meraların madene açılmak istenmesi köylüleri ayağa kaldırdı: ‘Göletimiz giderse hayvancılık biter’

00:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Ankara Üniversitesi’nde film gösterimine çifte sansür: Rektörlük ve fakülteden engel

04:09 - Gündem

Ferdi Zeyrek’in evinde ilk inceleme yapıldı: İlk bulgularda ihmaller zinciri!

23:08 - Gündem

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir Zeyrek yaşananları anlattı: ‘Kaza ihmaldi; babamın şüpheleri vardı’

21:08 - Gündem

Ayrıntılarını tek tek anlattı: Ferdi Zeyrek’in başına gelen kazanın nasıl olduğu ortaya çıktı

20:08 - Gündem

'Seninleyiz Ferdi Başkanım' pankartı hastane duvarına asıldı

19:38 - Gündem