?>

Netanyahu’dan atama krizi: Mahkeme kararını dinlemedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yüksek Mahkeme’nin aksi yöndeki kararına rağmen Tümgeneral David Zini'yi iç istihbarat teşkilatı şefi olarak atama kararını onaylayacak komitenin 10 üyesinden 6’sının görevden alınması talimatını verdiği aktarıldı.

Dünya - 5 ay önce

Yedioth Ahronot gazetesinin haberinde, Netanyahu’nun atama komitesine kendi seçeceği isimleri atayarak üst düzey kamu görevlilerini belirleme sürecinde kontrolü tamamen eline almayı hedeflediği şeklinde yorumlandı.

Netanyahu’nun kamuda üst düzey hükümet atamalarını onaylama yetkisine sahip komitenin görevden alınmasını istediği 6 üyesinin, Yair Lapid ile Naftali Bennet öncülüğünde kurulan bir önceki hükümet döneminde (Haziran 2021–Aralık 2022) atandığı hatırlatıldı.

Başbakanın ilerleyen günlerde bu üyelerin yerine kendi belirleyeceği isimleri ataması bekleniyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi yaklaşık iki hafta önce, Devlet Hizmetleri Komiseri atanmasına ilişkin hükümet kararını iptal etmişti. Bunun üzerine Netanyahu'nun kamu hizmetlerinde üst düzey atamaları onaylayan komitede de kontrol sağlamayı amaçladığı aktarılıyor.

Uzmanlar, Netanyahu’nun atama konusunda geri adım atmaması ve mahkemenin bu süreci durdurması durumunda İsrail’de "benzeri görülmemiş" bir anayasal krizin ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Zini’nin halihazırdaki Şin-Bet Direktörü Ronen Bar’ın istifa edeceğini duyurduğu 15 Haziran’da göreve başlaması bekleniyor. Ancak bu atama, halen hükümetin üst düzey atamaları değerlendiren ayrı bir komite olan “Kıdemli Yetkililer Atama Komitesi”ne sunulmadığı için yasal açıdan tartışmalı konumda.

NE OLMUŞTU?

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Şin-Bet Direktörü Bar'ı görevden alma kararı, İsrail'de yoğun tartışmalara ve protestolara neden olmuştu.

Konu yargıya taşınmış, İsrail Yüksek Mahkemesi, Netanyahu'nun Bar'ı görevden almasının yasal olmadığına hükmetmişti.

Mahkeme, Netanyahu'nun başta "Katargate" olmak üzere çevresindeki kişilerle ilgili soruşturmalar nedeniyle Şin-Bet Direktörü'yle çıkar çatışması yaşadığı bir dönemde, dayanaksız ve yargısız bir şekilde söz konusu kararı aldığına dikkati çekmişti.

Buna karşın Netanyahu 22 Mayıs'ta yeni bir atama yapmış, atama kararının Bar'ın görevden alınmasına ilişkin hukuki inceleme tamamlanmadan yerine birini atama yetkisinin bulunmadığı yönündeki savcılık kararıyla çeliştiği belirtilmişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Savcılıktan İBB'ye 'İmamoğlu' için yasak talimatı

2025-05-23 12:35 - Gündem

Özgür Özel ‘2 milyon’ demişti… Emniyet ve AKP’ye göre ‘70 bin’ yurttaş katılmış

2025-05-20 01:09 - Siyaset

Zeynep Bastık’tan aşk dolu bir sevda şarkısı

2025-05-23 00:00 - Magazin

Son dakika... İBB'ye 4. dalga operasyonu: Üst düzey isimler de gözaltına alındı!

2025-05-23 07:39 - Gündem

Tarkan'dan yaz sürprizi: Dönmüyor giden...

2025-05-23 00:00 - Magazin

Tarım maliyetleri tırmanıyor: Veteriner harcamaları çiftçiyi zorluyor!

2025-05-20 00:39 - Tarım

Ekrem İmamoğlu seçimi ilk turda kazandı!

2025-05-18 11:56 - Siyaset

Fındık bahçelerinde ciddi kayıp: Rekolte düşüşü bekleniyor!

2025-05-22 00:08 - Tarım

İmamoğlu'na hakaret eden Rasim Ozan Kütahyalı için kararı

2025-05-21 17:14 - Gündem

‘Aday olma derdim yok’ diyen Erdoğan’a CHP’den ilk yanıt: ‘ Zaten aday olamazsın’

2025-05-22 15:39 - Siyaset

İlgili Haberler

KKTC'de AKP'nin de desteklediği Tatar'a büyük şok!

20:45 - Dünya

Rus basınından yeni iddia! Türk F-16'ları Putin'i koruyacak!

14:36 - Dünya

Bu nasıl ateşkes: İsrail Gazze'yi yeniden vurdu!

15:21 - Dünya

Türkiye, Kırgızistan'ın 58 milyon dolarlık borcunu sildi!

09:34 - Dünya

Gazze için tarihi imzalar Mısır'da atıldı

19:58 - Dünya

Günün Manşetleri

200'ün üzerinde İBB çalışanı ifadeye çağrıldı

21:28 - Gündem

Minguzzi'nin katilleri en geç 30 yaşında serbest kalacak!

11:44 - Gündem

Ünlü iş insanı Hamdi Akın, İBB soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldı.

10:31 - Gündem

Abdulkadir Selvi: Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin siyaseten küçüldüler!

10:00 - Gündem

Ali Mahir Başarır hakkında soruşturma başlatıldı!

06:47 - Gündem