?>

Nefesiniz daralıyorsa KOAH olabilirsiniz

Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Recep Akgedik, KOAH hastalığı hakkında bilgi verdi.

Sağlık - 7 yıl önce

 

Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Recep Akgedik, KOAH hastalığı hakkında bilgi verdi.

Kronik Obstüriktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) günümüzde en büyük hastalık ve ölüm nedenleri arasında yer aldığını belirten Recep Akgedik, "Sigara ile birebir ilişkili olan hastalıkların başında gelen KOAH, dünyada her yıl 2.9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor" dedi.

KOAH dünyada 3. ölüm nedeni

Recep Akgedik, KOAH'nın görülme sıklığının giderek arttığını belirterek, "Dünyada her yıl 2.9 milyon kişinin ölümüne yol açan KOAH, en sık 3. ölüm nedenini oluşturuyor. Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. ölüm nedeniyken bu ölümlerin yüzde 61,5'i KOAH nedeniyle gerçekleşiyor. Bu denli önemli sonuçlar doğurmasına karşın hastalık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok iyi tanınmıyor ve önemsenmiyor" diye konuştu.

KOAH’ın en önemli nedeni sigara

Göğüs Hastalıktları Uzmanı Dr. Recep Akgedik, hastalığın gelişmesinde rolü olan diğer etkenleri şöyle anlattı:

“Yüzde 90 nedeni sigara. Hava kirliliği hem dış hem iç ortam açısından çeşitli organik yakıtların kullanılması, odun, tezek gibi şeylerin yakılmasına ‘iç ortam hava kirliliği’ diyoruz. Burada pasif sigara maruziyeti çok önemli. Bu durumda da yüzde 50 oranında KOAH görülme riski var."

 KOAH’tan korunmak için alınması gereken bireysel önlemler olduğunu belirten Akgedik, “Madenlerin veya sanayinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan insanların mutlaka diğer risk faktörlerinden uzak olması lazım. Kendisini koruması, maske kullanması gerekir. Sigarayı bırakmak en önemli yapılması gereken şey. Kişinin eve kapanmaması, spor yapması gerekiyor” dedi.

KOAH erkan tanı ile tedavi edilebilir

KOAH erken tanı ile tedavi edilebilen bir hastalık. Ancak Dr. Akgedik, geç kalmanın hayati risk oluşturduğuna dikkat çekti ve “Kişi, yılın büyük bir bölümünde öksürüyorsa, yılın büyük bir bölümünde balgam çıkarıyorsa, sigara içiyorsa, bir de hava kirliliği olan ortamda yaşıyorsa mutlaka KOAH’ı düşünmek lazım. Bu hastaların yaşıtlarına göre yol yürümede, merdiven çıkmada sıkıntıları vardır” diye konuştu.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te Suriyelilerle bıçaklı kavga: 4 yaralı

2018-12-24 22:36 - Asayiş

Vali Gül'den 25 Aralık kutlama mesajı

2018-12-24 19:51 - Gündem

25 Aralık Kurtuluş Günümüz kutlu olsun

2018-12-25 09:21 - Gündem

Şahinbey ve Karayılan mezarı başında anıldı

2018-12-24 19:20 - Gündem

Gaziantep'te, 'Kaçanlar Grubu' operasyonu

2018-12-26 08:54 - Asayiş

Gaziantepspor, Amatör Lige düştü

2018-12-28 17:22 - Spor

Gaziantep Valiliği: 3 Suriyeli tutuklandı

2018-12-26 09:23 - Gündem

Anap Şahinbey adayı Aydın Yılmaz

2018-12-23 10:43 - Siyaset

Bakan Varank'dan Tiryaki Agro'ya ziyaret

2018-12-27 18:05 - Yerel

Psikolojinin bu yılki gündemi “Narrative Terapi”

2018-12-27 13:06 - Eğitim

İlgili Haberler

Doç. Dr. Handan Haydaroğlu Şahin yeniden görevine başladı

00:02 - Sağlık

Medical Point'ten Behçet Hastalığı'na dikkat çeken uyarı

00:00 - Sağlık

GAÜN Hastanesi’nde Obeziteye karşı farkındalık etkinliği

00:00 - Sağlık

Dr. Garip Bekfilavioğlu Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde

00:00 - Sağlık

Sağlık ekipleri vatandaşı bilgilendirdi

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ekrem İmamoğlu’na Brüksel'de uluslarası ödül

19:10 - Gündem

Ümit Özdağ: PKK ve KDP, İran'a saldırı hazırlığında...

19:01 - Siyaset

Test sonucu negatif çıkan Lal Denizli'den açıklama

18:35 - Gündem

Hüseyin Baş: Milli paralarla ticaret ABD'nin dengesini bozdu!

18:30 - Siyaset

Kemal Okuyan: Türkiye'yi savaşa sokmak isteyenler kimler, planları ne?

18:28 - Siyaset