?>

Avrupa Birliği, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında 'Cescade kuralı' uygulayacak.

Avrupa Komisyonu tarafından 2019'da yürürlüğe konan "Cascade Sistemi", Schengen vize başvurularında başvuru sahiplerinin önceki vize kullanım geçmişine göre daha uzun süreli vize almalarını mümkün kılıyor.

Dünya - 2 ay önce

Avrupa, Türk vatandaşlarına 'aşamalı vize' uygulayacak

Avrupa Birliği (AB), Türk vatandaşlarının yapacağı Schengen vizesi başvurularında 'Cescade kuralı' uygulayacak. Yapılacak değişiklikle birlikte, vize alacaklar için 'kademeli' uygulama devreye alınacak ve tekrar eden vize alımlarında verilecek vizenin süresi 5 yıla kadar uzayabilecek.

Avrupa Komisyonu tarafından 2019'da yürürlüğe konan "Cascade Sistemi", Schengen vize başvurularında başvuru sahiplerinin önceki vize kullanım geçmişine göre daha uzun süreli vize almalarını mümkün kılıyor. Kovid-19 salgını sonrası yeniden etkin şekilde uygulanmaya başlayan sistem, özellikle 2023'ten itibaren Türk vatandaşları için de olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Vize danışmanı Gökhan Gökdeniz, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Cascade uygulamasının 2019'da Avrupa Komisyonunun tüm ülkelerce altına imza atarak kabul ettiği bir derecelendirme uygulaması olduğunu belirtti.

Buna göre, son 2 yılda kısa süreli 3 vizesi olan kişiye, bir sonraki vizenin 1 yıl; son 2 yılda 1 yıllık vize alan kişiye 2 yıl; aynı dönemde 2 yıllık vize alan kişiye ise 5 yıllık Schengen vizesi verildiğini anlatan Gökdeniz, "Tabii burada bir kıstas var; o da vizelerinizi kullanırken herhangi bir orada olaya karışmamanız veya Avrupa'da vizelerinizi kötüye kullanacak bir hareketlerde bulunmamanız" dedi.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer'in Schengen vizesi konusunu TBMM'de gündeme getirdiğini belirten Gökdeniz, Cascade kuralı bilindikçe Türk vatandaşları için vizelerin rahatlayacağını düşündüğünü kaydetti.

Schengen vizesine başvuralda verilen ret istatistiklerinin yakın zamanda yayımlandığını bildiren Gökdeniz, Türkiye'nin, Çin'in ardından bu vizeye en fazla başvuran ülke olduğunu aktardı. Gökdeniz, "Başvuru sayısı çok yüksek olmasına rağmen, Türkiye’nin ret oranı yüzde 14,5 seviyesinde. Bu kural daha fazla kişi tarafından bilinir ve uygulanırsa, bu oranların daha da düşeceğini, 2026 yılından itibaren tek haneli rakamların konuşulacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.  

Vize almak isteyenlere tavsiyeler 

Vize almak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Gökdeniz, vizeye başvuracak kişinin nerelere gidecekse biletlerini ve konaklamalarını önceden almasını, ayrıca "niyet mektubu" yazmasını önerdi. 

"Bakın bu çok önemli ve fazla bilinmiyor. Niyet mektubu sizin vizenizin olumlu sonuçlanmasında en önemli faktördür" diyen Gökdeniz, "Halkımız bilinçlenirse, yani bu kurala uygun başvurularını yaparlarsa vize sıkıntısı diye bir şey bence kalmayacak. İleride başka şeyleri konuşuyor olacağız. Herkesin uzun süreli vizesi olursa artık vize serbestliğini konuşmaya başlayab

Haftanın Öne Çıkanları

Savcılıktan İBB'ye 'İmamoğlu' için yasak talimatı

2025-05-23 12:35 - Gündem

Özgür Özel ‘2 milyon’ demişti… Emniyet ve AKP’ye göre ‘70 bin’ yurttaş katılmış

2025-05-20 01:09 - Siyaset

‘Aday olma derdim yok’ diyen Erdoğan’a CHP’den ilk yanıt: ‘ Zaten aday olamazsın’

2025-05-22 15:39 - Siyaset

İmamoğlu'na hakaret eden Rasim Ozan Kütahyalı için kararı

2025-05-21 17:14 - Gündem

Son dakika... İBB'ye 4. dalga operasyonu: Üst düzey isimler de gözaltına alındı!

2025-05-23 07:39 - Gündem

TÜSİAD davasında ara karar açıklandı

2025-05-20 14:09 - Gündem

Zeynep Bastık’tan aşk dolu bir sevda şarkısı

2025-05-23 00:00 - Magazin

CHP'li Tanal'ın paylaştığı fotoğraflardaki araçlar kimin?

2025-05-24 22:39 - Gündem

Son Dakika... İBB'ye 3. dalga operasyonunda 13 kişi tutuklandı!

2025-05-22 18:38 - Gündem

Milletvekili Toktaş’tan skandal seviyede cinsiyetçi mesaj: ‘Sana alacam bunu kral’

2025-05-21 12:07 - Gündem

İlgili Haberler

AB'de 'felaket senaryosu' hazırlığı: 'Temel ihtiyaç maddeleri stoklama planı

00:39 - Dünya

Aliyev ile Paşinyan, Abu Dabi'de görüştü

00:09 - Dünya

Hükümet karşıtı silahlı yapılanma çökertildi: Sosyal medyadan milis topladılar

00:38 - Dünya

Libya yeni çatışmaların eşiğinde: BM alarm verdi

00:00 - Dünya

‘Grok’ gündemdeyken… X’in CEO’su istifa etti

08:39 - Dünya

Günün Manşetleri

Hastaneye kaldırılan Muhittin Böcek yeniden cezaevine gönderildi

22:29 - Gündem

İkinci 'Yeliz' vakası: AKP'li isimden Cumhuriyet'e skandal sözler...

22:01 - Gündem

Son dakika... Muhittin Böcek hastaneye kaldırıldı

17:10 - Gündem

Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi'nden skandal Atatürk paylaşımı!

14:03 - Gündem

CHP'li Meriç'ten, 15 Temmuz bayrak talimatına sert tepki

12:16 - Siyaset