?>

Psikolog Selin Seda Koçakgöl'den mevsimsel geçiş uyarısı

Havaların soğuması, günlerin kısalması, güneş ışığının azalmasıyla birlikte birçok kişi, farkında olmadan psikolojik olarak etkilenebiliyor.

Sağlık - 7 ay önce

Havaların soğuması, günlerin kısalması, güneş ışığının azalmasıyla birlikte birçok kişi, farkında olmadan psikolojik olarak etkilenebiliyor. Mevsimsel geçiş dönemlerinde yaşanan bu ruh hali değişimleri, bazı bireylerde daha belirgin hale gelerek günlük yaşam kalitesini düşürebiliyor. Medical Point Gaziantep Hastanesi Klinik Psikolog Selin Seda Koçakgöl, mevsimsel geçişlerin psikolojik etkilerine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

“Sonbahar ve kış aylarında depresyon riski artabiliyor”

Psikolog Koçakgöl, özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan mevsimsel duygudurum bozukluğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi:"Güneş ışığına daha az maruz kalmak, biyolojik saatimizi ve serotonin düzeylerimizi etkileyebilir. Bu da bireylerde enerji düşüklüğü, isteksizlik, uyku düzeninde bozulmalar ve depresif duygu durumlara yol açabilir. Bazı bireylerde bu durum ‘Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu (SAD)’ olarak tanımlanan klinik bir tabloya dönüşebilir."

“Her halsizlik depresyon değildir, ama dikkate alınmalı”Mevsim geçişlerinde yaşanan yorgunluk, halsizlik ve motivasyon kaybının herkes için geçerli olabileceğini vurgulayan Koçakgöl, bu belirtilerin uzun süreli ve yoğun olması durumunda bir uzmana başvurulması gerektiğini belirtti."Her ruh hali değişimi bir psikolojik rahatsızlık anlamına gelmez; ancak bireyin işlevselliğini bozacak düzeye gelmişse profesyonel destek alınmalıdır," dedi.

Ruhsal sağlığınızı korumak için öneriler:Klinik Psikolog Selin Seda Koçakgöl, mevsimsel geçişlerden daha az etkilenmek için şu önerilerde bulundu:

·        Mümkün olduğunca gün ışığından yararlanın.

·        Uyku düzeninize dikkat edin.

·        Düzenli egzersiz yapın ve açık havada vakit geçirin.

·        Sosyal ilişkileri ihmal etmeyin.

·        Beslenme düzeninizi dengede tutun.

·        Kendinize zaman ayırın, hobi edinin.

·        Gerekli durumlarda psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

Son olarak, Koçakgöl: "Unutmayın, ruh sağlığı fiziksel sağlığımız kadar önemlidir. Mevsimsel değişimlere bağlı duygusal dalgalanmalar yaşıyorsanız yalnız değilsiniz; ancak bu süreçleri daha sağlıklı atlatabilmek için destek almanız oldukça kıymetlidir." diyerek sözlerini tamamladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Gürsel Tekin ve Barış Yarkadaş CHP'den ihraç edildi!

2025-09-26 16:00 - Siyaset

AKP'li Mücahit Birinci: İmamoğlu'nun 'terör' suçundan tutuklanmaması çok kritik hataydı, İBB'ye kayyum atanamıyor!

2025-09-29 14:58 - Gündem

CHP'den ihraç edilen Kayyum Gürsel Tekin'den ilk açıklama

2025-09-26 16:54 - Siyaset

Bakan Işıkhan tepki çekti: Çok şükür emeklinin maaşını ödüyoruz!

2025-09-24 08:43 - Ekonomi

CHP'de Berhan Şimşek ihraç istemiyle disipline sevk edildi

2025-09-23 18:15 - Siyaset

Merdan Yanardağ ve Musa Özuğurlu serbest bırakıldı!

2025-09-23 14:27 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç, AKP İlçe Başkanlığı'nda CHP'yi hedef aldı

2025-09-25 16:03 - Asayiş

Daltonlar'ın sağ kolu Furkan Yavuz İspanya'da "infaz" edildi idiası

2025-09-25 01:14 - Asayiş

CHP kongresinin durdurulması için salona heyet geldi!

2025-09-24 11:57 - Siyaset

Erdoğan: Gazze'de gözlerimizin önünde 700 günü aşkın süredir soykırım devam ediyor

2025-09-23 20:48 - Dünya

İlgili Haberler

Çocuklarda Hemanjiyom'a dikkat: Erken takip önem taşıyor

00:00 - Sağlık

Medical Point’ten yapay zekâ bağımlılığı uyarısı

00:00 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı'ndan 'hantavirüs' açıklaması

15:02 - Sağlık

İdrar yolu enfeksiyonlarına dikkat!

00:00 - Sağlık

Çocuklarda demir eksikliği: Sessiz tehdit!

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kayyum Gürsel Tekin'in kayyımlığı sürecek!

11:34 - Gündem

İBB'ye yeni operasyon dalgası: Çok sayıda gözaltı var

09:18 - Asayiş

Üsküdar Belediyesi'ne bir operasyon daha: 7 kişi gözaltına alındı

09:13 - Asayiş

CHP’li Yavuzyılmaz’dan 'İBB aracı AKP’ye tahsis edildi' iddiası

06:17 - Gündem

CHP’den “WhatsApp” hamlesi: Tüm yazışmalar geri getirilsin ve dosyaya alınsın!

16:26 - Gündem