?>

Moche kültürüne ait tarihi kolye, Peru'ya iade edildi

Türkiye'de bulunan, Peru'nun kuzey kıyılarında hüküm süren Moche kültürüne ait tarihi bir kolye, Ankara'da düzenlenen resmi törenle Peru'ya iade edildi.

Dünya - 22 saat önce

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde dün gerçekleştirilen törende, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ile Peru'nun Ankara Büyükelçisi Cesar Augusto De Las Casas Diaz'ın katılımıyla, kolye Peru yetkililerine teslim edildi.

Törende, Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ve müze yetkilileri de yer aldı. İade edilen kolyenin, 1960'lı yıllarda bir Türk vatandaşı tarafından Peru'dan edinildiği ve 2021 yılında yetkililere başvurularak orijinalliğinin araştırılmasının talep edildiği öğrenildi. Eserin, Peru Kültür Bakanlığı uzmanlarınca Moche kültürüne ait olduğu tespit edildi. Eseri elinde bulunduran Türk vatandaşı, kolyenin koruma altında olduğu bilgisine ulaşır ulaşmaz, gönüllü bir şekilde iade sürecini başlattı. Kolye, 23 Ocak 2025 tarihinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne teslim edilerek koruma altına alındı. İade sürecinin, Peru ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 75'inci yılına denk gelmesi de Türkiye-Peru iş birliğine sembolik bir anlam kazandırdı.

'BİR MEDENİYETİN HAFIZASI'

Bakan Yardımcısı Yazgı, Türkiye ile Peru'nun kültür varlığı kaçakçılığına karşı ortak tehditlerle mücadele ettiğini vurgulayarak, "Bu eser yalnızca bir takı değil, bir medeniyetin hafızasıdır. Onu ait olduğu topraklara teslim etmek, insanlığın ortak hafızasını onarma yolunda atılmış anlamlı bir adımdır" ifadelerini kullandı.

Yazgı, UNESCO 1970 Sözleşmesi çerçevesinde yürütülen iade sürecinin iki ülke arasındaki kültürel iş birliğini güçlendirdiğine de dikkat çekti.

'DOSTLUĞUN VE KÜLTÜREL ANLAYIŞIN GÜÇLÜ BİR İFADESİ'

Peru Büyükelçisi De Las Casas Diaz ise Türkiye'nin gösterdiği iş birliği için teşekkür ederek, "Bu kolyenin iadesi, yalnızca resmi bir prosedür değil, aynı zamanda dostluğun ve kültürel anlayışın da güçlü bir ifadesidir" dedi.

Büyükelçi De Las Casas Diaz, Moche kültürünün Peru'nun kimliğinin ve ulusal gururunun ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

İBB Soruşturmasında gizli dalga mı?

2025-05-07 10:43 - Gündem

Özgür Özel'den Yılmaz Özdil'e sert tepki

2025-05-08 23:08 - Gündem

İmamoğlu’ndan 354 sayfalık dava dilekçesi: 'Bu karar siyasidir!'

2025-05-07 12:08 - Gündem

İlave TV'nin sahibi Arif Kocabıyık tutuklandı

2025-05-07 12:00 - Gündem

HKP Genel Başkanı Ankut: Asıl oyun şimdi başlıyor...

2025-05-13 03:46 - Siyaset

Turhan Çömez: Erdoğan'ın süreçten beklentisi koltukta kalmak

2025-05-12 11:23 - Siyaset

CHP'den Van'da tarihi miting...

2025-05-10 12:08 - Siyaset

Selvi'den 'Yeni Dönem' Paradigması!

2025-05-12 10:23 - Gündem

İmamoğlu’nun diplomasını iptal eden İstanbul Üniversitesi, AKP’li Tevfik Göksu’yu ağırladı

2025-05-08 11:10 - Gündem

Profil resmini 'İmamoğlu' yapan belediye başkanının X hesabı askıya alındı!

2025-05-09 13:39 - Gündem

İlgili Haberler

NATO'dan Türkiye'ye Eurofighter satışına destek

01:09 - Dünya

Trump’ın Katar ziyareti: Boeing tarihinin en büyük anlaşması

01:09 - Dünya

İsrail'de F-35 alarmı: Trump, Türkiye'ye satmaya hazır

00:38 - Dünya

Paris'te silah sesleri: Kripto CEO’sunun ailesine kaçırma girişimi

02:09 - Dünya

Himalayalar’da sessiz savaş: 27 bölgeye Çince isim verdi

00:00 - Dünya

Günün Manşetleri

Erdoğan AKP'ye katılan vekili tanımadı: Hangi partiden?

18:41 - Siyaset

Abdulkadir Selvi, Erdoğan'ın yeniden adaylığını açıkladı!

18:40 - Siyaset

Arif Kocabıyık’a tahliye kararı

18:39 - Gündem

Esila Ayık, yarın ilk kez hakim karşısına çıkacak

17:09 - Siyaset

AKP Meclis’e sundu: Trafik cezalarına dev zam geliyor!

13:09 - Ekonomi