?>

Merkez Bankası’ndan döviz yükselişine hamle

Merkez Bankası bankaların Merkez'e yatırmakla yükümlü olduğu zorunlu karşılık oranlarını döviz cinsinden azalttı.

Ekonomi - 7 yıl önce

 

Merkez Bankası bankaların Merkez'e yatırmakla yükümlü olduğu zorunlu karşılık oranlarını döviz cinsinden azalttı. Böylece bankaların elinde daha fazla döviz tutmaları ve dövizin yükselişinin önünü kesmek amaçlanıyor. Merkez'den yapılan açıklamaya göre hamlenin ardından piyasaya 2.8 milyar dolar likidite sağlanması ve piyasadan 7.2 milyar TL likidite çekilmesi planlanıyor.

Merkez bankası bu kararı ile bankaların elinde dövizin bollaşmasını böylece dolar ve euronun yükselişini frenlemeyi hedefliyor. Bankalar ellerindeki mevudat oranlarına göre Merkez Bankası'na belli bir miktar para yatırmak zorundalar. Bu ödemeye zorunlu karşılık ismi veriliyor. Türk Lirası için yatırılan zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi oranı da yüzde 40'tan yüzde 30'a indi. Yapılan bu indirimle bankaların elinde daha fazla döviz olması amaçlanıyor.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Finansal piyasalarda son dönemdeki gelişmeler dikkate alınarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 40'tan yüzde 30'a  indirilmesine, Yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.

Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânına ilişkin yapılan değişiklik sonucunda piyasaya 2,8 milyar ABD doları likidite verilmesi ve piyasadan 7,2 milyar TL tutarında likidite çekilmesi, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişiklik sonucunda ise piyasadan 3 milyar ABD doları likidite çekilmesi beklenmektedir.”

Haftanın Öne Çıkanları

Bugün idam edilişlerinin 47. yılı...

2019-05-06 00:21 - Gündem

İmamoğlu’na destek veren ünlüler için fişleme listesi

2019-05-08 11:15 - Gündem

Şahin, Huzur Yaylası’nı inceledi

2019-05-04 22:31 - Yerel

Şehit yüzbaşının naaşı Gaziantep'ten uğurlanacak

2019-05-04 20:45 - Asayiş

Gaziantep'te iki yeni cezaevi inşaa edilecek

2019-05-09 13:08 - Gündem

Efsane sanayici Naci Topçuoğlu anılacak

2019-05-09 10:11 - Yerel

Gaziantep'te feci kaza: 1 ölü 1 yaralı

2019-05-05 20:33 - Asayiş

Doğa’da mezuniyet sevinci…

2019-05-03 11:31 - Eğitim

Çocukları tarafından yanlışlıkla öldürüldü!

2019-05-08 14:05 - Asayiş

Anestezi uzmanları Sanko'da buluşuyor

2019-05-02 21:37 - Sağlık

İlgili Haberler

Türkiye ile Suriye arasında ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli adım...

00:30 - Ekonomi

Motorine 7 TL 80 kuruş, benzine 60 kuruş zam!

06:37 - Ekonomi

Motorine dev zam: Fiyatlar 90 TL'ye yaklaşacak!

11:42 - Ekonomi

Elektrik ve doğalgaza yüzde 25 zam!

21:58 - Ekonomi

Ünverdi: Tüm destek mekanizmaları ve kolaylaştırıcı adımlar devreye alınmalı

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Eski Tunceli Valisi Sonel, polise ifade vermeyi reddetti!

10:59 - Asayiş

CHP'li Eşme Belediye Başkanı Yılmaz Tozan tutuklandı!

07:19 - Gündem

Açlık grevine başlayan 110 madenci gözaltına alındı!

17:40 - Gündem

TMSF, el konulan TELE 1'i açık artırmayla satışa çıkardı!

17:32 - Gündem

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'ye soruşturma izni talebi

13:59 - Gündem