?>

Merkez Bankası faiz oranını 17'de sabit tuttu

Merkez Bankası politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 17 seviyesinde sabit tuttu.

Ekonomi - 5 yıl önce

Merkez Bankası politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 17 seviyesinde sabit tuttu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada "Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir." ifadelerine yer verildi.

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 17 seviyesinde sabit tuttu.

Merkez Bankası, Naci Ağbal'ın başkanlığa getirilmesinden sonra gerçekleştirilen ilk toplantıda 475, ikinci toplantıda ise 200 baz puan olmak üzere toplamda 675 baz puan faiz artışına giderek politika faizini yüzde 10.25'ten, yüzde 17 seviyesine çekmişti. Ocak ayında yapılan toplantıda ise faiz oranını değiştirmemişti.

Toplantı sonrası Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aşağı yönlü etkileri sınırlı kalırken, hizmetler ve bağlantılı sektörlerdeki yavaşlama ve bu sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler sürmektedir.

Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisi devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte son dönemde kredi büyümesi yavaşlamaya başlamıştır.

KADEMELİ OLARAK ZAYIFLAYACAK

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.

Gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağı öngörülmektedir.

Haftanın Öne Çıkanları

Çocuklarını komşuya bırakıp intihar ettiler!

2021-02-12 11:21 - Gündem

Ahırda kendini asarak intihar etti!

2021-02-18 09:37 - Asayiş

'Cinci hoca' terörden serbest...

2021-02-12 16:06 - Gündem

Geçim sıkıntısı çeken işçi intihar etti!..

2021-02-13 17:21 - Gündem

Şoför, tırın dorsesinde kendini astı...

2021-02-13 22:49 - Asayiş

"Ananı da al git" denilen çiftçi tarlasını sattı!

2021-02-11 17:57 - Gündem

Bir intihar daha: Barakada kendini astı!..

2021-02-14 11:28 - Asayiş

Erdoğan: Yüzsüz, terbiyesiz herif!

2021-02-17 14:39 - Siyaset

Yemeğe davet ettiği arkadaşı kafasına sıktı!

2021-02-13 14:45 - Asayiş

Sasa'dan 935 milyon dolarlık dev yatırım...

2021-02-12 11:49 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ayçiçek yağı ihracatı ilk çeyrekte 316,8 milyon dolara ulaştı

00:00 - Ekonomi

Türkiye ile Suriye arasında ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli adım...

00:30 - Ekonomi

Motorine 7 TL 80 kuruş, benzine 60 kuruş zam!

06:37 - Ekonomi

Motorine dev zam: Fiyatlar 90 TL'ye yaklaşacak!

11:42 - Ekonomi

Elektrik ve doğalgaza yüzde 25 zam!

21:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakanlığa yürümek isteyen maden işçilerine polis müdahalesi

15:01 - Gündem

Yalova Emniyet Müdürü Yılmaz Delen ifadeye çağrıldı

10:17 - Asayiş

Maden işçileri: Alacaklarımızın tamamı yatana kadar direnişi bitirmeyeceğiz

13:59 - Gündem

İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile okul güvenliği genelgesi

13:06 - Eğitim

Açlık grevindeki madencilere biber gazlı müdahale...

14:03 - Gündem