?>

Mansur Yavaş'tan operasyon açıklaması

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediyeye yönelik operasyona ilişkin sessizliğini bozdu.

Gündem - 1 ay önce

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediyeye yönelik operasyona ilişkin sessizliğini bozdu. "KAMU ZARARI SÖZ KONUSU DEĞİL" Soruşturma sonra ABB Başkanı Mansur Yavaş, yazılı bir açıklama yaparak soruşturma sürecine ilişkin bilgi verdi. Yavaş açıklamasında şunları kaydetti:

"Konserlere yönelik yapılan harcamaların kamu zararına sebebiyet verdiği iddiaları adı altında birtakım gözaltılar olduğu kamuoyuna yansımıştır. Bu olayla ilgili daha önce 11 Kasım 2024 tarihinde yaptığımız açıklamada olay ayrıntılarıyla izah edilmiştir. Olay derhal belediyemiz teftiş kuruluna bildirilmiş, konu ayrıntılı şekilde incelenmiş ve yapılan incelemede herhangi bir usulsüzlük ve kamu zararı olmadığına dair rapor düzenlenmiştir.

 "İLGİLİ KİŞİLERİN İFADESİ ALINABİLİRDİ AMA OPERASYON ADIYLA DUYURDULAR"

Daha sonra Mülkiye müfettişleri konuyu incelemiş, ardından 9 kişi hakkında soruşturma açılmış ve 6 kişi hakkında da soruşturma izni verilmiştir. İlgililer ve savcılığın itirazı üzerine 9 kişi hakkında verilen izinden sonra savcılığın dosyayı bilirkişiye gönderdiğini öğrenmiş buluyoruz. Normal şartlarda halen belediyede görev yapan çalışanlarımız emniyete davet edilerek de ifadeleri alınabilirdi. Ancak alışıldığı üzere olay farklı bir boyuta çekilmek istenmiş, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon adı altında kamuoyuna yansıtılmıştır. Oysa bu bahse konu kişiler davet edilseler hepsi gidip ifade verebilecek durumdadır.

Daha önce kültür dairemizin tüm işlemleri Sayıştay tarafından denetlenmiş, herhangi bir bulguya da rastlanmamıştır. Ayrıca Mülkiye müfettişlerince; 2021-22 yılları arasında geriye doğru 10 yıllık teftiş yapılmış ihale usulüyle ilgili herhangi bir tenkit ya da bulguya rastlanmamıştır.

Ayrıca Mülkiye Müfettişlerince 2021-2022 yılları arasında geriye doğru 10 yıllık teftiş yapılmış, ihale usulüyle ilgili herhangi bir tenkit ya da bulguya rastlanmamıştır. Dolayısıyla Kültür Dairesi ihalelerinde herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmamıştır.

Konserlerde en büyük masraf sanatçı ücretlerinden değil, sahne kurulumu ve ses sisteminden kaynaklanmaktadır. Sahnenin nasıl kurulacağı da konser alanının büyüklüğüne göre değişmektedir.

"KAMU ZARARI OLUP OLMADIĞI AÇIKTIR" Nitekim idaremiz teftiş kurulu başkanlığı tarafından yapılan soruşturmada kamuoyuna yansıyan konserleri tahkik ettiğinde, bu çapta iş yapabilen bir başka firmadan teklif almış ve aynı çapta konser için 56 milyon TL bedel bildirilmiştir. Yapılacak yargılama sırasında muadili konserlerle ilgili özel veya Kültür Bakanlığının yaptığı Kültür Yolu festivali ve resmi kurumların gerçekleştirdiği konser bedelleri dosyaya intikal ettiğinde, kamu zararı olup olmadığı netleşecektir.

"SORUŞTURMALAR EŞİT YÜRÜTÜLMELİ" Harcama boyutlarına gelince; AK Parti döneminde 2014-2019 arasında yapılan 80 etkinliğe 33 milyon dolar harcanmış, 2019’dan itibaren 29 Ekim 2024’e kadar ise 426 etkinliğe 30 milyon dolar harcanmıştır.

Olay, kamuoyuna 154 milyon TL kamu zararı olarak yansıtılmıştır. Öncelikle belirtmek isteriz ki ABB bugüne kadar eski döneme ait yaklaşık 100 dosyada, “ihaleye fesat” ve “kamu zararı” iddiasıyla Melih Gökçek ve dönemin yetkilileri hakkında şikâyette bulunmuştur. Bu dosyalardan:

- 55 tanesinde bilirkişi raporu alınarak takipsizlik kararı verilmiştir.

- 11 tanesinde bilirkişi raporu alınmadan takipsizlik kararı verilmiştir.

- 11 tanesinde ise iddianame düzenlenmiştir.

Ancak hiçbir dosyada adli yaptırım veya tutuklama kararı olmamıştır.

Hâlen 5 dosya derdesttir.

Bunlardan ikisi bizzat Melih Gökçek’in tarafı olduğu dosyalardır ve 5 dosya 6 yıldır hiçbir işlem yapılmadan bekletilmektedir. Beklentimiz; soruşturmaların herkese ayrıcalık tanınmadan eşit şekilde yürütülmesi ve adaletin sağlanmasıdır.

"SORUŞTURULMASI GEREKEN KİŞİ BU SORUŞTURMAYI HABER VERİYOR"

YAKIN ZAMANDA BİR BASIN TOPLANTISIYLA AÇIKLAYACAĞIMIZ üzere, yaptığımız şikâyetlerle ilgili hazırlanan bilirkişi raporlarının hep aynı kişiler tarafından yazıldığı, bu kişilerin hazırladığı raporlarla kapatılan dosyalar ve bu dosyalardaki şüphelilerin siyasi kimlikleri kamuoyu ile paylaşılacaktır. 4 bin bilirkişi arasından hep aynı kişilerin görevlendirilmesi ciddi bir sorun teşkil etmektedir.

Örneğin AKP İl Başkan Yardımcısına verilen teleferik ihalesinden kaynaklanan güncel zarar yaklaşık 58 milyon dolar (2,4 milyar TL) olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmamıştır.

Yine aynı bilirkişiler; Melih Gökçek’in imzasının bulunduğu makam oluru olmasına rağmen “imzası yok” diyerek bilirkişi raporu hazırlanmış akabinde savcılıkça takipsizlik kararı verilmiştir.

Bir başka örneği de 2015’te Seymen su ile yapılan sözleşme kapsamında hiçbir hizmet alınmadan milyonlarca lira kamu zararı oluşmuştur. İlgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, dosyada 16 kez savcı değişmiş, halen iddianame düzenlenmemiştir.

Bizim beklentimiz; bekletilen bu dosyalarla ilgili soruşturmaların derhal yapılması, şahıslar hakkında gözaltı, ev araması ve tutuklama tedbirlerinin uygulanmasıdır.

Son olarak; operasyondan önce Melih Gökçek’in sosyal medya hesabından bunu duyurması bile olayın siyasi boyutunu gözler önüne sermektedir. Asıl kendisi soruşturulması gereken bu kişinin bu durumu haber vermesini de kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."

Haftanın Öne Çıkanları

Emekli olacak milyonlara SGK Uzmanı Özgür Erdursun’dan uyarı! Dilekçedeki detaya dikkat etmeyenin maaşı düşük olacak

2025-09-22 00:48 - Ekonomi

Seçim kurulu kayyum Gürsel Tekin'in talebini reddetti!

2025-09-16 12:19 - Gündem

Mehmet Şimşek, İmamoğlu davasında rezervde 11 milyar dolarlık erime olduğunu itiraf etti!

2025-09-18 10:57 - Ekonomi

Fenerbahçe'nin yeni başkanı Sadettin Saran...

2025-09-21 20:43 - Spor

Mabel Matiz'in 'Perperişan' şarkısına erişim engeli

2025-09-18 14:46 - Magazin

Reza Zarrab Netflix ile anlaştı iddiası! Zarrab’ın hayatı belgesel mi yoksa dizi olarak mı yayınlanacak!

2025-09-17 00:39 - Magazin

İspanya'dan rest: İsrail varsa biz yokuz!

2025-09-18 11:34 - Spor

TFF'den Sadettin Saran için olağanüstü toplantı kararı...

2025-09-22 16:00 - Spor

Okul kantinleri yeni döneme zamlı başladı. Zamlı fiyatlarla bir öğrencinin haftalığı en az 250 TL oldu!

2025-09-17 00:43 - Ekonomi

Emekli Albay Orkun Özeller gözaltına alındı!

2025-09-17 11:37 - Asayiş

İlgili Haberler

Binali Yıldırım'ın oğlu İstanbul Havalimanı'nda gerginlik çıkardı iddiası

06:36 - Gündem

İmamoğlu: Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tahliyeleri bir an evvel gerçekleşmeli

08:25 - Gündem

Akın Gürlek’ten Özgür Özel’e 500 bin liralık tazminat davası

07:22 - Gündem

AKP'li Şamil Tayyar'dan Tayfun Kahraman kararına tepki

07:17 - Gündem

Özgür Özel'den Tayfun Kahraman ve Akın Gürlek açıklaması

14:49 - Gündem

Günün Manşetleri

Son Dakika... Futbolda bahis operasyonu: 21 kişiye gözaltı kararı...

08:12 - Asayiş

AKP'li Şamil Tayyar'dan Tayfun Kahraman kararına tepki

07:17 - Gündem

Binali Yıldırım'ın oğlu İstanbul Havalimanı'nda gerginlik çıkardı iddiası

06:36 - Gündem

Kayyum Gürsel Tekin CHP'nin banka hesaplarına erişim istedi!

15:12 - Siyaset

Gazeteci Yavuz Oğhan serbest bırakıldı

14:42 - Gündem