Madde bağımlısı çocuklar meslek öğreniyor...

18 yaş altındaki madde bağımlısı çocuklar, klinikte gördükleri tedavinin yanında mesleki eğitim alarak geleceğe umutla bakıyor.

Yerel - 2 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı (GBB) Oya Bahadır Yüksel Psikiyatri Kliniği’nde tedavi altına alınan 18 yaş altındaki madde bağımlısı çocuklar, klinikte gördükleri tedavinin yanında mesleki eğitim alarak geleceğe umutla bakıyor.

GBB Sağlık Hizmetleri ve Engelliler Daire Başkanlığı bünyesinden hizmet veren Oya Bahadır Yüksel Psikiyatri Kliniği’nde madde bağımlılığından kurtulmak amacıyla tedavi edilen çocuklar, bu süreçte çeşitli mesleki eğitimler alarak diploma ve sertifika sahibi oluyor, istihdamın kapısını aralıyor.

“TOPLUMA FAYDALI BİR BİREY OLMAYA ÇALIŞIYORUM”

Oya Bahadır Yüksel Psikiyatri Kliniği'nde tedavi gören Şükrü S, bağımlılıktan kurtulmak için tedavi gördüğünü belirterek çok zorlu süreçlerden geçtiğini söyledi.

Çok acılar çektiğini ve sorunlar yaşadığını anlatan Şükrü S, şunları kaydetti:

“Oya Bahadır Psikiyatri Kliniği bana el uzattı, şu anda orada tedavi görüyorum. Beni iş hayatına yönlendirdiler, şu anda işimi de sürdürüyorum. Para kazanarak aileme destek oluyorum. Bana çok yardımcı oluyorlar. Çok güzel bir yer, adeta ailemden öteler. Aslında ben çok şaşırdım, benimle o kadar ilgilendiler ki ben bu kadar değerli miyim diye sormaya başladım. Bana mutluluğu, duyguları, hayatı, yaşamanın ne kadar değerli olduğunu öğrettiler. Ben bu kurumda uzun süredir tedavi gören ve bir şeyler başarmış birisiyim. Hocalarım her zaman çok iyi davranıyorlar. Sadece bize yardımcı olmak istiyorlar. Bu işi bizim hayatımızın düzelmesi için yapıyorlar. Artık kendime, aileme ve herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. Topluma faydalı bir birey olmaya çalışıyorum.”

MADDE BAĞIMLILARI İÇİN UZUN BİR TEDAVİ SÜRECİ SUNULUYOR

Oya Bahadır Psikiyatri Kliniği'nde görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. Alaattin Bulut da, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İnayet Topcuoğlu Hastanesi'ne bağlı psikiyatri kliniği olarak görev yaptıklarını bildirdi. 

Uyuşturucu maddeye bulaşmış 18 yaş altındaki çocuklara sokaklardan, mahallelerden mobil ekipler aracılığıyla ulaştıklarını anlatan Bulut, şöyle konuştu:

“Çocuklarımızın psikiyatrik değerlendirmelerini, öğrenim durumlarını, yasal ve aile durumlarını ekiplerimiz inceliyor. Tedaviye yatarak uygun olanları aralarından seçerek yatılı kısmımıza alıyoruz. Yeterli motivasyonu olmayan ya da okul veya iş durumu nedeniyle ayaktan tedaviyi tercih edenleri düzenli bir şekilde 21 yaşını doldurana kadar takip ediyoruz. Yatılı olarak tedavi gören çocuklarımızda ise birçok yerlerde yapıldığı gibi sadece 21 gün tedavi edip göndermiyoruz. Bizim yaptığımız en önemli şey rehabilitasyondur. Amacımız çocuklarımızı rehabilite etmek, bunun için de 6 aylık bir program uyguluyoruz. Bu programın her günü, her saati programlı bir şekilde yapılıyor. Bu program sayesinde çocukların başıboş kaldığı, kendi kafalarına göre davrandığı bir dakika bile yok. Bu multidisipliner yaklaşım sayesinde çocuklar kurumda uyuşturucu maddeyle ilgili bildikleri bütün yanlışlardan kurtuluyorlar. Güvenli ortam ve sevgi odaklı ekibimiz sayesinde yeni bir hayata ilk adımlarını atmış oluyorlar.” 

ÇOCUKLAR ORTAK PROTOKOLLERLE İŞE YÖNLENDİRİLİYOR

Bulut, tedavi altına alınan çocukları ortak protokollerle işe yönlendirdiklerine dikkati çekerek, “Başarılı olanlara sertifikaları veriliyor. Örgün eğitim hakkı olanları imzaladığımız protokoller sayesinde diploma sahibi yapabiliyoruz. Yani burada tedavi gören bir çocuk, iş hayatından ya da eğitim hayatından geri kalmıyor. Hatta motivasyonel görüşmelerle işin ve eğitimin ne kadar önemli olduğu çocuklara öğretilerek, dört elle bu konularda başarılı olmaları için çaba sarf ediyoruz. Çocuklarımızın ilk gelişleri çok üzücü oluyor. Kimi fiziksel şiddete maruz kalmış bir şekilde geliyor. Kimi ailesiyle artık iletişim dahi kuramayacağı bir halde geliyor. Kimisi uyuşturucu madde etkisinde geliyor. Bazıları da ‘Acaba bu ekip bana yardımcı olabilecek mi ?' diye korku içerisinde geliyor. Ama burayı tanıdıkça, uyuşturucu maddenin etkisinden kurtuldukça, beyinleri temizlendikçe kurumu sevmeye ve tedavilerini sahiplenmeye başlıyorlar. Yüzde 40 ila 45 oranında başarı oranımız var. Bu çok güzel bir oran. İki çocuğumuzdan birini bağımlılıktan kurtarıp, okul veya iş hayatına sokup topluma adapte ediyoruz. Bu durum da işin en keyifli kısmı.” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Şahin'in 'Tam bir deli' dediği Rektör konuştu!

2022-01-24 15:41 - Gündem

Gaffar Okkan'ın 21.'inci ölüm yıldönümü...

2022-01-24 11:16 - Gündem

Şahin ve Tanrıöver'e suç duyurusu!..

2022-01-20 17:52 - Gündem

Sokakta kalan vatandaş sosyal tesiste kalacak!

2022-01-22 17:22 - Yerel

Sedef Kabaş, gece yarısı gözaltına alındı...

2022-01-22 10:48 - Gündem

Müjde Ar’dan Sezen Aksu’ya destek...

2022-01-21 22:24 - Gündem

Sedef Kabaş tutuklandı!..

2022-01-22 19:01 - Gündem

Ebru Polat: Bahçeli bana milletvekilliği teklif etti

2022-01-19 01:18 - Gündem

Şener Şen ile İlyas Salman küslüğü bitirdi...

2022-01-24 18:01 - Gündem

Sezen Aksu, sessizliğini şarkı sözleri ile bozdu!

2022-01-22 19:50 - Gündem

İlgili Haberler

Gaziantep Lisesi "Geleneksel Baklava Günü" coşkuyla kutlandı

16:00 - Yerel

Şehitkamil Belediyespor, BAL Ligi'ne yükseldi

18:51 - Yerel

Kileci, ihracat rakamlarını değerlendirdi

18:09 - Yerel

Altunkaya resim yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

18:04 - Yerel

'Her Kart Gaziantep Kart' ödül kazandı

16:01 - Yerel

Günün Manşetleri

Gaziantep FK, Hatayspor'la 1-1 berabere kalarak fırsat tepti

21:03 - Spor

Galatasaray, Sivasspor'u 6 golle geçerek rekor kırdı

20:58 - Spor

SGK Başkanına 3 ayrı maaş ve 3 ayrı makam aracı

17:41 - Gündem

Yandaş medyaya 29 milyon lira akmış!

08:33 - Gündem

Şehitkamil'de 591 milyon liralık ihale kime gitti?

07:01 - Gündem