?>

Koronavirüs psikolojimizi bozmasın

Anka Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Çelik, koronavirüs korkusu ile nasıl baş edebileceğimiz ile ilgili önerilerde bulundu.

Sağlık - 6 yıl önce

 

Gaziantep Özel Anka Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Çelik, koronavirüs korkusu ile nasıl baş edebileceğimiz ile ilgili önerilerde bulundu.

Çin’de başlayarak tüm dünyaya yayılan Koronavirüsü ülkemizde de korkuya neden olan bir salgın haline geldi. Virüsün yayılma gücünün yüksek ve ölümlerin fazla olması endişe ve korkuyu artırdı. Özel Gaziantep Anka Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Çelik, psikolojimizi olumsuz yönde etkileyen koronavirüs karşısında nasıl davranmamız gerektiği konusunda bilgi verdi.

İnsan hayatını tehdit eden her olayın kişide kaygı, korku ve paniğe neden olmasının belirli bir aşamaya kadar kabul edilebilir bir durum olduğunu, ancak aşırıya neden olmaması gerektiğini dile getiren Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Çelik, bu süreci psikolojimizi bozmadan aşmamız gerektiğini dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Çelik, şu bilgileri verdi:

“Küresel anlamda maruz kalınan bu salgından insanlar psikolojik olarak olumsuz etkilendi. Kişilerde panik atak, yüksek düzeyde stres, fobi, uykusuzluk, yeme sorunları gibi rahatsızlıklar artış gösterdi. Gerekli korku düzeyi bilinçli hareket etmemizde bize yardımcı olur, fakat günlük yaşantımızı olumsuz etkilemeye başlamaması gerekiyor. Salgın hastalıkların yaşamı tehdit eden yapısı nedeniyle korku ve kaygının yanında son zamanlarda bir panik havası da yaşanmaya başladı. Virüsten önce de hayatımızda belirsizlikler vardı. Ancak her insan her belirsizlikten aynı oranda etkilenmez. Özellikle kaygı ve tedirginliğin ön planda olduğu kişiler bu durumdan daha fazla etkilendi. Zemininde bulunan kaygıya yatkınlık dış etkenlerle tetiklenir. Sosyal medya aracılığıyla hızlı bir şekilde paylaşılan asılsız bilgiler insanların sürekli olumsuzluğa maruz kalmasına neden olurken doğru bilginin yanlış bilgiden ayırt edilmesini de zorlaştırıyor. Korkularımızı önleyebilmek için alınacak en güzel önlem asılsız haberlerden uzak durulması, resmi kaynaklara ve bilim insanlarına itibar edilmesidir. Salgın karşısında psikolojik dayanıklılığımızı korumak çok önemli. Koronavirüse yönelik farkındalığın artması yaşanan olumsuz psikolojik durumların kontrol altına alınmasında önem taşıyor. Bu durumu kabul etmemiz ve bir an önce panik halinden çıkarak, gerekli önlemler konusunda bilinçlenmemiz gerekiyor.”

Salgınla ilgili dinledikleri haberler veya ailelerin konuşmalarına maruz kalan çocukların bu süreçte olumsuz etkilendiğine de dikkat çeken Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Çelik, “Çocuklarınızın yanında konuşurken dikkat etmelisiniz. Onlara bu durumu panik ve korku içinde değil, daha sakin bir şekilde anlatarak, bu süreci rahat atlatmasını sağlamalısınız. Aksi takdirde onların ileriki yaşamlarını etkileyecek olumsuz psikolojik sorunlarla karşılaşmasına neden olursunuz.”diye uyardı.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Kaymakamdan skandal paylaşım

2020-03-09 09:28 - Gündem

AKP’li vekilden CHP’li Engin Özkoç’a tehdit

2020-03-09 19:53 - Siyaset

Enes Batur'a YouTube yasağı

2020-03-10 19:44 - Magazin

Babacan, DEVA Partisi'ni tanıttı

2020-03-11 15:29 - Siyaset

Esra Elönü'nün babası evinde ölü bulundu!

2020-03-15 15:35 - Gündem

En çok konuşulan ses sanatçıları

2020-03-12 10:05 - Magazin

Corona virüsü ne zaman bitecek? İşte cevabı

2020-03-12 13:27 - Gündem

Çalıştığı tersanede kendini asarak intihar etti

2020-03-15 10:18 - Asayiş

İYİ Parti'den istifa etti, AKP rozeti taktı

2020-03-11 15:36 - Siyaset

400 milyara yakın çekirge sınırımızda...

2020-03-12 22:29 - Gündem

İlgili Haberler

Ağrısız Tüp Midesi ameliyatıyla 6 ayda 50 kilo verdi

00:00 - Sağlık

Medical Point, TMS cihazıyla tedavilerde öncü rol üstleniyor

00:00 - Sağlık

İmmün Yetmezliği: Erken tanı ve doğru takip hayat kurtarıyor

00:00 - Sağlık

Erkeklerde sperm kalitesi sandığınız kadar ‘Kalıtsal’ değil

00:00 - Sağlık

Dikkat: Ferahlık sandığınız tehlike olabilir!

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Maden işçileri açlık grevi kararı aldı!

17:40 - Gündem

TMSF, el konulan TELE 1'i açık artırmayla satışa çıkardı!

17:32 - Gündem

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'ye soruşturma izni talebi

13:59 - Gündem

AKP'li Metiner'in ABD vize talebi 'Türkiye’ye dönmez' diye reddedildi

13:47 - Gündem

Uşak Belediyesi'ne ikinci dalga operasyon: 25 gözaltı

08:52 - Asayiş