?>

Kokain imparatorluğunun kurye kaptanı: Escobar'ın sağ kolu tutuklandı

Dünyaca ünlü uyuşturucu baronu ve bir zamanlar Kolombiya'daki Medellin kartelinin lideri Pablo Escobar'ın en yakın adamlarından biri olan Carlos Lehder, yıllar sonra döndüğü Kolombiya'da tutuklandı.

Dünya - 3 ay önce

Pablo Escobar'ın sağ kolu, kokain kartelinin kilit ismi Carlos Lehder Rivas, Kolombiya’ya adım atar atmaz tutuklandı. 

2020 yılında serbest bırakılarak Almanya’ya sınır dışı edilen Lehder, cuma günü Frankfurt Havalimanı’ndan bindiği uçakla Bogota’ya ulaştı.

Kolombiya polisi tarafından havalimanında gözaltına alınan Lehder, başkentteki bir polis birimine teslim edildi.

Kolombiya Polis Teşkilatı Başkanı General Carlos Fernando Triana, “Dağılan Medellin kartelinin eski kaptanı Carlos Lehder Rivas’ı, Kolombiya’daki yasal durumunu gözden geçirmesi için yetkililere teslim ettik” açıklamasını yaptı.

ALMAN PASAPORTLU KOKAİN BARONU

Carlos Lehder, Alman bir mühendis ile Kolombiyalı bir öğretmenin oğlu olarak ülkenin kahve diyarı Ermenistan'da doğdu. Ancak onun yolu kahve ticaretinden değil, uyuşturucu kaçakçılığından geçti. 

1970’lerin başında marihuana kaçakçılığıyla başladığı suç kariyeri, ABD’de yakalanıp hapse girmesiyle farklı bir yöne evrildi.

Connecticut eyaletindeki Danbury Cezaevi’nde hücre arkadaşıyla birlikte yeni planlar yapan Lehder, kokainin yeni altın madeni olacağını öngörerek Escobar’la ortaklık kurdu. 

Kısa sürede 100 milyon dolarlık servet kazandı, Bahamalar’daki Norman's Key adasının yarısını 900 bin dolara satın aldı. Burası, kokain trafiğinin en stratejik üslerinden biri haline geldi.

ESCOBAR'IN İHBARI HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Lüks hayatı, 1987 yılında Pablo Escobar tarafından ihbar edilmesiyle sona erdi. ABD’ye iade edilen Lehder, kokain kaçakçılığından ömür boyu artı 135 yıl hapis cezası aldı. 

2020 yılında serbest bırakılan Lehder, vatandaşlığı bulunan Almanya’ya gönderildi. 

Ancak Kolombiya’da hâlâ silah kaçakçılığı ve cinayet suçlarından hakkında tutuklama kararı bulunuyordu.

BİR DÖNEME DAMGA VURDU

Carlos Lehder, Medellin Karteli’nin kurucularından biri olarak Escobar’ın faaliyetlerinde kilit rol oynadı. 

Escobar’ın suikast timinin başındaki Popeye lakaplı Jhon Jairo Velásquez gibi birçok suç ortağı da yıllar içinde kısa süreli cezalarla serbest bırakıldı.

Lehder’in Kolombiya’daki yasal süreci yeniden başlarken, kamuoyu da kartelin hayatta kalan son isimlerinden birinin geleceğini merakla izliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan, Gürcistan’daki çatışmayı 'Saraçhane' diye paylaştı

2025-03-26 19:39 - Gündem

AKP'li Melih Gökçek ve Mücahit Birinci'ye tepki yağdı!

2025-03-25 13:43 - Gündem

Son dakika... Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut hayatını kaybetti

2025-03-28 11:38 - Gündem

CHP'de Lütfi Savaş dahil 3 isimden olağanüstü kurultay kararının iptali başvurusu

2025-03-25 13:00 - Siyaset

İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı!

2025-03-28 07:39 - Gündem

Erdoğan: Sayın Özel'e bir kez daha kendini toparlamasını tavsiye ediyorum

2025-03-28 22:00 - Siyaset

CHP'nin 'boykot' kararı Fatih Portakal'ı üzdü: Özgür Özel'e böyle seslendi!

2025-03-26 11:38 - Gündem

Ali Mahir Başarır: CHP'nin seçim arabası kaçırıldı!

2025-03-27 20:36 - Gündem

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nu ziyaret etti

2025-03-26 15:09 - Gündem

Ümit Özdağ'dan İmamoğlu açıklaması: 'Selamlaştık...'

2025-03-23 23:09 - Siyaset

İlgili Haberler

Sürpriz olamayan sürpriz: İsrail, ABD-İran nükleer görüşmelerinin sonunu beklemeden operasyon yaptı

05:09 - Dünya

Peru'da deprem: En az 1 ölü

01:38 - Dünya

Rusya, vatandaşlarının İran'dan tahliyesine hazırlanıyor

00:39 - Dünya

Hayfa nerede? Hayfa limanı nereye bağlı?

00:08 - Dünya

İran’dan İsraillilere sert uyarı: 'Canlı kalkan olmayın'

23:38 - Dünya

Günün Manşetleri

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez’den teşvik uyarısı: ‘Süreç şeffaf olmalı’

05:08 - Gündem

TUS sonuçlarına ilişkin tartışmalar sürüyor: ‘Nitelikli uzman sıkıntısı doğacak’

04:39 - Gündem

CHP’li Erdoğdu: Siyasi hayatının en büyük hatası

04:08 - Siyaset

İSMMMO Başkanlığı’na Erol Demirel yeniden seçildi

01:39 - Gündem

‘Fon alan gazetecilere inceleme’ iddiası: CHP’li Bulut’tan sert yanıt

01:09 - Siyaset