?>

Kızamık salgınına dikkat!

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları – Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercan Sivaslı, son dönemde kızamık vakalarında artış olduğuna dikkat çekti.

Sağlık - 2 yıl önce

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları – Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercan Sivaslı, son dönemde kızamık vakalarında artış olduğuna dikkat çekti. Hastalıktan korunmak için aşılanmanın önemli olduğunu belirten Dr. Sivaslı, bu hastalığa karşı yüzde 99 oranında koruma sağlayan aşının çocukluk çağında yaptırılması gerektiğini dile getirdi.

Son yıllarda kızamık vakalarında artış gözlendiğini ve hastalığını bulaşıcı olduğunu vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları – Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercan Sivaslı, hastalık süreci ile ilgili şu bilgileri verdi.

“Kızamık, daha çok çocukluk çağında geçirilen, ateşli, döküntülü, komplikasyonları ve istenmeyen etkileri olabilen, ölüme ve salgına yol açabilen viral enfeksiyondur. Tüm dünyada görülen ve son derece bulaşıcı bir hastalık olan kızamık, akut gelişir ve ciltte döküntülere yol açar. Havadaki damlacıklar aracılığıyla kişiden kişiye bulaşan hastalığın kuluçka dönemi 10 ila 14 gün arasında değişmektedir. Genellikle çocukluk çağında görülen hastalık, hastalığı geçirmemiş ve aşılanmamış yetişkinlerde de görülebilir. Başlangıçta basit bir üst solunum yolu enfeksiyonuna benzer belirtilerle ortaya çıkan hastalık, kişinin ense ve yüz bölgesinden başlayarak vücuda yayılan kırmızı renkli döküntülerle kendini gösterir. Yüksek ateşin 5 günden fazla sürmesi, kızamığa bağlı olarak zatürre ya da orta kulak iltihabı gibi farklı komplikasyonların geliştiğini gösterebilir. Kızamık bulaşıcı bir hastalıktır ve ancak aşıyla önlenebilmesi mümkündür. Aşılamanın ilk dozu, bebek henüz 9 aylıkken yapılır. Ancak tek doz bağışıklığın kazanılması için yeterli değildir. Bağışıklık kazanılması için en az 2 doz aşı yapılması gerekir.”

Kızamık hastalığının en büyük risk faktörünün, aşısızlık olduğunu belirten Prof. Dr. Sivaslı, “Tüm dünyada ve Türkiye'de kızamık aşısının yıllardan beri yapıldığını ve yan etkilerinin yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Kızamık hastalığının  pek çok farklı sağlık sorununa yol açabileceği konusunda aileleri uyaran Prof.Dr.Sivaslı, “Eğer çocuğunuza henüz kızamık aşısı yaptırmadıysanız, en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, aşılama yaptırıp kızamıktan korunabilirsiniz.”dedi

Haftanın Öne Çıkanları

Ümit Özdağ: Erdoğan 18 ay sonra bırakacak!

2023-07-04 10:12 - Siyaset

Fatih Portakal, Sözcü TV'den kovuldu mu?

2023-07-01 09:13 - Gündem

Kurban Bayramınız kutlu olsun...

2023-06-27 15:38 - Yerel

Fatma Şahin'in babası vefat etti!

2023-07-01 11:07 - Yerel

Merdan Yanardağ'ı hedef gösteren İYİ Partililere tepki

2023-06-27 11:24 - Gündem

Muharrem Balat vefat etti!

2023-06-27 15:30 - Yerel

Cemal Enginyurt: 39 milletvekilinin CHP'ye borcu var

2023-06-30 11:24 - Siyaset

Demirtaş'tan 'eşek' paylaşımı: Sucuk yemeyin...

2023-06-29 19:44 - Gündem

Ümit Özdağ'dan Nagehan Alçı'ya çok sert sözler

2023-07-01 09:44 - Gündem

Bahadır Erdem’in 'Öcalan' paylaşımı gündem oldu!

2023-06-28 18:24 - Gündem

İlgili Haberler

Beyin tümörlerinde erken teşhis hayat kurtarıyor!

00:00 - Sağlık

Meme küçültme ve büyütme ameliyatlarına ilgi artıyor!

00:00 - Sağlık

Enfeksiyon hastalıklarında korunmanın önemi

00:00 - Sağlık

Prostat kanseri en çok görülen ikinci kanser türü

00:29 - Sağlık

Skolyoz'da en doğru tedavi İçin erken tanı şart

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

'CHP'nin Olağanüstü Kurultayı iptal edilsin' talebi reddedildi

16:29 - Gündem

Emekli Albay Orkun Özeller gözaltına alındı!

11:37 - Asayiş

CHP'li Köyceğiz Belediyesi'ne operasyon

11:35 - Gündem

Kayyum Gürsel Tekin kendisini eleştirebilecek isimleri saydı...

11:11 - Gündem

Fatih Altaylı, İmamoğlu'na yürek burkan o soruyu sordu

10:33 - Gündem