?>

Kileci: Belirsizliklere rağmen ihracatımızı artırmayı başardık

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), mayıs ayına ait ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Ekonomi - 3 ay önce

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), mayıs ayına ait ihracat verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Mayıs ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi %1,6 artış ile toplam 1,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bölgenin ihracat üssü konumundaki Gaziantep ise %0,1 azalış ile 900,4 milyon dolarlık ihracat yaparak mayıs ayında en çok ihracat yapan 6. il oldu.

Bölgedeki diğer illerin mayıs ayı ihracat performansına bakıldığında ise Kahramanmaraş 113,0 milyon dolar, Mardin 80,7 milyon dolar, Şanlıurfa 37,4 milyon dolar, Diyarbakır 29,1 milyon dolar,Malatya 27,8 milyon dolar, Kilis 11,1 milyon dolar, Adıyaman ise 4,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ocak-mayıs döneminde 4,9 milyar dolar ihracat yaparken, aynı dönemde Gaziantep ise 4,1 milyar dolar ihracat yaptı. Mayıs ayı ihracat verilerini değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci şu açıklamalarda bulundu: “Mayıs ayında ihracat verilerimiz, bölge ihracatçılarımızın özverili çalışmaları ve stratejik yaklaşımlarının bir sonucudur. Küresel pazarlardaki belirsizliklere rağmen, yenilikçi ve sürdürülebilir üretim anlayışımızla ihracatımızı artırmayı başardık. Bu başarıda emeği geçen tüm ihracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum.”

Konuşmasının devamında GAİB’in mayıs ayı boyunca gerçekleştirdiği etkinliklere değinen Kileci: “İhracatçılarımızla birlikte yoğun bir ay geçirdik ve çeşitli faaliyetlerle bölgemizin ihracat potansiyelini daha da ileriye taşımaya gayret ettik. Nisan ayına ait dış ticaret rakamlarını, Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanımız Mustafa Gültepe’nin teşrifleriyle Diyarbakır’da, Birliğimizin ev sahipliğinde düzenlediğimiz toplantıyla açıkladık. Birliklerimizin de destekleri ile gerçekleştirilen MFF Orta Doğu Gıda Fuarı’na hem Hububat Birliğimizin hem de Kuru Meyve Birliğimizin üyeleri stantlı katılım sağladı. Tekstil Birliği olarak Üniversite & Sanayi Buluşmaları kapsamında Başkent Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi’nin Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü öğrencileriyle bir araya gelerek, bu yıl 5.’sini düzenlediğimiz Doku Kumaş Tasarım Yarışmamızı anlatırken öğrencilere sektöre dair önemli bilgiler sunduk. Ayrıca 11. Avrupa Koruyucu Giysiler Konferansı’na katılım sağlayarak sektörümüzün gelişimine katkı sağladık.

Kuru Meyve Birliğimiz, İspanya’da gerçekleştirilen 42. INC Kongresi’nde ülkemizi temsil ederken, Türkiye İhracatçılar Meclisimiz koordinasyonunda ve Birliklerimiz ev sahipliğinde düzenlenen TİM Bölgesel İhracat Buluşmalarının beşincisini GAİB hizmet binamızda gerçekleştirdik. Bu etkinlik sayesinde ihracatçılarımızın talep ve önerilerini doğrudan ilettiği verimli bir diyalog ortamı oluşturduk.

Ayrıca Hububat Birliğimiz, Avustralya’da düzenlenen sektörel ticaret heyeti programı kapsamında Melburn ve Sidney’de önemli kurum ve saha ziyaretleri gerçekleştirdi. Halı Birliğimiz ise Şanghay’da düzenlenen Asia Chinafloor 2025 fuarına katılım sağlayarak halı sektörümüzdeki gelişmeleri ve fırsatları yerinde inceledi.”

Başkan Kileci, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak yalnızca ihracat rakamlarında değil, katma değerli üretim, uluslararası iş birlikleri ve bilgi paylaşımında da güçlü adımlar atmaya devam ediyoruz. Bölge ihracatçılarımızın küresel rekabette daha da güçlenmesi adına önümüzdeki süreçte de aynı kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Haftanın Öne Çıkanları

Son dakika.. İBB Başkanvekili Nuri Aslan'a soruşturma açıldı!

2025-05-27 11:11 - Gündem

Tanju Özcan'dan Yarkadaş’a 'Delikanlı ol' çıkışı

2025-05-31 17:52 - Siyaset

Sedat Peker’den çocuklarının yanında saldırıya uğrayan babaya 2,5 milyon TL destek

2025-06-01 10:57 - Gündem

Feyza Altun ve Dilan Polat'tan şaşırtan buluşma: O fotoğraflar sosyal medyada gündem oldu

2025-06-01 00:39 - Magazin

Galatasaraylı taraftarlardan koreografi şov

2025-05-30 21:34 - Spor

İBB’ye 5. dalga operasyon: Aykut Erdoğdu gözaltına alındı?

2025-05-31 17:49 - Gündem

Son Dakika... Bu kez mahkeme başvurdu: 'Kayyum' uygulamasında kritik gelişme!

2025-05-29 19:38 - Gündem

Kılıçdaroğlu sessizliğini bozdu... Kurultay iddialarına yanıt verdi

2025-05-30 17:12 - Siyaset

Mansur Yavaş'tan Cem Küçük'e tepki: Savcılığa çağrılması lazım

2025-05-29 10:38 - Gündem

Betül Çoban voleybol turnuvasında şampiyon Merinos oldu

2025-06-02 00:00 - Spor

İlgili Haberler

CHP kongresinin iptali sonrası borsa yüzde 5 düştü!

16:25 - Ekonomi

Emlak vergisindeki artışa halk isyan etti ! AKP'den geri adım geldi

15:02 - Ekonomi

DEİK heyeti Irak Başbakanı ile görüştü

10:48 - Ekonomi

Türkiye, Uluslararası Şam Fuarı’nda güçlü şekilde yerini aldı

00:00 - Ekonomi

GAİB’den Şam’da dev organizasyon!

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Öztürkmen: Gaziantep, katma değeri yüksek ürünler üretmeli

19:20 - Siyaset

CHP'ye kayyım ataması Gaziantep’te protesto edildi!

19:18 - Siyaset

GastroANTEP Kültür Yolu Festivali için geri sayım başladı

19:11 - Yerel

MHP'li Semih Yalçın Özgür Özel'i hedef aldı

15:33 - Siyaset

Özgür Özel: Kayyum Gürsel Tekin'e randevu vermem

11:11 - Siyaset