?>

Kibyra Antik Kenti'nde 'Perseid meteor yağmuru' gözlemlendi

Burdur'un Gölhisar ilçesinde yer alan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Kibyra Antik Kenti'nde Perseid meteor yağmuru gözlemlendi.

Gündem - 12 ay önce

Burdur merkeze 108 kilometre uzaklıkta bulunan ve dünyanın nadir antik eserleri arasında yer alan Medusa mozaiği ve 1300 yıl sonra tekrar su akan anıtsal çeşmesiyle tarih meraklılarının uğrak noktaları arasında yer alan Kibyra Antik Kenti, gece sunduğu gökyüzü manzaralarıyla da dikkati çekiyor.

Fotoğraf ve gökyüzü meraklılarının Kültür ve Turizm Bakanlığından özel izin alarak gece girebildiği antik kentte, Perseid meteor yağmurunda da dikkat çekici görüntüler oluştu.

"GECE GÖKYÜZÜYLE EŞSİZ BİR MANZARA OLUŞTURUYOR"

Kibyra Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, Kibyra Antik Kenti'nin 500 hektarlık bir alana yayılmış ve 4 kültür bölgesinin kesişme noktasında yer alan büyük bir kent olduğunu söyledi.

Özüdoğru, Roma döneminde gladyatörleriyle, tarımıyla ve endüstrisiyle ön plana çıkan kentte, 2006 yılında kazılara başladıklarını ve o günden bu yana MÖ 300 ile MS 700 yılları arasında yaklaşık 1000 yıllık bir dönemdeki yaşamı arkeolojik verilerle desteklediklerini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle yürütülen kazı çalışmaları kapsamında kentte çok önemli bulgular elde ettiklerini anlatan Özüdoğru, odeon yapısındaki dünyada eşi olmayan Medusa mozaiği ve anıtsal çeşmenin bunlar arasında yer aldığını belirtti.

Özüdoğru, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan kentte 2024 yılında anıtsal çeşme yapısı etrafında kazı çalışmalarının yaklaşık 45 kişilik ekiple devam ettiğini söyledi.

Antik kentin fotoğrafçılar ve gökyüzü tutkunlarından da ilgi gördüğünü kaydeden Özüdoğru, ancak kentin gece müzeciliği kapsamında ziyaret açık yerler arasında yer almadığına dikkati çekti.

Gece yapılacak bu tür etkinliklerin ancak Kültür ve Turizm Bakanlığından alınacak özel izinlerle mümkün olabildiğini belirten Özüdoğru, "Şu anda özellikle gece gökyüzü fotoğrafıyla birçok kişi ilgileniyor. Bakanlığımızdan alınan bir izinle bunu gerçekleştirebiliyorlar. Özellikle anıtsal çeşme yapısı gece gökyüzüyle eşsiz bir manzara oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Ebrar Karakurt’tan Ak trol Furkan Bölükbaşı’na: Arkadaşlar kim bu lavuk?

2024-08-06 23:39 - Gündem

Korkunç olay: Tarlada uyuyan çocuğu öldürdü!

2024-08-06 23:08 - Asayiş

Manchester City - Manchester United maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

2024-08-10 11:39 - Spor

Sokak röportajında Instagram yasağına tepki gösteren kadın tutuklandı!

2024-08-12 18:39 - Gündem

İmamoğlu'ndan 'kredi' tepkisi: Partizanlığın dibi...

2024-08-10 21:19 - Siyaset

Türkiye'de mako cinsi köpekbalığı bulundu

2024-08-06 15:08 - Gündem

Erdoğan'ın o sözleri yargıya taşınıyor: 'Cibiliyeti bozuk', 'Ev zencileri'...

2024-08-11 13:09 - Siyaset

Armağan Çağlayan'dan Kemal Kılıçdaroğlu'a: CHP Kurultayı'nda yeniden aday olacak mısınız ?

2024-08-11 23:09 - Siyaset

Niğde'den sonra Ankara'nın Altındağ İlçesinde katledilmiş halde onlarca köpek bulundu!

2024-08-09 02:38 - Dünya

Filenin Sultanları Yarı final coşkusu Türkiye'nin her bir yanında dev ekranlarda...

2024-08-08 11:38 - Dünya

İlgili Haberler

RTÜK'ten Tele 1'e 5 gün karartma cezası

14:30 - Gündem

Sedat Peker, uzun süren sessizliğini bozdu

17:20 - Gündem

Ali Erbaş'ın yağmur duasının ardından Meteoroloji'den yağış uyarısı geldi!

13:15 - Gündem

Harp Okulu’nun en parlak mezunu ihraç Ebru teğmen işsiz kaldı!

11:47 - Gündem

İsmailağa cemaatinin ziyareti olay yarattı: Kayseri Valisi açıklama yaptı

11:45 - Gündem

Günün Manşetleri

Sedat Peker, uzun süren sessizliğini bozdu

17:20 - Gündem

RTÜK'ten Tele 1'e 5 gün karartma cezası

14:30 - Gündem

AKP'nin "Katılım zorunludur” mesajına "sehven" özürü

13:39 - Siyaset

Altaylı’dan bomba iddia: Öcalan partiyi ve örgütü ikna etmeye çalışıyor"

13:32 - Siyaset

Ali Erbaş'ın yağmur duasının ardından Meteoroloji'den yağış uyarısı geldi!

13:15 - Gündem