?>

Kardeşler arası çatışmayı önlemenin 12 yolu

Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Genel Müdürü Tunahan Coşkun, kardeşler arası çatışmayı önlemenin yöntemleri hakkında anne – babalara önerilerde bulundu.

Sağlık - 7 yıl önce

Çocuklar için aile ilk sosyalleşme ortamıdır. Ebeveynlerle kurulan ilişki; benlik algısı, temel güven duygusunun oluşması gibi temel kişilik gelişimini destekler. Kardeşler arasındaki ilişki de sosyalleşme becerilerini geliştirir. Ancak birden fazla çocuğu olan ailelerin özellikle karşılaştığı bir durum vardır ki o da “kardeşler arası çatışma”.

Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Genel Müdürü Tunahan Coşkun, kardeşler arası çatışmayı önlemenin yöntemleri hakkında anne babalara şu önerilerde bulunuyor:

* Kıskançlığın yıkıcı bir hal almasını engelleyin; durumu kabul edip sabırlı davranabilirsiniz.

* Büyük çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesini sağlayın. Onu sevdiğiniz gibi bebeği de seveceğinizi söyleyin.

* Duygularını ifade etmesine fırsat verin. Duygularından dolayı suçlamayın, hoşgörü ile dinleyin.

* Durumu kabullenebilmesi için zaman tanıyın.

* Herhangi bir eşyayı; örneğin bir oyuncağı paylaşamadıkları için kavga ederlerse oyuncağı almak zorunda olduğunuzu eğer sakinleşirlerse vereceğinizi söyleyin.

* Unutmayın çocuklara verilen kozlardan biri de onlara “sen büyüksün ama... ” ya da “sen küçüksün ablanın/ağabeyinin sözünü dinle” gibi uyarılarda bulunmak. Bu tür uyarılar birbirlerini ezmelerine ya da üstünlük taslamalarına neden olabilir.

* Kardeşler arasında çıkan anlaşmazlıklara (küçük ya da büyük olsun) bazen kulak tıkayın ki sorunlarını kendi başlarına halletmeyi öğrenebilsinler.

* Ayrıca kavga ve tartışmalarına odaklanmak yerine birbirleri ile iyi geçindikleri olumlu davranışlara yoğunlaşmak anlaşmazlıklarının nedenini de etkisizleştirir.

* Ebeveynleri zorlayan durumlardan biri de “haklıyım/haksızsın” türü çekişmelerde taraf olmak zorunda bırakılmaları. Kardeşler arası bu üstün olma çabalarına katılmamakta direnin. Çünkü birini haklı bulmanız durumunda diğeri mutsuz olur.

* Çocuklarınızla birlikte bir etkinlik gerçekleştirirken ya da dışarıda gezme sırasında kavga etmeye başlarlarsa; durup kavgayı bitirmedikleri sürece etkinliğin başlamayacağını ya da gezmeye devam etmeyeceğini söyleyebilirsiniz.

* Davranışlarını eleştirirken birbirlerini örnek olarak göstermeyin ya da kıyaslamayın. Bu aralarındaki rekabet ve kıskançlığı daha da arttırır.

* Kardeşlerin farklı kişiliklerinden kaynaklanan özellikleri olabilir. Özel eşyalarına karşı tutumlarını ve bireysel sınırlarını fark edin ve onları paylaşmaya zorlamak yerine birbirlerinin sınırlarına saygı göstermeleri gerektiğini vurgulayın.

Haftanın Öne Çıkanları

Ve Ebru Gündeş boşanıyor!

2017-12-05 07:42 - Magazin

Karacan'dan Şahinbey'e atama

2017-12-09 10:06 - Yerel

Ceza Muhakemesi'nde 'Uzlaştırma' semineri

2017-12-09 11:10 - Gündem

Basın ve İnternet Medyası Derneği kuruldu

2017-12-07 19:51 - Gündem

Gaziantep’in hava kirliliği kırmızı alarm veriyor

2017-12-07 08:23 - Gündem

Tayyar, hizmetleri yerinde inceledi

2017-12-04 11:44 - Yerel

Köken: Galibiyet için sahaya çıkacağız

2017-12-08 11:47 - Spor

Ünsal Ören’den anlamlı bağış

2017-12-06 17:52 - Eğitim

HKÜ’de Dünya Engelliler Günü etkinliği

2017-12-04 17:35 - Eğitim

Sanko'da Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği Kursu

2017-12-03 12:25 - Sağlık

İlgili Haberler

Optisyenlerden sahte güneş gözlüğü uyarısı

00:00 - Sağlık

Anneden oğluna ikinci hayat...

00:10 - Sağlık

Çocuklarda sindirim sistemi cerrahisinde uzman yaklaşım

00:47 - Sağlık

Doğum kontrolünde yeni dönem: Erkekler için özel iğne üretimi

00:00 - Sağlık

Her gün farklı bir aktivite yapmak, bilişsel sağlığı güçlendirebilir

00:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Son Dakika... CHP'nin otobüs şoförüne ev hapsi kararı

20:08 - Gündem

AKP'li eski meclis üyesi okulu bastı: 14 yaşındaki çocuğu darbetti!

19:09 - Gündem

1 Mayıs'ta Taksim'e yine yasak! Polis müdahalesi, gözaltılar ve avukatlara darp iddiası...

18:39 - Gündem

İstanbul Valiliği 1 Mayıs eylemlerinde gözaltı sayısını açıkladı

18:08 - Gündem

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ev hapsi nedeniyle 1 Mayıs'a katılamadı: Annesi alana çıkarak konuştu

17:39 - Gündem