?>

Kadooğlu: Suriye ile ticari ilişkiler, büyük önem taşıyor

Celal Kadooğlu “İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasından, Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde normalleşmeyi ön planda tutan temaslar kurulmasından bölgedeki iş insanları olarak elbette büyük memnuniyet duyarız” dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Türkiye ve Suriye arasında siyasi ilişkilerde yeni sayfa açılması yönündeki girişimleri değerlendiren Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu “İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasından, Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde normalleşmeyi ön planda tutan temaslar kurulmasından bölgedeki iş insanları olarak elbette büyük memnuniyet duyarız” dedi.

“Türkiye bu yılın ilk yarısında Suriye'ye 700 milyon dolar dolayında ihracat yaptı. İhracatçı sektörler arasında yüzde 35,7 pay ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ilk sırada yer aldı. Bu dönemde Suriye'ye yapılan 251 milyon dolarlık hububat ihracatının yarıdan fazlası ise Güneydoğu Anadolu'dan gerçekleştirildi. Irak'la beraber, uzun yıllardır toplam ihracatımız içinde üst sıralarda gelen Suriye ile ticari ilişkiler, bölge ekonomimiz için büyük önem taşıyor. Suriye'deki aileler, başta buğday unu ve bitkisel yağlar olmak üzere pek çok temel gıda ürününü Türkiye'den tedarik ediyor. 2023 verilerine göre Suriye halihazırda ayçiçek yağı ve buğday unu ithalatının yüzde 70'ini Türkiye'den yapıyor.

Savaş koşullarına bağlı olarak, milyonlarca insanın evlerini terk etmesi ülkenin ekonomisini olumsuz etkiledi. Ülkeden ayrılanlar arasında alım gücü yüksek gruplar da ön sıralarda yer aldı. Suriye ekonomisinde yaşanması muhtemel iyileşmelere bağlı olarak, şekerleme ve kakaolu mamuller gibi diğer ihracat kalemlerimizde de artışlar görebiliriz. Suriye’nin bölgenin önde gelen ülkelerinden biri olarak, coğrafi konumu itibarıyla da jeostratejik bir önemi var. Bu potansiyeli açığa çıkarmak ve Orta Doğu’da yeni pazarlara açılma noktasında da bizim için güçlü bir partner olabilir.  İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasından, Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde normalleşmeyi ön planda tutan temaslar kurulmasından bölgedeki iş insanları olarak elbette büyük memnuniyet duyarız. Tarihsel olarak köklü bağlarımız ve ticari anlamda güçlü bağlantılarımızla, bu sürece elimizden geldiğince katkı sağlamaya da hazırız.”

Haftanın Öne Çıkanları

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında Bekir Bozdağ'a 'rüşvet' iddiası

2024-07-12 13:44 - Gündem

Buket Aydın, Şaban Sevinç'in özrünü kabul etmedi

2024-07-10 11:39 - Gündem

Erdoğan’ın danışmanı bir akşamda 17 emekli aylığı ‘yedi

2024-07-12 14:15 - Gündem

Trump'a suikast şüphelisinin evinden bomba malzemesi çıktı!

2024-07-14 20:08 - Dünya

Stüdyoda gergin anlar... Buket Aydın yayını terk etti

2024-07-10 01:09 - Gündem

AKP'li eski vekil Ünüvar ile BBP'li Destici'nin kızlarına TBMM'de kadro!

2024-07-15 23:26 - Gündem

KPSS 2024 lisans soruları cevap anahtarı açıklandı

2024-07-14 11:39 - Gündem

AKP'li belediyeden akıl almaz provokasyon

2024-07-13 11:35 - Gündem

Gaziantep, ikinci Kent Lokantası'na kavuştu

2024-07-11 20:46 - Yerel

Özgür Özel, kürsüden çağrıda bulundu: Ayağa kalk!

2024-07-09 23:07 - Siyaset

İlgili Haberler

Yıldırım'dan bankalara çağrı: Reel sektöre destek zamanı

00:23 - Ekonomi

Ünverdi, ihracat rakamlarını değerlendirdi

00:00 - Ekonomi

Gaziantep, ikinci çeyreğe, 967 milyon 492 bin dolarlık ihracatla başladı

00:00 - Ekonomi

Nisan ayında Güneydoğu’dan 1.1 milyar dolarlık ihracat

00:00 - Ekonomi

Ayçiçek yağı ihracatı ilk çeyrekte 316,8 milyon dolara ulaştı

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

CHP'nin kurultay davası 1 Temmuz'a ertelendi

20:03 - Gündem

Öztürkmen: Gaziantep acilen afet bölgesi ilan edilmelidir

00:51 - Yerel

Sendikacı Mehmet Türkmen’i hücreye attılar!

20:36 - Gündem

AKP'li Şamil Tayyar: Mutlak butlan kararı yazıldı, açıklanmıyor!

08:36 - Gündem

Hüseyin Baş: Türkiye’deki enflasyon, uzun yıllardır sürdürülen sistematik bir fakirleştirme politikasının sonucudur

21:29 - Siyaset