Kadooğlu: Irak’a ihracat bölge için hayati önem taşıyor

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 3 gün sürecek olan Mardin ve Irak programı Mardin Valisi Tuncay Akkoyun’u ziyaretle başladı.

Ekonomi - 2 hafta önce

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 3 gün sürecek olan Mardin ve Irak programı Mardin Valisi Tuncay Akkoyun’u ziyaretle başladı.

VALİ AKKOYUN’DAN İHRACATÇILARA TEŞEKKÜR

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Celal Kadooğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerini makamında kabul eden Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, ziyaretten dolayı Başkan Kadooğlu ve yönetim kuruluna teşekkür ettikten sonra Mardin ekonomisi ve yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Vali Tuncay Akkoyun’a, bölge ihracatının genel durumu hakkında açıklamalarda bulundu ve Irak pazarının bölge için önemine dikkat çekti. 

Mardin-Irak programı kapsamında Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin yönetim kurulu toplantısı Mardin’de gerçekleştirildi. Celal Kadooğlu Başkanlığındaki toplantıda, Ocak-Nisan dönemindeki ihracat rakamları masaya yatırıldı ve ürün bazında değerlendirmeler yapıldı.

MARDİN’DE SORUN VARSA, KANADIMIZIN BİRİSİ KIRIKTIR

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri daha sonra Mardin iş dünyasının temsilcisi olan Sivil Toplum Kuruluşlarının yöneticileri ile bir araya geldi. Toplantıya TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da katıldı. Başkan Celal Kadooğlu, Mardin’in hububat alanında Türkiye’nin üretim üssü olduğunu belirterek, “Mardin bölgemizdeki ikinci büyük ihracatçı şehir. Bu nedenle Mardin’i çok önemsiyoruz. Mardin’de sorun varsa kanadımızın birisi kırık demektir” dedi.

DUYAN: IRAK PAZARI DARALIYOR

Toplantıda söz alarak konuşan Mardin iş dünyasının temsilcileri özellikle Irak pazarında yaşanan sorunlara dikkat çektiler. Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nasır Duyan, Mardin ihracatının büyük ölçüde Irak pazarına bağlı olduğunu belirterek, yaşanan sorunlardan dolayı alternatif Pazar arayışlarına girdiklerini ifade etti. OSB Başkanı Duyan, “Irak pazarı daralıyor. Bizim en fazla ihraç ettiğimiz ürünler un, makarna ve bulgurdur. Alternatif pazarlar arıyoruz ancak nakliye ücretlerinin yüksek olmasından dolayı rekabet etmekte zorlanıyoruz” diye konuştu.

ÇELİK: TÜRKİYE’NİN HUBUBAT AMBARIYIZ

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik ise, sorunların çözümü için güç birliği ve işbirliği yapmak gerektiğini ifade etti. Başkan Hatip Çelik, Mardin sanayisinin tarıma dayalı sanayi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Biz Türkiye’nin hububat ambarıyız. Bölgemizin un, bulgur, makarna ve mercimek üretiminde önemli bir yeri var. İhracatımız da büyük ölçüde Irak pazarına bağlı. Irak pazarındaki en küçük daralma ilin ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor. İlimiz ekonomisinin yaşanacak olumsuzluklardan etkilenmemesi için planlamaya önem vermeliyiz ve birlikte hareket etmeliyiz.”

Toplantıda söz alan Mardin iş dünyasını temsil eden STK başkanları, Irak’a yapılan ihracattaki vergilerin yüksekliğinden, ithalat kısıtlamalarından, vize sorunundan, gümrük kapılarındaki sıkıntılardan, TMO’dan hammadde temininde yaşanan olumsuzluklardan ve Eximbank desteklerinin yetersizliğinden şikayetçi oldular.

KADOOĞLU: IRAK PAZARINDAKİ SORUNLAR EN ÇOK SEKTÖRÜMÜZÜ ETKİLİYOR

Mardin iş dünyasının temsilcilerinin konuşmalarının ardından Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu bir değerlendirme yaptı. Başkan Kadooğlu, Irak pazarında yaşanan sorunların en fazla Mardin’i ve hububat sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, “Başta Mardin olmak üzere bölgemiz ihracatı büyük ölçüde Irak’a bağlı. Irak pazarında yaşanan sıkıntıların çözümü için büyük gayret gösteriyoruz. Birlik olarak bu konuda yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerimizi raporlar hazırlayarak Ticaret Bakanımıza, Cumhurbaşkanı Yardımcımıza ve Cumhurbaşkanımıza sunduk. Raporda, Irak pazarında yaşanan sorunların sadece ekonomik sonuçları olmayacağını, sorunların çözülmemesi halinde sosyolojik ve demografik sorunlara da yol açacağına dikkat çektik. Bu konudaki mücadelemiz devam edecektir. Çünkü Irak’a yapılan ihracattaki sorunların çözümü bölgemiz için hayati önem taşıyor” şeklinde açıklamada bulundu.

TİRYAKİOĞLU: HER PLATFORMDA SEKTÖRÜN SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ

TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da, toplantının sonunda STK başkanlarının sorularını yanıtladı ve Sektör Kurulu olarak Irak pazarı ile ilgili sorunların çözülmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Tiryakioğlu, “Irak pazarı ile ilgili yaşanan sorunları her platformda dile getiriyoruz. Bu sorunlar en çok Mardin’i etkilese de tüm sektör etkileniyor. Yani herkesin sorunu, sektörün sorunu. Bu nedenle Sektör Kurulu olarak tüm gücümüzle sektörün sorunlarını dile getirip, çözülmesi için çaba gösteriyoruz. Ancak pazardaki gelişmelere bakıldığında, Irak’ın yerli sanayisini güçlendirmek istediğini görüyoruz. Bu da her devlet için son derece doğal bir durumdur. Bu durumda bizlerin B ve C planlarının olması gerekmektedir” diye konuştu.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği heyeti Mardin-Irak programının ikinci gününde Cizre ve Silopi’deki temaslarının ardından Irak’a geçecek. Duhok’ta Ticaret Odası’nı ziyaret edecek olan heyet, daha sonra İbrahim Halil Gümrüğü Başmüdürü ve Habur Gümrük Müdürlüğünü ziyaret edecek. Irak’taki temaslarının ardından yurda dönecek olan heyet Şırnak Valiliğini ziyaretin ardından Gaziantep’e dönecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Sinan Ateş için 'kahpe' dedi, Ayhan Bora Kaplan'la fotoğrafı çıktı!

2024-05-12 11:19 - Gündem

Ülkü Ocakları yöneticisinden skandal paylaşım

2024-05-11 15:52 - Gündem

İsmail Saymaz: Tetikçiyi taşıyan çakarlı Audi kimin?

2024-05-08 10:54 - Gündem

Ayşe Ateş 'Audi aracı' paylaştı: Ok yaydan çıktı!

2024-05-09 20:25 - Gündem

Sinan Ateş'in WhatsApp yazışmaları ortaya çıktı

2024-05-13 13:50 - Gündem

Özgür Özel'in Arapça tabela sözlerine tepki yağdı!

2024-05-12 17:06 - Gündem

Öğretmenler iş bırakma eylemi yapacak!

2024-05-08 16:07 - Gündem

Öğretmenlerin iş bıraktığı gün bu kez veliler okul bastı!

2024-05-10 19:02 - Gündem

İkizler ve üçüzlerden sonra dördüzler de CHP'ye katıldı!

2024-05-07 18:50 - Siyaset

Tasarruf bahane, saltanat şahane!

2024-05-11 19:35 - Gündem

İlgili Haberler

Açlık sınırı 19 bin 926 lira, yoksulluk sınırı 59 bin 353 liraya çıktı!

11:30 - Ekonomi

Özgür Demirtaş: Çok daha kötüsü gerçekleşecek!

17:18 - Ekonomi

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit tuttu

14:16 - Ekonomi

Mahfi Eğilmez'den 2001 hatırlatmalı kriz uyarısı

18:49 - Ekonomi

Türkiye halı sektörü Antalya’da buluştu

11:05 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bahçeli, Olcay Kılavuz'u görevden aldı!

19:51 - Gündem

Gezi Direnişi 11 yaşında...

18:26 - Gündem

Galatasaray Avrupa'da ilk 10'a girdi

18:14 - Spor

İmamoğlu: Biz, ikinci 5 yılda da ne yapacağımızı iyi biliyoruz

12:40 - Gündem

Gaziantep’te iki mahallede kuduz alarmı!

11:41 - Asayiş