?>

İtalya'daki siber casusluk skandalında gizli servislere bilgi sızdırıldığı ileri sürüldü

İtalya'da geçen hafta ortaya çıkarılan, eski bir polis memurunun da karıştığı siber casusluk skandalında, bazı ünlü firma ve isimlere ilişkin özel bilgilerin, İsrail ve Vatikan gibi başka ülkelerin gizli servislerine para karşılığında satılmış olabileceği belirtildi.

Dünya - 1 yıl önce

Ülkede geçen hafta gündeme gelen, bazı ünlülerle ilgili özel bilgilerin bir siber casusluk çetesi tarafından ele geçirildiğine ilişkin Milano Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmanın yankıları sürüyor.

İtalyan basınında yer alan haberlerde, bir dönem üst düzey yetkilere sahip olması sebebiyle "süper polis" olarak anılan eski polis Carmine Gallo ile Milano Fuar Vakfı Başkanı Enrico Pazzali'nin başlıca şüpheliler arasında yer aldığı soruşturmada, bazı bakanlıkların ve emniyetin sunucularına sızılması suretiyle ele geçirilen birtakım bilgilerin gizli servislere sızdırılmış olabileceği ifade edildi.

Gallo ve Pazzali'nin, bu bilgileri, özel şirketleri "Equalize" üzerinden milyonlarca avro karşılığında İsrail ve Vatikan gibi başka ülkelerin gizli servislerine sattıkları ileri sürüldü.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimlerden olan ve elinde 15 terebayta denk 800 bin veri olduğu iddia edilen Nunzio Samuele Calamucci'nin bazı dinleme kayıtlarında, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in sağ kolu (...) Kilise bunu istiyor (...) Kilise'ye Rusya'ya karşı yardım edecek miyiz, etmeyecek miyiz? Gelecek yıl için bize bir şeyler verecek mi?" "Gallo, bize para öderse... her zaman bedava!" ifadelerini kullandığı basına yansıdı.

Milano Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma çerçevesinde sorgulanan eski polis memuru Marco Malerba, ifadesinde, halihazırda ev hapsinde tutulan başlıca şüphelilerden eski amiri Carmine Gallo'ya "bir dönem amiri olduğu için hayır diyemeyeceğini" belirterek, devletin veri tabanına erişim sağlayıp istediği bilgileri eski amirine verdiğini kabul etti.

Haberlerde, siber casuslukla ele geçirilen bilgilerin, İtalyan enerji firması ENI'den Mediolanum Bankası ve Barilla'ya kadar büyük pek çok firmanın yanı sıra Marcell Jacobs gibi ünlü sporculara ve bazı siyasilere ilişkin olabileceği ifade edildi.

Söz konusu casusluk şebekesinin, ele geçirdiği bu bilgileri, bazı iş dinamiklerini ve kamu prosedürlerini etkilemede kullanma amacı taşıdığı veya gizli servislere para karşılığında sattığı kaydedildi.

Bu arada, Başbakan Giorgia Meloni, dün akşam RAI kanalında katıldığı programda, ülkede son dönemde farklı savcılıklarca yürütülen siber casusluk soruşturmalarına ilişkin, "İtalya'da bir bilgi piyasası var. Bu tiksintiye son vermemiz lazım. Bu davalardan önce de siber güvenliğe dair bir kararname çıkarmıştık, şimdi teknik bir kurul yeni bir kararname üzerinde çalışıyor" dedi.

Mafya ile Mücadele Savcısı Giovanni Melillo, soruşturmaya dair daha önce yaptığı açıklamada, gizli veriler için "devasa ve endişe verici bir pazar ortaya çıkardığını" söylemişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Simay Barlas kim, kaç yaşında, nereli? Simay Barlas hangi dizilerde oynadı?

2024-10-28 00:38 - Biyoğrafi

Nostaljinin doğuşu... - Aslıhan Dağıstanlı Aysev

2024-10-27 00:38 - Röportajlar

İrfan Can Kahveci'nin temsilcisinden flaş sözleşme cevabı!

2024-10-25 00:39 - Spor

Fransa’da evcil hayvan besleyenlere devlet yardımı - Süleyman Tosunoğlu

2024-10-27 00:39 - Röportajlar

Zafer Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Pamuk'a silahlı saldırı

2024-10-28 11:28 - Asayiş

İrfan Can Kahveci'nin röportajına sevimli engel!

2024-10-28 03:09 - Spor

Ahmet Özer'in ifadesi ortaya çıktı: Kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulmuştur

2024-10-31 01:08 - Siyaset

Muhabir Emre Kaplan'a yumruk atmıştı: Beşiktaş'tan Sezgin Gülnar'a destek!

2024-10-29 19:38 - Spor

Sihirli Annem’in Çilek’i Zeynep Özkaya evlilik yolunda ilk adımı attı

2024-10-28 00:08 - Magazin

Deliha filminin konusu ne? Deliha filminin oyuncuları kim?

2024-10-29 00:38 - Magazin

İlgili Haberler

16. gün: Trump, İran'la anlaşmaya kapıyı kapattı!

11:53 - Dünya

Netanyahu, İran'ın füze saldırısında öldü mü?

11:48 - Dünya

İran’ın yeni dini lideri Mücteba Hamaney oldu!

14:08 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, komşu ülkelerden özür diledi

13:14 - Dünya

Trump'tan tehdit: Koşulsuz teslimiyet dışında şansları yok!

18:24 - Dünya

Günün Manşetleri

Yusuf Tekin, Özgür Özel'i hedef aldı: Anlama özürlü herhalde...

19:07 - Gündem

Hüseyin Baş: Milletimizin gönül ittifakına ihtiyacı var...

17:48 - Siyaset

16. gün: Trump, İran'la anlaşmaya kapıyı kapattı!

11:53 - Dünya

Ümit Özdağ: Şeyh Said'in hatırasına hakaret etmek her Türk vatandaşının görevidir!

11:37 - Gündem

CHP’li Meriç’ten otoyol özelleştirmesine tepki: Geçiş ücreti 270 TL’ye çıkabilir!

11:44 - Siyaset