?>

İran'dan geniş çaplı iç güvenlik operasyonu

İsrail ile ilan edilen ateşkesin ardından İran yönetimi, dikkatini iç güvenliğe çevirdi. Reuters'ın haberine göre, özellikle Kürt bölgelerinde yoğun askeri sevkıyat, kitlesel gözaltılar ve infazlarla birlikte yeni bir baskı dalgası başlatıldı.

Dünya - 1 yıl önce

İran güvenlik yetkilileri ve insan hakları aktivistlerine göre, İsrail'in 13 Haziran'da başlattığı hava saldırılarının ardından Tahran yönetimi, ülkedeki muhalif hareketlenmeleri önlemek amacıyla geniş çaplı bir iç güvenlik operasyonu başlattı.

Reuters'ın haberine göre, özellikle İran’ın Kürt bölgelerinde Devrim Muhafızları ve Besiç milisleri devreye sokuldu.

Yetkililer, “İç güvenlik artık birincil önceliğimiz” diyerek istihbarat operasyonlarının, arama noktalarının ve gözaltı dalgalarının yoğunlaşacağını belirtti.

705 GÖZALTI, 3 İDAM

İran merkezli İnsan Hakları Haber Ajansı (HRNA), savaşın başlamasından bu yana 705 kişinin "siyasi ya da güvenlik" suçlamalarıyla gözaltına alındığını bildirdi. Gözaltına alınanların bir kısmı İsrail adına casuslukla suçlandı.

İran devlet medyası, Urmiye’de üç kişinin idam edildiğini duyurdu. "Hengaw" adlı İran-Kürt hak örgütü, idam edilenlerin Kürt olduklarını ve davaların siyasi nitelik taşıdığını belirtti. İran’ın İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları ise konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Kürt bölgesindeki muhalefet partilerine göre, İran güvenlik güçleri kısa sürede okullara yerleşti, ev ev baskınlar gerçekleştirdi ve ana yolları ordu için kapattı. Kermanşah ve Senendec gibi kentlerde yoğun güvenlik hareketliliği yaşandığı bildiriliyor.

İran'da terör örgütü ilan edilen Demokratik Kürdistan Partisi’nden (DPK-I) Ribaz Khalili, Devrim Muhafızları’nın sanayi bölgelerini tahliye ederek askeri üsse dönüştürdüğünü, takviye birliklerin taşınması için otoyolların kapatıldığını söyledi.

Öte yandan, Terör örgütü PJAK yöneticileri ise 500'den fazla muhalifin sadece Kürt bölgelerinde gözaltına alındığını aktardı. Komala Partisi yetkilileri de tüm Kürt vilayetlerinde yaygın kontrol noktaları kurulduğunu, vatandaşların fiziki olarak aranıp telefon ve belgelerinin denetlendiğini kaydetti.

“REJİM KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ”

2022 yılındaki geniş çaplı protestolarda tutuklanan bir insan hakları savunucusu, “Bu ortamda herhangi bir eylem organize etmek imkânsız. Rejim, bu krizi baskıyı artırmak için fırsata çevirdi” dedi.

İsrail ve sürgündeki İranlı muhalif çevreler, son askeri gelişmelerin halkı rejime karşı harekete geçirebileceğini umsa da, şu ana dek ülkede kitlesel bir protesto yaşanmadı.

PAKİSTAN, IRAK VE AZERBAYCAN'A ASKERİ YIĞINAK

Yetkililer, İran’ın doğu ve batı sınırlarında da güvenlik önlemlerini artırdığını açıkladı.

Pakistan, Irak ve Azerbaycan sınırlarına birlikler gönderilerek “terörist sızmaların” önüne geçilmeye çalışılıyor.

Özellikle Sünni Kürt ve Beluç azınlıkların yaşadığı bölgelerde artan askerî varlık, İran’ın çok yönlü bir iç tehdit algısıyla hareket ettiğini gösteriyor.

Haftanın Öne Çıkanları

23 kiloya düşen Nihal Candan hayatını kaybetti

2025-06-20 01:08 - Magazin

Oktay Saral bu kez Tanju Özcan'ı hedef aldı: Senin suyun doğarken ısınmış!

2025-06-22 14:37 - Siyaset

'En seksi Türk kadını' seçilmişti! Bikinili pozuna yorum yağdı

2025-06-24 08:27 - Magazin

Beykoz’un Karadeniz kıyılarında halka açık ve ücretsiz yaz sezonu başlıyor!

2025-06-21 00:00 - Gündem

İmamoğlu’nun babasının arazisinde metal dedektörlerle arama!

2025-06-21 18:11 - Gündem

80 yaşındaki milyarder, 38 yaşındaki karısıyla evlilik yıl dönümünü kutladı

2025-06-26 00:22 - Magazin

Mehmet Pehlivan'dan ilk tepki: Ben giderim, yerime yüzlercesi gelir!

2025-06-19 21:40 - Gündem

Kılıçdaroğlu'ndan 'mutlak butlan' açıklaması: 'Kayyuma mı bırakayım?'

2025-06-24 11:52 - Siyaset

İsmail Saymaz'dan flaş Kılıçdaroğlu iddiası

2025-06-25 13:36 - Siyaset

Bahar Candan ve Dilan Polat'ın 'helva' paylaşımına tepki yağdı

2025-06-23 09:51 - Magazin

İlgili Haberler

Trump Erdoğan'ı övdü, müjde verdi: Türkiye'yi memnun edecek bir şeyler yapacağım

07:38 - Dünya

Trump, Ankara'daki NATO Zirvesi'ne katılacak

20:46 - Dünya

Sosyalist Enternasyonal’den Özel'e destek, Kılıçdaroğlu'na 'kurultay' çağrısı

08:00 - Dünya

Silahlı saldırı sonrası Trump'tan açıklama...

10:16 - Dünya

Macaristan'da Orban'ın 16 yıllık iktidarı sona erdi

06:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Kılıçdaroğlu Meclis'e başvurdu, Özel'in yerine Öztrak'ı atadı

08:54 - Siyaset

Tamar Tanrıyar hakkında gözaltı kararı

08:48 - Asayiş

CHP'den 86 milletvekili 74 il başkanı yeni partiye katılacak iddiası...

14:36 - Siyaset

Usta oyuncu Kadir İnanır hayatını kaybetti!

18:41 - Gündem

Özgür Özel Diyarbakır'da davul zurna ve zılgıtlarla karşılandı

12:10 - Gündem