?>

Irak’ın yeni döviz politikası ihracatçıları zora soktu!

Irak’ın döviz politikasındaki değişiklikler ihracatı olumsuz yönde etkilemeye başladı. Döviz hareketlerinin kontrol altına alınması için getirilen yeni uygulamalarla başlayan piyasadaki döviz sıkıntısı iki ülke arasındaki para transferini zorlaştırıyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Irak’ın döviz politikasındaki değişiklikler ihracatı olumsuz yönde etkilemeye başladı. Döviz hareketlerinin kontrol altına alınması için getirilen yeni uygulamalarla başlayan piyasadaki döviz sıkıntısı iki ülke arasındaki para transferini zorlaştırıyor.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin zarar görmemesi için Irak Merkez Bankası’nın açtığı döviz satış ihalelerine Türk bankalarının da katılmasını veya döviz sıkıntısı ile ilgili sorun çözülene kadar Türkiye’nin yeni uygulamadan muaf tutulmasını istedi.

IRAK, İHRACATIMIZDA İLK SIRADA

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yapılan ihracatta ilk sırayı Irak’ın aldığını belirten Başkan Celal Kadooğlu, “Irak’la, tarihi ve kültürel bağlarımızın yanında, dış ticaret alanında da güçlü bağlarımız var. Irak hükümeti bir süre önce döviz politikasında değişikliğe gitti. Döviz hareketlerini kontrol amacıyla uygulamaya konulan bu politika, bankacılık sisteminin geliştirilmesi ve kayıtlı sisteme geçilmesi açısından önemli. Ancak yeni politika ile birlikte piyasada döviz darlığının başlaması ticari ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemeye başladı” dedi.

TÜRK BANKALARI DAHA AKTİF OLMALI

Kadooğlu, şöyle devam etti: “Irak’a ihracat konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak, Irak’a sattığımız ürünlerin parasını transfer ederken sorun yaşıyoruz. Geçmişte, iki ülke arasındaki döviz transferi büyük ölçüde karayolu ile yapılırdı. Şimdi Irak bu uygulamaya son verdi. Artık tüm para hareketlerinin bankalar aracılığıyla yapılması gerekiyor. Irak’tan alacağımızı, döviz olarak Türkiye’ye transfer etmek istiyoruz fakat sattığımız ürünün parasını ülkeye getirmekte zorluk çekiyoruz. Irak’ta Türk bankaları da var. Bu anlamda Türk bankalarının daha aktif olmasını istiyoruz. Bunun için de Irak Merkez Bankasının açtığı döviz satış ihalelerine Irak’taki Türk bankalarının da davet edilmesini istiyoruz. Eğer Türk bankaları Irak Merkez Bankası’nın döviz satış ihalelerine katılabilirse, bizim ihracatçılar Türk bankalarına giderek Irak dinarını yatırıp parayı döviz olarak ülkemize kolaylıkla transfer edebilirler.”

KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ

Irak’tan para transferiyle ilgili yaşanan sorunların takipçisi olduklarını da belirten Başkan Kadooğlu, “Türkiye ile Irak; gerek kültürel gerekse ticari anlamda güçlü bağları olan iki dost ülke. Her iki tarafın dış ticaretinin zarar görmemesi için gerekli iyileştirmelerin ve düzenlemelerin ivedilikle yapılması çok önemlidir. Yaşanan sıkıntıları çeşitli zaman ve platformlarda ilgili Bakanlıklar ve makamlara ilettik. Konuyu takip etmeye de devam ediyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan, Bakan Muş'un imzasını beğenmedi

2023-03-17 20:24 - Siyaset

18 Mart hutbesinde Atatürk anılmadı, camide kavga çıktı!

2023-03-17 21:29 - Gündem

Prof. Bengi Başer CHP'den milletvekili aday adayı oldu

2023-03-13 22:23 - Siyaset

Abdullah Yeniekinci, CHP'den Kilis Milletvekili aday adayı oldu

2023-03-16 12:45 - Siyaset

LeMan'dan Muharrem İnce kapağı: O zaman dans...

2023-03-17 15:08 - Magazin

Bozgeyik, CHP Gaziantep'ten milletvekili aday adayı oldu

2023-03-20 08:33 - Siyaset

Kılıçdaroğlu: Neyle ve kiminle tehdit ederlerse etsinler...

2023-03-13 13:40 - Siyaset

Kılıçdaroğlu: 418 milyar doların her kuruşu geri alınacak!

2023-03-14 11:14 - Siyaset

Gökhan Zan: Hakkımı helal etmiyorum. Defalarca yalan söyledi.

2023-03-14 11:32 - Gündem

Erkan Baş: Erdoğan tarihin en ağır yenilgisini yaşayacak!

2023-03-13 20:57 - Siyaset

İlgili Haberler

Yıldırım: Gaziantep'e sağlanan finansman, Türkiye'nin rekabet gücüne yapılan yatırımdır.

00:00 - Ekonomi

Adnan Ünverdi ihracat rakamlarını değerlendirdi

00:17 - Ekonomi

Yıldırım: İhracat artışını katma değerle güçlendirmeliyiz

00:10 - Ekonomi

Yıldırım: Yeme-içme sektörü kazandığını bankalara ve platformlara bırakıyor

00:00 - Ekonomi

Türkiye-Irak ilişkilerinde tarihi dönüm noktası

00:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bahçeli'den Özgür Özel'e: Bir gecede 91 milletvekiline nasıl ulaştınız?

19:11 - Siyaset

Etimesgut’ta AKP ve Butlan CHP'sinin ittifakı sonuç verdi!

19:05 - Gündem

Ümit Özdağ’dan ‘Çerçeve Yasa’ya sert tepki: Bu yeni bir Sevr tasarımıdır!

16:46 - Siyaset

Meriç’ten şehit aileleri için çağrı: Bu borcu lafla değil, icraatla ödeme vaktidir

00:40 - Siyaset

Kılıçdaroğlu kararını açıkladı: Bu sürece tereddütsüz katkı vereceğiz!

20:03 - Siyaset