İlk adım Araban’da atıldı...

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi “Sözleşmeli Sertifikalı Tohumluk Yetiştirme ve Üretim Projesi”ni Araban’da başlattı.

Yerel - 3 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ilçelerde verim ve kalite bakımından önem arz eden ürün çeşitlerinin tohumlarının üretimi için “Sözleşmeli Sertifikalı Tohumluk Yetiştirme ve Üretim Projesi” ni Araban’da başlattı. Proje kapsamında ilçede üretime elverişli buğdayın sertifikalı tohumunu elde etmek amacıyla orijinal tohum ekimi yapılması için 8 çiftçi ile protokol imzalandı.

Dünyaca ünlü mutfağının kaynağı olan yerel ürünlerin çeşitliliğini arttırmak, çiftçiye destek vermek için çalışmalarını sürdüren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yeni projesiyle sertifikalı tohum elde edilerek ve kullanımı çoğaltılarak çiftçilerin daha kaliteli ürün elde etmesini sağlayacak. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı tarafından yürütülen “Sözleşmeli Sertifikalı Tohumluk Yetiştirme ve Üretim Projesi” ile her ilçeye göre yöresel ürünlerin verim ve protein olarak yüksek olan çeşitlerinin sertifikalı tohumlarla üretiminin çoğaltılması çalışmasının ilk adımı Araban İlçesi’nde atıldı. İlçede yüksek verim veren ve makarna üretiminde kullanılan Edessa buğday çeşidi için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ, Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru ve Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun’un katılımıyla yapılan protokolle 8 çiftçiye 20 bin kilogram orijinal tohum dağıtımı yapıldı. Tohumlar ekildikten sonra üretilecek yaklaşık 500 bin ton sertifikalı tohumun 100 tonu tekrar tohumluk olarak ayrılırken geri kalan çiftçiye dağıtılacak. Bölgede sertifikalı tohumunun kullanımının yaygınlaşması hedeflenirken, çiftçinin birim alanda aldığı verimin artması amaçlanıyor.  

LATİF KARADAĞ: ARABAN OVASI’NIN BEREKETLİ TOPRAKLARI GAZİANTEP’İN ZENGİNLİĞİ

Konu hakkında açıklamada bulunan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda yeni başkanımız Kenan Seçkin’le birlikte yeni dönemde yeni formatla projeleri yapılandırdıklarını aktararak, “Bu anlamda klasik bir hibe dağıtımının yerine her bölgemize uygun üretim modelini oluşturacağız. Mahsulün kalitesini artırıp çiftçimizin memnuniyetini kazanmak istiyoruz. Bunun yanı sıra bilgilendirme çalışmaları gerçekleşecek. Araban Ovası’nın bereketli toprakları Gaziantep’in çok ciddi bir zenginliği. Bu anlamda bölgede iki ürün öne çıkıyor. 1’incisi sarımsak, 2’ncisi hububattır. Sarımsakla ilgili çok özel çalışmalarımız var. Ziraat Odası ile beraber birkaç yıldır üzerinde çalıştığımız mevcut bir projemiz var. Sarımsak üretimini destekleyen ve yıl üzerinde üretim fazla geldiği zaman depolayabileceği çeşitli ürünlerle işlenip Pazar payını arttırabileceği çalışmalarımız sürüyor. Soğuk hava deposunu içeren bir projemiz kısa süre zarfında hayata geçecek. Hububat konusunda da bölgedeki çiftçilerle istişare ederek tohum kazanımını artırmayı hedeflemekteyiz. Büyükşehir artık, hibe olarak değil de bölgenin istediği tohumu artık el birliğiyle kendimiz üretmek istiyoruz. Bunun ilk adımını atmış bulunuyoruz” diye konuştu.

DOĞRU: BÜYÜKŞEHİRİN BAŞLATTIĞI UYGULAMA ÇİFTÇİLER AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR 

Araban Ovası’nda Türkiye’nin en kaliteli makarnalık buğdayının yetiştiğini hatırlatan Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru, “Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu uygulama ile çiftçiler açısından büyük önem taşıyor. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi’ne, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı’na çok teşekkür ediyorum” dedi.

SEÇKİN: YENİ BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİ DE BÖLGEMİZE ADAPTE ETMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin, Araban’daki çalışma ile bölgede hangi buğdayın en yüksek verim vereceğini araştırdıklarını vurgulayarak, “Bölge halkından gelen öneri doğrultusunda Edessa Buğday Çeşidi’nin en yüksek verimi vereceğini tespit ettik. Özellikle makarnalık bir çeşit olduğu için önem verdik. Gaziantep, Türkiye’nin makarna üretiminin büyük bir çoğunluğu, Türkiye’de makarna ihracatının ise yüzde 53’ünü yapıyor. O nedenle Gaziantep’in makarnalık buğdaya ihtiyacı var. Bunu üreteceğiz, 5 yıl süre ile çoğaltarak çiftçilere dağıtacağız. Bölgede bu tohumun yaygınlaşmasını sağlayacağız. Sadece bununla yetinmeyip ayrıca Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün tescil ettiği yeni buğday çeşitlerini de bölgemize adapte etmek için çalışıyoruz. Bu çalışma her ilçemiz için farklı olacak. Tüm projelerimiz bölgenin ihtiyaçlarına göre şekillenecek” ifadelerini kullandı.

Editör: Turgut Bozgeyik

Haftanın Öne Çıkanları

Sahte hoca: Kadın beni taciz etti!..

2020-11-06 13:46 - Gündem

Nurcu Rektörden Atatürk'e hakaret!

2020-11-07 08:28 - Gündem

Şimdi böyle bir şey yapsak…

2020-11-06 10:26 - Gündem

50 kilo metamfetamin 28 bin uyuşturucu hap!

2020-11-07 23:52 - Asayiş

Trump, Savunma Bakanını görevden aldı!

2020-11-09 21:26 - Dünya

Gaziantep'te silah imalathanesine operasyon!

2020-11-05 10:54 - Asayiş

GAÜN 2021 dönemine hızlı başladı...

2020-11-04 14:09 - Eğitim

Çıray: Türkiye ekonomisi iyiye gidiyorsa

2020-11-07 17:35 - Siyaset

Gaziantep'te takım elbiseli hırsız kamerada!

2020-11-04 17:07 - Asayiş

Beşiktaş 84-81 Gaziantep Basketbol

2020-11-08 19:57 - Spor

İlgili Haberler

Kileci, ihracat rakamlarını değerlendirdi

18:09 - Yerel

Altunkaya resim yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

18:04 - Yerel

'Her Kart Gaziantep Kart' ödül kazandı

16:01 - Yerel

Şahinbey Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısı yapıldı

15:59 - Yerel

Kamil Şerbetçi, vefatının 26. yıl dönümünde anılıyor

11:42 - Yerel

Günün Manşetleri

Tuğrul Türkeş'ten Osman Kavala tepkisi

21:35 - Gündem

Veli Ağbaba'dan Ali Erbaş'a makam aracı tepkisi

20:07 - Gündem

Erdoğan'ın eski metin yazarı cemaatleri övmeye doyamadı

19:52 - Gündem

Saadet Partisi'nin 'iki yüzlü ekonomi' şarkısı gündem oldu

18:43 - Ekonomi

CHP'den MEB önünde 'yeni müfredat' protestosu

12:21 - Eğitim