?>

İlber Ortaylı: Başkanlık Sistemi’nin devam edeceğine inanmıyorum

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ve Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhuriyetin 99. Yılı isimli podcast yayını gerçekleştirdi.

Gündem - 4 yıl önce

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ve Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhuriyetin 99. Yılı isimli podcast yayını gerçekleştirdi. “Türk Tipi Başkanlık Sistemi’nin, sistem olarak yaşayacağına inanmıyorum.” diyen Prof. Dr. Ortaylı, “Bu memlekette bu sistem yürümez, hiçbir yerde yürümez” yorumunda bulundu.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ve Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhuriyetin 99. Yılı isimli podcast yayını gerçekleştirdi. “Türk Tipi Başkanlık Sistemi’nin, sistem olarak yaşayacağına inanmıyorum.” diyen Prof. Dr. Ortaylı, “Bu memlekette bu sistem yürümez, hiçbir yerde yürümez” yorumunda bulundu.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ve Prof. Dr. İlber Ortaylı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel yapılan Cumhuriyetin 99. yılı podcast yayınında bir araya geldi. 

İlber Ortaylı, konuşmasında bir yönetim biçimi olarak Cumhuriyetten ve anlamından, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet fikrini ilk olarak kimlere açtığından ve bu fikre muhalif olanlardan, Cumhuriyete geçmeseydi Türkiyenin bugün ne halde olabileceğine dair dikkat çekici yorumlarda bulundu. Ortaylı, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına dair de önemli mesajlar verdi.

Başkanlık sistemi şahsa göre kuruldu

Türk Tipi Başkanlık Sistemi’nin, sistem olarak yaşayacağına inanmıyorum” diyen İlber Ortaylı, Başkanlık sistemi şahsa göre kurulan bir şey oldu, bunun devam edeceğine inanmıyorum. Parlamentarizme mi döner, yarı başkanlığa mı bilmiyorum. Bu memlekette bu sistem yürümez, hiçbir yerde yürümez” değerlendirmesinde bulundu. 

Memur alımında birkaç ile yükleniyorlar

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Kavuncunun Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, birinci yüzyılda eksik bıraktığımız, daha çok dikkat etmemiz gereken alanlar nelerdir?” sorusuna cevap veren Prof. Dr. Ortaylı, nepotizmi ve memleketçiliği eleştirdi: Cumhuriyete yakışmayan bir olay vardır, nepotizm (akrabacılık) dedikleri. Bu çok kötü bir şey, bütün memlekette başka vilayet yokmuş gibi birkaçına yükleniyorlar memur alımında. Artık iş ideolojiyi de geçiyor, adeta bir nevi doğuş imtiyazı’na gidiyor. Cumhuriyet bunu kaldırmaz. Liyakat sistemine göre gidecek, olur olmaz yerlere olur olmaz insanları dolduramazsınız”. 

İrticadan çekinmeleri haklı 

Cumhuriyetin ilk yıllarına değinen Ortaylı, irtica çekincesi” hakkında çarpıcı bir açıklamada bulundu. Rejimin asıl korktuğu irtica dedikleri…” diyen ünlü tarihçi, Bunu biz tarihçiler bile belki çok ciddi anlamadık bir zaman. Siyaset biliminde çok değerli yorumlar oldu. Ama olaylar gösteriyor, Taliban'ın bulunduğu, DEAŞ'ın (IŞİD) ortalığı altüst ettiği, İran'da görünen şeyler… Bu çekinmenin haklı olduğunu gösteriyor o zamanlar. Onu hissediyorlar, biliyorlar. Çünkü Türkiye ve Türk toplumunu, Osmanlı’yı ve Osmanlı toplumunu biliyorlar” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan'dan sunucu Cem Öğretir'e: Seda senin karın mıydı?

2022-10-29 21:09 - Gündem

Nükhet Duru'dan tepki çeken tayt çıkışı...

2022-10-27 20:07 - Magazin

Polis, Osmangazi Köprüsü’nden atlayarak intihar etti!

2022-10-25 09:57 - Asayiş

TRT spikerine 'ümmet' cezası iddiası...

2022-10-30 11:32 - Gündem

Beşiktaş taraftarının İzmir Marşı, Yeni Akit'i çıldırttı!

2022-10-31 10:34 - Gündem

Halit Kıvanç hayatını kaybetti!

2022-10-25 22:48 - Gündem

Uzman Çavuş Fatih Bozkurt şehit oldu!

2022-10-27 08:38 - Gündem

TKP: Kahrolsun İstibdat, Yaşasın Cumhuriyet!

2022-10-28 19:04 - Siyaset

Beşiktaş tribünleri 'Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa' diye inledi...

2022-10-30 23:52 - Gündem

Twitter'ın yeni sahibi resmen Elon Musk...

2022-10-27 19:23 - Gündem

İlgili Haberler

Özgür Özel’in Manisa ekibine operasyon: İki yakın isim gözaltında!

17:01 - Gündem

Livaneli: Butlanla gelen CHP Genel Merkezi'nin bestelerimi kullanmasına iznim yoktur

16:55 - Gündem

Selda Bağcan'dan Kılıçdaroğlu'na: Butlanla gelen bestelerimi kullanamaz

16:46 - Gündem

Ali Altay'dan Kılıçdaroğlu'na 'kayyım' çıkışı ve şarkı yasağı!

16:39 - Gündem

Kılıçdaroğlu'na bir tepki de Sabahat Akkiraz'dan: Geldiğiniz gibi gideceksiniz

15:51 - Gündem

Günün Manşetleri

Kılıçdaroğlu yönetiminden 9 CHP milletvekili hakkında ihraç talebi

17:23 - Siyaset

Livaneli: Butlanla gelen CHP Genel Merkezi'nin bestelerimi kullanmasına iznim yoktur

16:55 - Gündem

Selda Bağcan'dan Kılıçdaroğlu'na: Butlanla gelen bestelerimi kullanamaz

16:46 - Gündem

Ali Altay'dan Kılıçdaroğlu'na 'kayyım' çıkışı ve şarkı yasağı!

16:39 - Gündem

Kılıçdaroğlu'na bir tepki de Sabahat Akkiraz'dan: Geldiğiniz gibi gideceksiniz

15:51 - Gündem