?>

İki ülke arasındaki sınır birkaç metre kaydırılacak

İsviçre ile İtalya arasındaki sınırın Alpler'deki bölümünde, iki ülkenin kurduğu ortak komisyonun kararıyla 'birkaç metrelik' değişiklik yapılacak.

Dünya - 7 ay önce

İklim değişikliğiyle bağlantılı olarak Alpler’in Cervino-Matterhorn bölgesinde yer alan Rosa Platosu buzulundaki erime nedeniyle, sınır çizgisinin değiştirilmesi fikri yıllardır görüşülüyordu.

İki ülke arasındaki bir ortak komisyon geçen yıl değişiklik kararını kabul etmişti. İsviçre yönetimi bu konudaki anlaşmayı geçen Cuma günü onayladı, İtalya tarafının da onayı bekleniyor.

Anlaşmayla, sınırın bazı noktalarda İtalya’ya doğru birkaç metre kaydırılması ve İsviçre’nin topraklarının genişlemesi öngörülüyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) ve Avrupa Birliği'nin iklim ajansı Copernicus’a göre dünyanın en hızlı ısınan kıtası Avrupa.

Kıtadaki buzulların iklim değişikliğinin etkisiyle kütle kaybetmesi nedeniyle Alpler’de ülke sınırlarının yeniden çizilmesi son yıllarda gündemde.

Sınır değişikliği kararı ekonomik ve idari boyuta da sahip.

Kayak merkezleri ve konaklama tesisleri gibi mekanların işleyişi, teleferik inşası, olası bir acil durumda yardım faaliyetlerinin yönetimi gibi faktörler de buna dahil.

İsviçre Bilimler Akademisi, ülkede buzulların 2023’te yüzde 4 hacim kaybettiğini belirtiyor. 2022’deki yüzde 6’lık kayıpla birlikte bu iki veri rekor teşkil ediyor.

Alplerin bazı bölgelerinde önemli miktarda buz kalmadığı için İsviçreli araştırmacılar ölçümleri durdurdu.

İtalya’da da çevre örgütü Legambiente geçen haftalarda, Alp sisteminin parçalarından Dolomitlerdeki en büyük buzul olan Marmolada’nın hızla eridiği ve 2040’ta tamamen yok olabileceği uyarısı yaptı.

Marmolada’da 2022’de bir buzul parçasının çökmesi sonucu 11 kişi hayatını kaybetmişti. Bu vaka da olağandışı sıcaklıkların etkisiyle yaşanan erimeyle bağlantılandırılıyordu.

İsviçre’nin İtalya sınırına yakın Theodul Buzulu’nda 1986’da kaybolan bir Alman dağcının kalıntıları da eriyen buzların arasında geçen yıl bulunmuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

BDDK müdürünün düğününde bankalardan takı yağdı: Süleyman Soylu ve MHP'den gövde gösterisi!

2024-09-25 09:09 - Gündem

İsrail Ordusu: Hizbullah lideri Nasrallah'ı öldürdük!

2024-09-28 12:39 - Dünya

Mehmet Dinç, adaylığını açıkladı, çağrı yaptı!

2024-09-23 07:43 - Yerel

26 suç kaydı vardı, polisi şehit etti... Şeyda Yılmaz'ın katili tutuklandı

2024-09-23 19:39 - Gündem

Miray'ı ezerek ölümüne neden olmuştu... Öğretmenden savunma: Aracın sensörleri uyarı vermedi

2024-09-24 22:08 - Asayiş

İntihar eden fenomen Kübra Aykut'un 'veda mektubu' ortaya çıktı

2024-09-24 10:39 - Gündem

Eyüpspor'dan Tayfur Bingöl açıklaması: 'Penaltı pozisyonu...'

2024-09-23 10:09 - Spor

Hiranur Vakfı'nda 6 yaşındaki H.K.G.'ye cinsel istismar davasında karar

2024-09-23 12:39 - Gündem

Narin Güran cinayetinde yeni deliller: 'Ahırda' bulundu

2024-09-24 08:39 - Gündem

'Okula gidiyorum' diye evden çıktı: 15 yaşındaki Yüsra'dan haber alınamıyor

2024-09-24 21:39 - Asayiş

İlgili Haberler

AB'nin yeni güvenlik mimarisi: Polonya, Türkiye'yle nasıl bir işbirliği hedefliyor?

00:38 - Dünya

Eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'e dava açıldı

00:38 - Dünya

Güney Kore'de Başbakan Han Duck-soo istifa etti

00:00 - Dünya

Trump’ın oğlu, bankaları hedef aldı: 10 yıl içinde yok olabilirler

00:00 - Dünya

ABD ile Ukrayna anlaştı: Ekonomik ortaklık anlaşması imzalandı

00:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Ümraniye'de 'gülümseyen kadınlara' sansür: 'Toplumun ahlakını bozan...'

03:38 - Gündem

İtalyan devinden Maurizio Sarri bombası!

03:09 - Gündem

Manchester United, San Mames'te final ateşini yaktı!

02:38 - Gündem

Mantarlı pilav tarifi... Dakikalar içinde sofrada!

02:09 - Gündem

Yılmaz Tunç: 7 bin 591 infaz ve koruma memuru görevine başladı

01:39 - Gündem