?>

İki ülke arasında diplomatik kriz: Temsil etme yetkisini kaldırdı

Venezuela, Brezilya'nın, 6 muhalifi barındırdığı gerekçesiyle Arjantin'in Caracas Büyükelçiliğini temsil etme yetkisini iptal ettiğini bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

Venezuela Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Arjantin'in diplomatik misyonuna sığınanların, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve başkan yardımcısına suikast düzenlemek de dahil olmak üzere "terörist" eylemler gerçekleştirmek için komplo kurduklarına dair kanıtlara dayanarak harekete geçmek zorunda kalındığı anlatıldı.

Açıklamada, bu kapsamda, Brezilya'nın, Arjantin'in Venezuela'daki diplomatik çıkarlarını temsil etme yetkisinin iptalinin derhal yürürlüğe gireceği ve bunun Brezilya makamlarına iletildiği kaydedildi.

Öte yandan, Arjantin Büyükelçisi'nin Caracas'taki konutunun önünde de Venezuela güvenlik güçlerinin muhalifleri tutuklamak için beklediği belirtildi.

Arjantin'in Caracas Büyükelçiliği'ne sığındığı kaydedilen Venezuelalı muhalifler arasında muhalefet lideri Maria Corina Machado'nun eski kampanya şefi ve hakkında siyasi şiddet propagandası yapmaktan tutuklama kararı da bulunan Magalli Meda'nın da bulunduğu belirtiliyor.

Söz konusu 6 kişi, haklarındaki tutuklama kararının ardından martta Arjantin'in Caracas Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

Venezuela ise Arjantin ile diplomatik ilişkilerini kesmiş ve çıkarlarını temsil etmesi ve sığınmacıları koruması için komşusu Brezilya'yı görevlendirmişti.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı da Venezuela'nın söz konusu adımına karşı yaptığı açıklamada, diplomatik ilişkileri düzenleyen Viyana Sözleşmesi uyarınca Arjantin'in, Venezuela hükümeti tarafından kabul edilebilir bir başka temsilci ataması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, Brezilya'nın, bu süre zarfından diplomatik misyondan sorumlu olmaya devam edeceği kaydedildi.

Arjantin Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, Venezuela'nın "tek taraflı eylemini" kınarken, Brezilya'nın kendi çıkarlarını temsil etmeye devam etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, yeni bir temsilci bulmak için acele edilmediğini açıkladı.

Açıklamada, büyükelçilik konutunu basma ve sığınmacıları "kaçırma" girişimlerinin uluslararası toplum tarafından kınanacağına işaret edilerek, "Bu gibi eylemler, Venezuela'da insanların temel haklarına saygı gösterilmediği kanaatini pekiştirmektedir" ifadesi kullanıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Ahu Tuğba hayatını kaybetti

2024-09-01 20:38 - Gündem

Tepkiler üzerine yarışmadan çekilmişti... Nijerya Güzeli seçildi

2024-09-02 13:38 - Magazin

İmamoğlu’ndan çarpıcı açıklamalar: Cezayı kesecekseniz hodri meydan

2024-09-03 22:09 - Siyaset

HK Kültür Evi İzmit’te açıldı

2024-09-03 07:01 - Kültür & Sanat

Levent Kırca’nın dolandırıcı skeci gündem oldu

2024-09-07 11:56 - Gündem

Kayıp Narin soruşturmasında yeni gelişme: Gözaltındaki amca adliyeye sevk edildi!

2024-09-02 11:38 - Gündem

Golbol Milli Takımı, altın Madalya'nın sahibi odu

2024-09-05 20:08 - Spor

Artvin'de şiddetli yağış felaketi: Sel ve su taşkınları hayatı olumsuz etkiledi

2024-09-01 11:08 - Gündem

Galatasaray'dan Kerem Aktürkoğlu'na veda: 'Kazandığımız başarılar her zaman kalbimizde

2024-09-03 11:08 - Spor

Solingen katilinin ayak izleri: 6 yıl boyunca Türkiye'de yaşadığı ortaya çıktı

2024-09-03 11:09 - Dünya

İlgili Haberler

Silahlı saldırı sonrası Trump'tan açıklama...

10:16 - Dünya

Macaristan'da Orban'ın 16 yıllık iktidarı sona erdi

06:42 - Dünya

Pezeşkiyan: ABD dayatmacı tutumundan vazgeçerse...

06:36 - Dünya

Trump: İran Hürmüz sözünü tutmadı, abluka yakında başlayacak!

17:49 - Dünya

İran ile ABD arasındaki müzakereler sonuçsuz kaldı!

10:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Özkan Yalım oy birliğiyle CHP'den ihraç edildi!

13:34 - Siyaset

Türkiye Belediyeler Birliği'nde yeni başkan Vahap Seçer oldu

16:29 - Gündem

Aykut Erdoğdu'nun eşi Tuba Torun Erdoğdu hakkında inceleme başlatıldı

15:37 - Gündem

Türkiye Belediyeler Birliği seçiminde İmamoğlu'nun mektubu okunurken ortalık karıştı!

12:22 - Gündem

Cem Küçük'ten itiraf: Abdulkadir Selvi’ye söylüyorlardı, o da yazıyordu...

12:00 - Gündem