?>

İBB Vektörle Mücadele Bilim Kurulu Üyesi Dr. Eryiğit: 21 vaka daha tanı almış değil

Batı Nil virüsü ile ilgili bir açıklama yayımlayan Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de şu ana kadar tespit edilen vaka sayısının altı olduğunu duyurdu.

Sağlık - 8 ay önce

Sivrisineklerden bulaşan Batı Nil virüsü ile ilgili bir açıklama yayımlayan Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de şu ana kadar tespit edilen vaka sayısının altı olduğunu duyurdu. Bakanlığın açıklamasının ardından alınabilecek önlemlerin yanı sıra riskli bölgeler ve vaka sayıları kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Uzmanlara göre İstanbul, göçmen kuşların rotası içerisinde bulunması ve sahip olduğu yoğun sivrisinek popülasyonuyla virüsün riskli bir konuma gelebileceği şehirlerin başında geliyor. Özellikle Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Ümraniye gibi ilçelerde sivrisinek popülasyonunun artışta olduğunu ifade eden uzmanlar, sivrisinekle mücadele çalışmalarının önemine vurgu yapıyor.

İstanbul’da bu çalışmalar İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Vektörle Mücadele Bilim Kurulu tarafından yürütülüyor. Kurul üyelerinden İBB Sağlık Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit, Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de şu ana kadar Batı Nil virüsü ön tanısı almış 21 kişi olduğunu söyleyen Eryiğit, “Bu hastalar henüz tanı almış vakalar değil, ön tanımlı vakalar. Dolayısıyla bunları vaka sayısı olarak dile getirmek yanlış. Bakanlığın verdiği rakam neye dayalı onu henüz bilmiyoruz. Ön tanı, tanıya ancak bu vakaların virolojik olarak ayrıntılı çalışmaları yapıldıktan sonra dönüşebilir. Bu 21 sayısı, sürecin başladığı ağustos ayının başından bu yana ön tanı almış veya şüphelenilmiş vaka sayısı” diye konuştu.

İstanbul’da henüz Batı Nil virüsü ile ilgili ciddi bir durum olmadığını belirten Eryiğit, “Burada önemli olan şey şu, İstanbul’un da dahil olduğu ve göçmen kuşların göç yolları üzerindeki yerleşmelerin dikkatli şekilde taranması ve buradaki gelişmelerin doğru takip edilmesi. 2018’de de İstanbul’da bir vaka tanımlanmıştı. Henüz çok abartılacak durum yok ortada. Şu ana kadar ölümlü vaka da yok” dedi. Eryiğit, havaların soğuması ve göçmen kuşların göç hareketlerinin değişimiyle virüs tehlikesinin düşebileceğine de işaret etti.

‘ŞEFFAF PAYLAŞIM’

Dr. Eryiğit, Yunanistan örneği üzerinden virüsle ilgili gelişmelerin şeffaf şekilde paylaşılmasının önemine vurgu yaparak “Yunanistan, bu konuda oldukça cesur davrandı ve kendi ölüm sayılarını paylaştılar. Biz de bundan dolayı İBB Vektörlerle Mücadele Bilim Kurulu olarak, komşumuz Yunanistan’da hastalıkla ilgili gelişmeler üzerine bunu gündeme getirmek istedik. İstanbul’da hastalığın ilerlediği senaryolara karşı neler yapacağımızı ve yayılmasını nasıl önleyebileceğimizi masaya yatırdık” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’DA SEKİZ CAN KAYBI

İlk kez 1937 yılında Uganda’nın Batı Nil bölgesinde tespit edilen virüs, Türkiye’de 2010’dan bu yana görülüyor. Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre virüs 2024 yılında dokuz Avrupa ülkesine yayılırken kıtada tespit edilen en az 70 vaka sonucunda Yunanistan’da beş, İtalya’da iki ve İspanya’da bir kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Haftanın Öne Çıkanları

2 gündür kayıp olan Narin’in son görüntüleri ortaya çıktı

2024-08-23 17:08 - Gündem

Bahçeli'nin Ali Koç ile görüşmesinde dikkat çeken takvim ayrıntısı

2024-08-19 20:38 - Gündem

İddialar üzerine Özgür Özel röntgen filmlerini paylaştı: 'Kurşun değil, parmak kemiklerinde kırık'

2024-08-21 11:09 - Siyaset

Ayhan Bora Kaplan dosyasında adı geçen kişi öldürüldü: Konuşmakla mı tehdit etti?

2024-08-20 22:09 - Asayiş

Başkan Yılmaz'dan, randevu eleştirilerine yanıt

2024-08-23 19:40 - Yerel

Depremzedeye parayla çadır veren Kızılay şimdi de taşınmazları elden çıkarıyor

2024-08-25 05:39 - Gündem

İmamoğlu: Kendi ellerimizle kendimizi öldürüyoruz!

2024-08-19 20:05 - Siyaset

‘Silahla vurulduğu’ iddiası… Özgür Özel’den yanıt geldi!

2024-08-19 22:39 - Siyaset

Uzman çavuş, kira anlaşmazlığı nedeniyle baba ve oğlunu öldürdü

2024-08-19 12:38 - Asayiş

MHP hedef göstermiş, konserine saldırı girişimi olmuştu: Suavi’den ilk açıklama geldi!

2024-08-20 21:38 - Gündem

İlgili Haberler

Anneden oğluna ikinci hayat...

00:10 - Sağlık

Çocuklarda sindirim sistemi cerrahisinde uzman yaklaşım

00:47 - Sağlık

Doğum kontrolünde yeni dönem: Erkekler için özel iğne üretimi

00:00 - Sağlık

Her gün farklı bir aktivite yapmak, bilişsel sağlığı güçlendirebilir

00:00 - Sağlık

Yüzünüzdeki sürekli kızarıklık bir cilt hastalığının habercisi olabilir!

00:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş'tan 1 Mayıs mesajı

15:09 - Gündem

Skandal iddia... Hacettepe Üniversitesi'nde 1 Mayıs bildirisi dağıtan öğrencilere saldırı!

12:07 - Gündem

TİP'ten 1 Mayıs mesajı: 'Alın terimizin sömürülmesine de darbecilere de dur diyeceğiz'

11:39 - Gündem

Spor dünyasından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajları!

11:09 - Gündem

Taksim'e çıkan yollar kapatıldı, polis izin kağıdı talep ediyor! 

09:39 - Gündem