?>

Havadan benzin üreten makine geliştirildi

ABD merkezli bir şirket havadan benzin üreten bir makine geliştirdi. Buzdolabı büyüklüğündeki cihazın bu yıl içinde kullanıma sunulması bekleniyor.

Teknoloji - 1 yıl önce

Dünya genelindeki araçların büyük çoğunluğu hala benzinle çalışıyor. Ancak karbondioksit salıp çevreyi kirletmeleri başka seçeneklere yönelik ihtiyacı doğuruyor.

Çevre dostu alternatifler olarak elektrikli araçlar öne çıksa da altyapı sorunları ve yüksek fiyatları, bunların benimsenmesinin önünde engel teşkil ediyor.

Uzmanlar bir yandan bu sorunları gidermeye çalışırken, New York merkezli yakıt şirketi Aircela fosil içermeyen benzin üreten bir makine tasarladı.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre yaklaşık endüstriyel bir buzdolabı büyüklüğündeki cihaz, doğrudan karbon yakalama teknolojisini kullanıyor. Yıllardır var olan bu teknoloji genellikle havadaki karbondioksidi yakalayıp bir yere hapsetmeyi amaçlıyor.

Ancak Aircela'nın cihazı yakaladığı karbonu doğrudan benzine dönüştürüyor. Şirket bu süreçte fosil yakıta ihtiyaç duyulmadığını ve üretilen yakıtın kükürt, etanol veya ağır metalleri içermediğini öne sürüyor.

Herhangi bir altyapı iyileştirilmesine gerek kalmadan benzinle çalışan tüm motorlarda kullanılabileceği iddia ediliyor.

Aircela CEO'su Eric Dahlgren yaptığı açıklamada "Prototip yapmadık. Çalışan bir makine yaptık" diyor.

Popular Science'a konuşan bir sözcü, makinenin günde yaklaşık 37 litre karbondioksit yakalamak üzere tasarlandığını ve bundan yaklaşık 3,7 litre benzin üretilebildiğini söylüyor.

Ayrıca deposunda 64 litre kadar benzin tutabiliyor. Popüler bilim dergisine göre cihaz, bir arabanın deposunu bir gecede doldurabilecek kapasiteye sahip değil.

Sözcü makinenin kesin maliyeti hakkında yorum yapmasa da "uygun fiyatın çok önemli" olduğunu belirtiyor.

Yeni cihazın uygun fiyatlı ve ölçeklendirilebilir olması geniş çapta kullanılabilmesi açısından önem taşıyor. Aircela cihazın nispeten küçük boyutunun, büyük ölçekte dağıtımını daha ucuz ve daha hızlı hale getireceğine inanıyor. Dahlgren şu ifadeleri kullanıyor:

Yaklaşımımızın, karbon nötr yakıtları mümkün olduğunca çok kişiye ve çok yere bir an önce ulaştırmanın en hızlı yolu olduğuna inanıyoruz.

Aircela, makinenin ilk dağıtımlarına 2025 sonbaharında başlamayı planlıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Son dakika.. İBB Başkanvekili Nuri Aslan'a soruşturma açıldı!

2025-05-27 11:11 - Gündem

Yaz geldi komisyon sadece 2 kez toplanabildi: Çiftçi derdiyle baş başa kaldı

2025-05-27 00:00 - Tarım

Savcılıktan İBB'ye 'İmamoğlu' için yasak talimatı

2025-05-23 12:35 - Gündem

İstanbul Avcılar'da kan donduran anlar: Trafikte bıçaklı yol verme kavgası!

2025-05-30 00:00 - Asayiş

Son dakika... İBB'ye 4. dalga operasyonu: Üst düzey isimler de gözaltına alındı!

2025-05-23 07:39 - Gündem

Son Dakika... Bu kez mahkeme başvurdu: 'Kayyum' uygulamasında kritik gelişme!

2025-05-29 19:38 - Gündem

Galatasaray takım otobüsüne taşlı saldırı

2025-05-24 00:48 - Spor

Mahmut Tanal'dan AKP'li isme zor sorular... 'Sizin çocuklarınız ne işle meşgul?'

2025-05-25 19:08 - Siyaset

Mansur Yavaş'tan Cem Küçük'e tepki: Savcılığa çağrılması lazım

2025-05-29 10:38 - Gündem

CHP'li Tanal'ın paylaştığı fotoğraflardaki araçlar kimin?

2025-05-24 22:39 - Gündem

İlgili Haberler

Genç dehalar projeleriyle büyüledi!

00:00 - Teknoloji

Almanya heyetinden GSOMEM ve Model Fabrika ziyareti

00:00 - Teknoloji

Gençler girişimcilikte geleceği tasarladı

00:00 - Teknoloji

“Yapay Zekâ Yönetmenini Arıyor: Kısa Film Hackathonu” başlıyor...

00:00 - Teknoloji

Teknoloji tutkunları DevFest Gaziantep'te buluştu

00:00 - Teknoloji

Günün Manşetleri

CHP'nin atanmış 'butlan' yönetiminin MYK'si açıklandı!

16:52 - Siyaset

Özgür Özel'in de aralarında bulunduğu milletvekilleri için fezleke

11:08 - Gündem

CHP'li 111 milletvekilinden ortak açıklama: Kurultay 12 Temmuz'da yapılsın

21:17 - Siyaset

Muhittin Böcek’in gelini Zuhal Böcek serbest bırakıldı

20:48 - Gündem

CHP kurultayı soruşturmasında yeni gelişme!

19:46 - Gündem